Κόσμος

Μεταρρυθμιστικό βήμα από την Τουρκία

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την πολυσυζητημένη αναθεώρηση ενός άρθρου του Ποινικού Κώδικα που έχει επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης. Πρόκειται για το περιβόητο άρθρο 301 που έχει χρησιμοποιηθεί για να διωχθούν εκατοντάδες συγγραφείς, όπως ο κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ, για “προσβολή του Τουρκισμού“. Ωστόσο, συγγραφείς και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία καταδικάζουν την μεταρρύθμιση ως άτολμη, ενώ εθνικιστές της αντιπολίτευσης απέρριψαν την μεταρρύθμιση ως “προσβολή της τιμημένης ιστορίας του Τουρκικού έθνους και των αξιών του Τουρκισμού”. Οι Βρυξέλλες υποδέχθηκαν μάλλον επιφυλακτικά την μεταρρύθμιση.


Αντιδράσεις

Η μεταρρύθμιση, που όπως αναμενόταν εγκρίθηκε άνετα χάρη στην πλειοψηφία που διαθέτει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) στην εθνοσυνέλευση, καθιστά ποινικώς κολάσιμη πράξη την “προσβολή του Τουρκικού έθνους” -αντί του “Τουρκισμού”-, ενώ θα χρειάζεται η άδεια του Υπουργού Δικαιοσύνης πριν ασκηθεί δίωξη. Η μέγιστη ποινή που επισύρει το αδίκημα μειώνεται στα δύο χρόνια φυλάκισης από τα τρία.

Συγγραφείς, δημοσιογράφοι και εκδότες σημειώνουν, εντούτοις, ότι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν συχνές δίκες, περιγράφοντας τις αλλαγές ως ουσιαστικά αμελητέες, καθώς άλλοι νόμοι που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης παραμένουν εν ισχύ.

Οι Βρυξέλλες υποδέχθηκαν μάλλον επιφυλακτικά την μεταρρύθμιση. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζουζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε απλώς ότι η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης Ερντογάν αποτελεί ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Η ΕΕ έχει αποκαλέσει την άρση των περιορισμών στην ελευθερία του λόγου ως δοκιμασία της δέσμευσης της κυβέρνησης της Άγκυρας στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο των αργοκίνητων ενταξιακών διαπραγματεύσεων που άρχισαν το 2005.

Υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου έναντι της κριτικής της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μεχμέτ Αλί Σαχίν είπε ότι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί όσον αφορά την προσβολή της Τουρκίας.

“Με αυτή την μεταρρύθμιση δεν τίθεται θέμα να αφήνουμε ορισμένους ανθρώπους να προσβάλλουν ελεύθερα τον Τουρκισμό”, είπε στη Βουλή.

Ο Αρμενικής καταγωγής Τούρκος συγγραφέας, δημοσιογράφος κι εκδότης Χραντ Ντινκ -ο οποίος δολοφονήθηκε από νεαρό υπερεθνικιστή το 2007- είχε καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης βάσει του άρθρου 301.

Το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προδίδει την “ταυτότητα” της χώρας και ότι “ενδίδει” στις αξιώσεις της ΕΕ να μεταβάλει το νομικό πλαίσιο που απαγορεύει στους Τούρκους να προσβάλλουν το έθνος τους. Ο ηγέτης του κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση “ιστορικό λάθος”. Την αντίθεσή του εξέφρασε επίσης το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Ενώ το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), μέλη του οποίου συχνά δικάζονται διότι εκφέρουν απόψεις που αντιτίθενται στις κρατικές θέσεις, ζητούν την πλήρη κατάργηση του άρθρου.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *