Κόσμος

Γερμανία:Νέο “όχι” στα αποστεωμένα μοντέλα και τις δίαιτες

MODELS_dyaitaΤο δρόμο που χάραξε στη Γαλλία ο κλάδος της μόδας, αποφασίζοντας να μην απασχολεί πλέον αποστεωμένα μοντέλα, ακολουθεί τώρα και το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία γυναικείο περιοδικό της Γερμανίας, το “Brigitte”. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), η διεύθυνση του περιοδικού ανήγγειλε ότι από το τεύχος Ιανουαρίου του 2010 δεν θα υπάρχουν τέτοια μοντέλα στις σελίδες του, στέλνοντας έτσι κι ένα μήνυμα στο αναγνωστικό του κοινό και κυρίως προς τις νέες κοπέλες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της “ΝΒ”, οι πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των κοριτσιών στην εφηβεία έχουν κάνει δίαιτα και το 30% από αυτά έχει εμφανίσει διατροφικές διαταραχές. Βεβαίως, δεν οδηγεί κάθε δίαιτα σε διατροφική διαταραχή. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτό κατά κανόνα είναι σύνθετο αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

Πλην όμως, “τα προβεβλημένα μοντέλα ομορφιάς παίζουν σίγουρα ένα σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά των νέων κοριτσιών”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια και αρχίατρος Ψυχοσωματικής Ιατρικής, Κάρμεν Μπλάσκε, μιλώντας στην «ΝΒ».

Η επιθυμία νεαρών γυναικών να είναι λεπτές ανάγεται στην επιθυμία τους να προσαρμοστούν στο κυρίαρχο μοντέλο ομορφιάς που έχει διαμορφωθεί στο δυτικό κόσμο από τη δεκαετία του ’60 και μεταφέρεται διά των μέσων μαζικής ενημέρωσης. “Κυρίως στους νέους -πρόσθεσε η κ. Μπλάσκε- που η ανάγκη αναγνώρισης είναι μεγάλη, προσδιορίζεται μέσα από αυτήν ο βαθμός αυτοεκτίμησης, διότι δεν την αποκομίζουν ως πρόσωπα από άλλα πεδία της ζωής”.

Παίζει ρόλο και η παγκοσμιοποίηση

Το μοντέλο ομορφιάς που κυριαρχεί στη Γερμανία και σε άλλες δυτικές χώρες δεν πρέπει οπωσδήποτε να ισχύει για άλλες κοινωνίες που έχουν τις δικές τους προτιμήσεις. Ωστόσο, όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί, όσο προχωρά η παγκοσμιοποίηση τόσο περισσότερο έδαφος κερδίζει και το δυτικό μοντέλο ομορφιάς..

Είναι χαρακτηριστικά και τα όσα ανέφερε στην «ΝΒ» ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Αντρέας Λέμπερτ: «Υπάρχει μια δυσφορία για την κυρίαρχη τάση στα μοντέλα. Γίνονται όλο και πιο αδύνατα. Και τη δυσφορία αυτή δεν την έχουν μόνον οι κανονικές γυναίκες αλλά υπάρχει και στον κλάδο. Και κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει. Εμείς λοιπόν είπαμε να τελειώνουμε με τα αποστεωμένα μοντέλα, τουλάχιστον στο δικό μας περιοδικό».

Πάντως, η εξαγγελία του περιοδικού έχει απήχηση στο αναγνωστικό κοινό. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της 15χρονης Κίρα Λέμαν: “Βρίσκω ότι είναι πολύ καλό, διότι θα μπορεί και μια εύσωμη γυναίκα να πάει στο κάστινγκ. Και θα αισθανθούν και οι αναγνώστριες φυσιολογικές. Διότι, όταν βλέπεις αυτά τα λεπτά μοντέλα, σκέφτεσαι πως εσύ δεν είσαι φυσιολογική”.

Πηγή:http://www.ert.gr

Μια σκέψη για το “Γερμανία:Νέο “όχι” στα αποστεωμένα μοντέλα και τις δίαιτες

  • kalispera !! simfono apolita…
    kai ime tis apopsis oti o dromos pou exi xaraksi i gallia kai exi akolouthisi i germania tha prepi n isxisi pantou k n litourgisi os vasikos kanonas tis proslipsis twn montelwn !! ego prosopika pote den exo epilexi na kano dietes me sterisis klp … to mono pou akoloutho xronia tora ine o sindiasmos gimnastikis me aythono tsai px lipton linea pou den exi kai thermides !

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *