Κόσμος

Έκρηξη ηφαιστείου στην Σουμάτρα αποψίλωσε την Ινδία πρίν 73.000 χρόνια

chilean-volcano-volcanic-eruption-emergency-evacua1Νέα στοιχεία φέρνουν στην δημοσιότητα έρευνες που μιλούν για αποψίλωση της Ινδίας πρίν από 73,000 χρόνια ύστερα από έκρηξη ενός υπερηφαιστίου στην Σουμάτρα και σε ακτίνα 3000 μέτρα από το κέντρο της έκρηξης. Το ηφαίστειο εκτοξεύσε περίπου 800 κυβικά χιλιόμετρα τέφρας στην ατμόσφαιρα, αφήνοντας ένα κρατήρα 100 χιλιομέτρων και 35 χιλιόμετρα σε πλάτος. Η τέφρα από την έκρηξη έχει βρεθεί στην Ινδία, στον Ινδικό Ωκεανό, στον Κόλπο της Βεγγάλης και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σαν αποτέλεσμα αυτού, το λαμπερό φως του ήλιου δεν κατόρθωνε να φτάσει στην επιφάνεια λόγο της τέφρας και των ηφαιστειακών αερίων θείου που εμποδίζαν την ηλιακή ακτινοβολία για έξι χρόνια, πυροδοτόντας την έναρξη μικρής παγετώνιας περιόδου “Instant Ice Age“, σύμφωνα με τα στοιχεία που βρέθηκαν εγκλωβισμένα σε πυρήνες πάγου στη Γροιλανδία. Η διαδικασία είχε διάρκεια 1.800 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής των παγετώνων, η θερμοκρασία μειώθηκε έως και 16 βαθμούς Κελσίου (28 βαθμούς Φαρενάιτ), όπως δήλωσε ο Ambrose καθηγητής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Illinois , κύριος ερευνητής για τη νέα μελέτη μαζί με τον καθηγητή Μάρτιν AJ Williams, του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας Williams, ο οποίος ανακάλυψε ένα στρώμα στάχτης του Toba στην κεντρική Ινδία το 1980, και οδήγησε την έρευνα. Οι κλιματικές επιπτώσεις του ηφαίστιου Toba αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, όπως είναι οι επιπτώσεις μιάς τέτοιας έκρηξης για τον άνθρωπο.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nmJK5rUGVHo[/youtube]

Το 1998, ο Ambrose προτείνε στην Εφημερίδα της ανθρώπινης εξέλιξης ότι οι συνέπειες της έκρηξης του Toba και των παγετώνων που ακολούθησε θα μπορούσε να εξηγήσει τα φαινόμενα συμφώρησης στους ανθρώπινους πληθυσμούς. Σύμφωνα με την θεωρία αυτή που ενισχύουν και οι γενετιστές πιστεύετε ότι μεταξύ 50.000 και 100.000 χρόνια πριν σημειώθηκε τεράστια αποδόμιση γενετικής ποικιλομορφίας, δηλαδή το ανθρώπινο είδος συρικνώθηκε σε λιγότερες διαφοροποιήσεις η οποία έχει αντίκτυπο μέχρι και σήμερα μεταξύ των ανθρώπων που ζουν και δείχνει ότι στη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου τα είδη των ανθρώπων ήρθαν πολύ κοντά στην εξαφάνιση.

Για να αντιμετωπίσει τα περιορισμένα στοιχεία της επίγειας έρευνας για την έκρηξη στο Toba, ο Ambrose και οι συνεργάτες του συνέχισαν την έρευνα σε δύο επίπεδα: Ανέλυσαν γύρη από ένα θαλάσσιο πυρήνα στον Κόλπο της Βεγγάλης που περιλαμβάνει ένα στρώμα τέφρας από την έκρηξη Toba, και τις αναλογίες ισοτόπων άνθρακα σε ορυκτά εδάφους και ανθρακικά άλατα που λαμβάνονται ακριβώς πάνω και κάτω από την τέφρα της έκρηξης του Toba σε τρεις θέσεις στην κεντρική Ινδία. Τα Ισότοπα του άνθρακα αντανακλούν το είδος της βλάστησης που υπήρχε σε μια δεδομένη χρονική στιγμή και σε δεδομένο τόπο. Περιοχές με έντονη βλάστηση αφήνουν αποτυπώματα ισοτοπόπων του άνθρακα που είναι διαφορετικά από εκείνα των αγροτόπων ή της χορτώδους βλάστησης. Και οι δύο θεωρίες των αποδεικτικών στοιχείων αποκαλύπτουν μια διακριτή αλλαγή στον τύπο της βλάστησης στην Ινδία, αμέσως μετά την έκρηξη του Toba αποδεικνύει η έκθεση των ερευνητών. Η ανάλυση γύρης έδειξε μία στροφή προς μια «πιο ελεύθερη φυτοκάλυψη και μείωση της φτέρης, ιδιαίτερα στα πρώτα 5 με 7 εκατοστά πάνω από την τέφρα του Toba,” όπως έγραψε στο περιοδικό Palaeogeography, Palaeoclimatology. Η αλλαγή στη βλάστηση και η απώλεια της φτέρης, η οποία αναπτύσσεται καλύτερα σε περιβάλλον με υγρασία, ο ίδιος λέει: “θα πρότεινα σημαντικά ξηραντήριο συνθήκες στην εν λόγω περιοχή για τουλάχιστον χίλια χρόνια μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Toba.

” Η ξηρότητα υποδεικνύει επίσης πτώση της θερμοκρασίας.Ο Ambrose είπε, “όταν χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, χαμηλώνουμε επίσης και τις βροχοπτώσεις.” Η ανάλυση ισοτόπων άνθρακα έδειξε ότι τα δάση στην κεντρική Ινδία που καλύπτονταν όταν σημειώθηκε η έκρηξη, άνοιξε νέες δασικές χορτολιβαδικές εκτάσεις που κυριάρχησαν για τουλάχιστον 1.000 χρόνια μετά την έκρηξη. “Αυτό είναι η σαφής απόδειξη ότι το Toba προκάλεσε την αποψίλωση των δασών στις τροπικές περιοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα,» είπε ο Ambrose. Η καταστροφή αυτή μπορεί να ανάγκασε τους τότε ανθρώπους να υιοθετήσουν νέες στρατηγικές συνεργασίας για την επιβίωσή τους που ενδεχομένως να αντικατέστησαν neandertals και άλλα αρχαϊκά ανθρώπινα είδη, είπε.

Πηγή www.kairos.gr

Μια σκέψη για το “Έκρηξη ηφαιστείου στην Σουμάτρα αποψίλωσε την Ινδία πρίν 73.000 χρόνια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *