Κόσμος

Ιράν: Επίδειξη δύναμης με δοκιμές πυραύλων

Δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου Σαχάμπ 3, το βεληνεκές του οποίου φθάνει το Ισραήλ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι Φρουροί της Επανάστασης, οι επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αλαμ, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης με τις χώρες της Δύσης λόγω του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο διευκρίνισε ότι ο πύραυλος που δοκιμάστηκε είναι τύπου “Σαχάμπ 3, συμβατικού φορτίου βάρους ενός τόνου και βεληνεκούς 2.000 χλμ”.

Η δοκιμή αυτή που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την εκτόξευση πυρών από εννέα άλλους πυραύλους εδάφους-εδάφους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς.

Οι Φρουροί της Επανάστασης πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο για να “βελτιώσουν τις μαχητικές ικανότητες μονάδων που χειρίζονται βαλλιστικούς πυραύλους και των ναυτικών δυνάμεων”.

Τεταμένη η ατμόσφαιρα

“Ο στόχος των ασκήσεων αυτών είναι να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε την ακεραιότητα του Ιράν”, δήλωσε ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης Χουσεΐν Σαλάμ. “Οι πύραυλοί μας είναι έτοιμοι και εκτοξευθούν οπουδήποτε, οποτεδήποτε, με ταχύτητα και με ακρίβεια. Ο εχθρός δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του. Οι στόχοι του είναι υπό την έλεγχό μας” πρόσθεσε.

Συνολικά εννέα πύραυλοι εκτοξεύθηκαν, δήλωσε ο διοικητής μιλώντας στο αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press-TV. Εκτός από τον πύραυλο τύπου Σαχάμπ 3, ερρίφθησαν πύραυλοι τύπου Ζελζάλ με βεληνεκές 400 χλμ. και Φάτεχ βεληνεκούς 170 χλμ.

Το Press-TV μετέδωσε εικόνες τη στιγμή της εκτόξευσης του Σαχάμπ 3 σε ερημική περιοχή του Ιράν που δεν κατονομάζεται.

Εν τω μεταξύ, βρετανικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία ολοκλήρωσαν την Τρίτη ασκήσεις διάρκειας πέντε ημερών στον Κόλπο, που είχαν στόχο την προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τον 5ο αμερικανικό στόλο που έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν.

Την ίδια ημέρα, το Ιράν απείλησε ότι θα “πυρπολήσει” το Τελ Αβίβ και τον αμερικανικό στόλο στον Κόλπο, σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι εκκλήσεις των δυτικών χωρών προς την Τεχεράνη να εγκαταλείψει οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει σχέση με τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η Ουάσινγκτον προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ιρανικές απειλές, λέγοντας ότι επιθυμεί να διευθετηθεί η διένεξη με την Τεχεράνη δια της διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ όπως και το Ισραήλ δεν απέκλεισαν πρόσφατα το ενδεχόμενο προσφυγής στη στρατιωτική βία εναντίον του Ιράν ως απάντηση στην ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρεσβευτής στο Λονδίνο Ρασούλ Μοβαχεντιάν δήλωσε ότι η Δύση “χάνει τον χρόνο της” όταν ζητά από την Τεχεράνη τη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *