Κόσμος

Χιλιάδες οι νεκροί από τον σεισμό που έγινε στην Κίνα

Πάνω από 7.500 είναι οι νεκροί και 10.000 οι τραυματίες από το φονικό πέρασμα του εγκέλαδου των 7,8 Ρίχτερ, που συγκλόνισε το μεσημέρι την επαρχία Σετσουάν, στην κεντρική Κίνα. Τουλάχιστον 900 μαθητές παγιδεύτηκαν στα ερείπια του σχολείου τους που κατέρρευσε, στην κωμόπολη Τζουγιουάν, στην περιοχή Τσονγκτσίνγκ, στην επαρχία Σετσουάν, σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Δύο εργοστάσια χημικών περιλαμβάνονται στα κτήρια που έχουν καταρρεύσει στην επαρχία Σετσουάν. Εκατοντάδες υπάλληλοι έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια των εργοστασίων που βρίσκονται στο Σιφάνγκ, στο βόρειο Τσενγκτού, ενώ χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την περιοχή περίπου 6.000 κάτοικοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα. Από το σεισμό διέρρευσαν στο περιβάλλον 80 τόνοι αμμωνίας, πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές της υπηρεσίας για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Πεκίνο, τη Σαγκάι, την Ταιβάν, τη Μπαγκόνγκ και το Ανόι.

“Συμφορά το πλήγμα του Εγκέλαδου”

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο χαρακτήρισε “συμφορά” το πλήγμα του Εγκέλαδου και εν πτήσει προς την περιοχή του επίκεντρου κάλεσε τον πληθυσμό να επιδείξει “ψυχραιμία” και “κουράγιο”.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε ότι οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις την κινεζική πρωτεύουσα δεν υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό. “Είναι αντισεισμικές σε αρκετά μεγάλο βαθμό και δεν διαπιστώθηκε η παραμικρή ζημιά”, είπε ο εκπρόσωπος.

Στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την Ανάπτυξη και την Ανθρωπιστική Βοήθεια επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Λουί Μισέλ δήλωσε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κίνα, εάν υπάρξει ανάγκη.

Ο σφοδρός σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε και τις επαρχίες Γκανσού και Γιουνάν, προκαλώντας και τεράστιες υλικές καταστροφές.

Όπως ανακοινώθηκε από αρμόδια πηγή, το γιγάντιο φράγμα των Τριών Φαραγγιών στον ποταμό Γιανγκτσέ της κεντρικής Κϊνας, δεν επηρεάστηκε από τον σεισμό, αν και αυτός έγινε αισθητός στην περιοχή όπου βρίσκεται το τσιμεντένιο αυτό τείχος, ύψους 185 μέτρων, το οποίο συγκρατεί 39 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *