Κόσμος

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις αερομεταφορές της Ευρώπης

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές στην Ευρώπη, μετά τη μαζική αποστολή παγιδευμένων δεμάτων με προορισμούς μεταξύ άλλων Ευρωπαίους ηγέτες, ξένες πρεσβείες αλλά και άλλους στόχους.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας προκαλούν αναστάτωση και εγείρουν ζητήματα εντατικοποίησης των μέτρων ασφαλείας στις αερομεταφορές. Ενδεικτική της κινητοποίησης που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η σύσκεψη εμπειρογνωμόνων που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ενώ με το ζήτημα θα ασχοληθεί και το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, η Αγκελα Μέρκελ ζήτησε να γίνει αυστηρότερος ο έλεγχος στις μεταφορές εμπορευμάτων στην Ευρώπη, θέμα το οποίο θα φέρει στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Σε επαγρύπνηση η Ε.Ε.

Την επαγρύπνηση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλούν τα πακέτα βόμβες που προσπάθησαν να στείλουν μέσω ταχυδρομείου σε Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και άλλους στόχους , τρομοκρατικές ομάδες από την Ελλάδα και την Υεμένη.

Στις Βρυξέλλες η Ευρωπαική Επιτροπή αποφάσισε να συγκαλέσει την Παρασκευή σύσκεψη εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφάλειας στον τομέα των αερομεταφορών από τα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να αξιολογηθούν τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αρμόδιου Επιτρόπου, για εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, Μικέλε Τσερκόνε, στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες – ειδικοί για τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και για κάργκο μεταφορές.

Ο κ. Τσερκόνε επισήμανε ότι η τρομοκρατική απειλή εξακολουθεί να υπάρχει και για το λόγο αυτό τόνισε την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κρατών μελών, ενώ αρνήθηκε ότι δέμα βόμβα έφτασε στα γραφεία της κομισιόν.

Μάλιστα όπως ανέφερε ορισμένα κράτη μέλη έχουν ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, τονίζοντας, ωστόσο, ότι επ’ αυτού θα αποφασίσει η Βελγική προεδρία της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση πιέζει προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων σε επίπεδο ΕΕ για τη βελτίωση των ελέγχων στις αερομεταφορές εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Βερολίνο, Στέφεν Ζάιμπερτ ομάδα εργασίας θα κληθεί να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Κορυφής των «27» το Δεκέμβριο συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων.

Τις σχετικές αποφάσεις έλαβε το υπουργικό συμβούλιο στο Βερολίνο που επιφόρτισε στον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ να θέσει το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε και το περιστατικό με το παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο που έφτασε στην καγκελαρία από την Ελλάδα. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μαζί με τον υπουργό καγκελαρίας Ρόλαντ Ποφάλα επισκέφθηκαν το τμήμα ταχυδρομείου της καγκελαρίας, όπου εντοπίστηκε το πακέτο και ενημερώθηκαν από τους υπαλλήλους για τις μεθόδους πρόληψης και ελέγχου ύποπτων ταχυδρομικών αποστολών, καθώς και για τη χθεσινή ελεγχόμενη ανατίναξη του παγιδευμένου με εκρηκτικά πακέτου.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εκτιμά ότι οι βόμβες που βρέθηκαν τελευταία στην Ευρώπη «θα πρέπει να είναι η αφορμή για να βελτιωθεί ο έλεγχος στις μεταφορές εμπορευμάτων εντός της Ευρώπης, με τις ΗΠΑ και ει δυνατόν σε παγκόσμια κλίμακα».

Η γερμανική κυβέρνηση ωστόσο, αποσυνδέει πλήρως το παγιδευμένο πακέτο που έφθασε στην καγκελαρία με τα πακέτα- βόμβες από την Υεμένη, που φέρουν την σφραγίδα της Αλ Κάϊντα και είχαν προορισμό εβραϊκές συναγωγές στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για εξτρεμιστική οργάνωση που δρα στην Ελλάδα, κάνει λόγο η Ιταλία, αναφερόμενη στο παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο, με αποδέκτη τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το πακέτο εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο της Μπολόνια και ανεφλέγη κατά τον έλεγχο.

Αναφερόμενος στο γεγονός ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ρομπέρτο Μαρόνιτόνισε ότι: «Είναι διαπιστωμένες από καιρό οι επαφές των Ελλήνων εξτρεμιστών αναρχικών με τους Ιταλούς ομοϊδεάτες τους. Οι έρευνες συνεχίζονται και οι αρχές είναι σε επιφυλακή για τις μεταφορές και τις αποστολές, που γίνονται από την Υεμένη».

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *