Κόσμος

Πούτιν: Τελειώνει η εποχή του φθηνού φυσικού αερίου

 

fisiko_aerio-rwsia1Για το επικείμενο “τέλος της εποχής του φθηνού φυσικού αερίου” προϊδέασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ομιλία του στη Μόσχα προς τους εκπροσώπους του Φόρουμ των Εξαγωγικών Χωρών του Φυσικού αερίου, το GECF. Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην αισθητή άνοδο του κόστους ανάπτυξης-εκμετάλλευσης των πεδίων άντλησης. Σημειωτέον ότι η εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, επηρεάζουν αυτές του φυσικού αερίου. Η Ρωσία και 11 ακόμα χώρες – μέλη του GECF υπόγραψαν έναν χάρτη με τον οποίο επισημοποιούν τη λειτουργία του Οργανισμού, του οποίου η έδρα θα είναι στο Κατάρ. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο Υπουργών.

Το Φόρουμ ξεκίνησε να λειτουργεί ανεπίσημα το 2001 Έως σήμερα ήταν ένας ανεπίσημος Οργανισμός, ο οποίος συνένωνε τις κυριότερες χώρες που διαθέτουν κοιτάσματα φυσικού αερίου. Μολαταύτα, η δομή του δεν έχει ομοιότητες μ’ αυτήν του Οργανισμού των Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών, με τον ΟΠΕΚ ν’ αποτελεί ένα πραγματικό καρτέλ, του οποίου το καθεστώς κι οι αποφάσεις επιβάλλονται σ’ όλα τα μέλη του.

Στις αρχές του 2008 η Ρωσία είχε ανακοινώσει την πρόθεση της να προχωρήσει στη δημιουργία μιας “τρόικας φυσικού αερίου” με το Ιράν και το Κατάρ που μετέχουν στο Φόρουμ.

Οι τρεις, που από κοινού ελέγχουν σχεδόν το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου, συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα των εξαγωγών αλλά και της παραγωγής.

Οι δυτικοί καταναλωτές ανησυχούν ότι η συνεργασία αυτή θα προκαλέσει την εγκαθίδρυση ποσοστώσεων παραγωγής, παρόμοιες με αυτές του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο, γεγονός που θα έχει άμεση επιρροή στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.

Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι διέψευσαν το ενδεχόμενο, την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι συγκρίσεις αυτού του τύπου οδηγούν σε παραπλάνηση εξ αιτίας των διαφορών που υπάρχουν στην παραγωγή του φυσικού αερίου και τα συμβόλαια για την εμπορική διακίνηση του αερίου καθιστούν δύσκολη και μάλλον αδύνατη την καθιέρωση ποσοστώσεων.

Μεσολαβεί πάλι και η διένεξη Ρωσίας-Ουκρανίας, για το φυσικό αέριο αυτή τη φορά (την τελευταία ήταν για τον “μαύρο χρυσό”) με την Gazprom στη Μόσχα να απειλεί με διακοπή παραδόσεων, εάν δεν ρυθμιστούν εκκρεμούντα χρέη, σύμφωνα με σημερινές μεταδόσεις του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ‘Interfax’.

Σε μία σαφώς ψύχραιμη αντίδραση, η ρωσική “Alfa bank” κατέστησε σήμερα σαφές σε μία συμβουλευτική της εισήγηση προς τους επενδυτές ότι “τυχόν διακοπή παραδόσεων του φυσικού αερίου σε μία περιοχή του κόσμου δεν μπορεί να επηρεάσει την τιμή του προϊόντος και σε άλλο σημείο του πλανήτη

Το φυσικό αέριο, στην υγροποιημένη μορφή του (LNG) είναι τελευταία άκρως εμπορεύσιμο προϊόν–δια θαλάσσης διακινείται πολύ με πλοία ελληνικών συμφερόντων.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *