Κόσμος

Βερολίνο:Είκοσι χρόνια από την πτώση του τείχους

bERLIN_EKDILOSEIS_TOIXOSΜε την παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων- μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας πρωθυπουργός- αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, κορυφώθηκαν στο Βερολίνο οι εκδηλώσεις για την 20η επέτειο της πτώσης του Τείχους. Ιδιαίτερο χρώμα έδωσε στις αποψινές εκδηλώσεις, το δρώμενο με το τεράστιο ντόμινο στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, -μία αναπαράσταση της πτώσης του τείχους. Χίλια τεράστια κομμάτια ντόμινο, που έχουν στηθεί εδώ και λίγες εβδομάδες πάνω στην πορεία του Τείχους, ύψους 2,5 μέτρων και βάρους 20 κιλών το καθένα, εκτείνονταν από την Πλατεία του Πότ-σνταμ μέχρι και την Πύλη του Βραδεμβούργου. Το πρώτο κομμάτι έριξε ο ιστορικός ηγέτης της Αλληλεγγύης και πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, Λέχ Βαλέσα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι ηγέτες των κρατών ή των κυβερνήσεων από τριάντα και πλέον χώρες διέσχισαν την Πύλη του Βρανδεμβούργου, σύμβολο της διαίρεσης του Βερολίνου, για τους 20ους εορτασμούς από την πτώση του “τείχους του αίσχους”.

Σύντομες ομιλίες εκφωνήθηκαν από ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων που παρευρέθησαν στο Βερολίνο, δηλαδή, από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε ακολουθία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, που εκπροσωπεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται σε -από καιρό- προγραμματισμένη περιοδεία του στην Ασία. Παρών στις εκδηλώσεις είναι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Η κ. Μέρκελ που η πολιτική της καριέρα άρχισε με την πτώση του τείχους, υπογράμμισε σε δηλώσεις της ότι “20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους, η γερμανική ενοποίηση δεν έχει πλήρως αποκατασταθεί, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο”. “Η γερμανική ενοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί, διότι παραμένουν οι θεσμικές διαφορές μεταξύ Δύσης και Ανατολής!” πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι το ποσοστό της ανεργίας στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο στην Δύση.

Εν συνεχεία, ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας και ο τότε επικεφαλής του συνδικάτου “Αλληλεγγύη” Λεχ Βαλέσα και ο πρώην ηγέτης της Ουγγαρίας Μίκλος Νέμετς, παρουσία των περίπου 1.000 τουριστών που έφτασαν στο Βερολίνο, έριξαν το πρώτο κομμάτι του γιγάντιου χρωματιστού ντόμινου, σε μία συμβολική κίνηση που σημαίνει την πτώση του “τείχους του αίσχους”.

20th Anniversary of the Fall of the Berlin Wall

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6bw5pFiTeb0[/youtube]

Παρόντες οι πρωτεργάτες των ιστορικών γεγονότων

Τα ιδανικά που οδήγησαν τους Βερολινέζους στο να ρίξουν το τείχος είναι και σήμερα επίκαιρα.

Οι ελευθερίες που θριάμβευσαν εκείνο το βράδυ δεν είναι λιγότερο πολύτιμες και αξίζει να αγωνιζόμαστε για τις αρχές που μας έφεραν ως εδώ“, είπε -μεταξύ πολλών άλλων- με έμφαση στον λόγο της η υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α., Χίλαρυ Κλίντον.

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν επίσης οι πρωτεργάτες των ιστορικών γεγονότων του 1989, μεταξύ αυτών, ο τελευταίος Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, ο οποίος συναντήθηκε στο Βερολίνο, με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ.

Σε δηλώσεις που έκανε η Χίλαρι Κλίντον, η οποία έφθασε αργά την Κυριακή στο Βερολίνο, μεταξύ άλλων, τόνισε την “Ανάγκη για ισχυρότερη σύμπραξη μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, για την πτώση των τειχών του 21ου αιώνα”.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγιναν και συναυλίες, ενώ τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και εκφωνήθηκαν ομιλίες στη μνήμη των 136 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν το τείχος.

Η φωτογραφία του Νικολά Σαρκοζί στο Facebook

Παρών ήταν και ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος βρισκόταν στο Βερολίνο στις 9 Νοεμβρίου του 1989.

Ο Νικολά Σαρκοζί ανέβασε μάλιστα στο facebook την φωτογραφία του που τον δείχνει να χτυπάει με ένα σφυρί το τείχος για να πάρει και αυτός το δικό του ενθύμιο.

Συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών δύο ώρες πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις

Εν τω μεταξύ, πλέον των 100.000 πολιτών συγκεντρώθηκαν περίπου δύο ώρες νωρίτερα και μάλιστα, υπό συνεχή βροχή στο κέντρο του Βερολίνου κατά μήκος του χιλίων μεγάλων “νταμακίων” του γιγάντιου “συμβολικού ντόμινο”, πριν πέσει το πρώτο του “νταμάκι”.

“Συγκεντρωθήκαμε περίπου 100.000 άνθρωποι κατά μήκος του ντόμινο, μεταξύ της πλατείας Πότσδαμερ και της Ράιχσταγκ”, δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας αυτής.


Συνολικά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες επισκέφτηκαν τον χώρο του τεράστιου χρωματιστού ντόμινο που έχει τοποθετηθεί στην καρδιά της πρωτεύουσας της Γερμανίας.

Η αστυνομία αποφεύγει να μιλήσει για τον αριθμό των συγκεντρωμένων στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Δήλωση του Εκπροσώπου της Ν.Δ., Ευρωβουλευτή κ. Γ. Κουμουτσάκου, για την επέτειο των 20 ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. “Σήμερα, η Γερμανία και μαζί της όλη η Ευρώπη θυμούνται και γιορτάζουν την πτώση ενός συμβόλου μίσους, διχασμού και ολοκληρωτισμού. Θυμούνται και γιορτάζουν την ανάταση ελευθερίας ενός ολόκληρου λαού, μιας χώρας και μιας ηπείρου που επανένωσε η δημοκρατία”.

Αυτοί που πανηγυρίζουν σήμερα για την πτώση του τείχους του Βερολίνου, πανηγυρίζουν για την καπιταλιστική παλινόρθωση, δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την επίσκεψη της στο Σκοπευτήριο Καισσαριανής, ενώ ο ΛΑΟΣ έκανε λόγο για κατάρρευση του κομμουνισμού με τον πιο ηχηρό τρόπο -την πτώση του τείχους του αίσχους.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *