Κόσμος

“Ανακυκλωμένα” επικίνδυνα και αλλοιωμένα τυριά στην Ευρώπη

Έντεκα χιλιάδες τόνοι ληγμένου ή αλλοιωμένου τυριού που προέρχονταν από ιταλικές άλλα και άλλες ευρωπαϊκές τυροκομικές εταιρείες “ανακυκλώθηκαν” επί δύο χρόνια για να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια και πάλι σε νέα προϊόντα τυροκομίας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Repubblica.

Σαράντα περίπου μεγάλες εταιρείες, ιταλικές, αλλά και βρετανικές, γερμανικές και αυστριακές, προώθησαν τις ποσότητες του ληγμένου ή αλλοιωμένου τυριο ε τέσσερις εταιρείες, τρεις από αυτές με έδρα την Ιταλία και μια τη Γερμανία, που ανήκουν σε σικελό επιχειρηματία. Τα χαλασμένα τυριά, ορισμένα από αυτά περιείχαν σκουλήκια, περιττώματα ποντικών ή κατάλοιπα πλαστικού ή μελάνη από τη συσκευασία τους – “ανακυκλώνονταν” μέσω της ανάμειξής του με “φρέσκα” προϊόντα τυροκομίας, αποτελώντας τη βάση για την μετέπειτα παρασκευή μοτσαρέλας, γκοργκοντζόλας και άλλων μαλακών τυριών τα οποία πωλούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία

Ορισμένες από τις τυροκομικές εταιρείες που ξεφορτώνονταν τα ληγμένα και τα αλλοιωμένα τυριά τους, ξαναγόραζαν την ανακυκλωμένη “πάστα” τυριού , σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία αναφέρει ότι η έκθεση κατονομάζει την μάρκα τυριών Galbani , τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ιταλικών τυριών στον κόσμο.

Συνολικά, 11.000 τόνοι τυριού “ανακυκλώθηκαν” τα δύο τελευταία χρόνια και οι τέσσερις εταιρείες “ανακύκλωσης” πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Η πώληση των προϊόντων που παρασκευάσθηκαν με βάση την πάστα των αλλοιωμένων τυριών απέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η έρευνα της ειδικής υπηρεσίας της αστυνομίας διήρκεσε δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκαν τρεις συλλήψεις και εντοπίσθηκαν δέκα ακόμη άτομα που ενέχονται στην υπόθεση.
“Η αλλοίωση και η παραποίηση των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων διατροφής τα κατέστησαν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία”, γράφει ο Φραντσέσκο Μεσίνα, δικαστής αρμόδιος για την υπόθεση.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *