Κόσμος

Νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ανεβάζει τον πληθωρισμό

Νέες επιβαρύνσεις για το δημόσιο και για εκατομμύρια δανειολήπτες στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων θα σημάνει η αύξηση κατά 0,25% του βασικού επιτοκίου του ευρώ που ανακοίνωσε αργά το μεσημέρι η διοίκηση της ΕΚΤ. Το επιτόκιο διαμορφώνεται τώρα στο 4,25% ενώ η αύξηση ήταν αναμενόμενη μετά τις επανειλημμένες δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ για την ανάγκη αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ καθώς θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη. Εν τω μεταξύ στα ιστορικά υψηλά των 146 δολαρίων το βαρέλι βρίσκεται η τιμή του μπρεντ που νωρίτερα πλησίασε και τα 147 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται πάνω από τα 145 δολάρια.


Νέα άνοδος του πετερελαίου

Την ίδια ώρα νέα ρεκόρ καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε σε νέα ύψη πάνω από τα 145 δολάρια για το αμερικανικό ελαφρό αργό και πάνω από τα 146 δολάρια για το μπρεντ καθώς οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου σπεύδουν να αγοράσουν πριν από την τριήμερη αργία στις ΗΠΑ, η οποία ξεκινά αύριο με τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με εκτιμητές ο συνδυασμός του αδύναμου δολαρίου, της πτώσης που σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα αργού και της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, της τέταρτης μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγού χώρας του πλανήτη, θα ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι πριν την επίσημη λήξη της σημερινής συνεδρίασης.

Το ενδεχόμενο αυτό θα επιβεβαιώσει την εκτίμηση στην οποία προέβη, στις 6 Ιουνίου η Morgan Stanley, μία από τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στις ενεργειακές αγορές, για το ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα αγγίξει πιθανά τα 150 δολάρια μέχρι τις 4 Ιουλίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα σχόλια αξιωματούχων του ΟΠΕΚ και της πετρελαϊκής βιομηχανίας για την εκτίναξη των τιμών πάνω από τα 145 δολάρια το βαρέλι.

Από τη Μαδρίτη, όπου συμμετέχει στο 19ο Παγκόσμιο Πετρελαϊκό Συνέδριο, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλι αλ Ναΐμι, υπογράμμισε ότι η πρόσφατη εκτίναξη των τιμών τροφοδοτείται από μεγάλης κλίμακας εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, από το αδύναμο αμερικανικό νόμισμα, από γεωπολιτικούς παράγοντες, από το φόβο ότι εξαντλούνται οι ορυκτοί ενεργειακοί πόροι του πλανήτη και από τις φυσικές καταστροφές.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *