Κόσμος

Χιλή: Έφθασε η “κάψουλα” σωτηρίας για τους μεταλλωρύχους

Στο χώρο του ορυχείου όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι οι 33 μεταλλωρύχοι στη Χιλή έφθασε η κάψουλα που σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να ανεβάσει στην επιφάνεια τους παγιδευμένους εργάτες.

Ωστόσο, η πρώτη τους επαφή με το φυσικό φως και η ενδεχόμενη αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης παραμένουν προτεραιότητα στην ιατρική ομάδα που θα τους υποδεχθεί, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Το συμβολικό όνομα «Φοίνιξ» έδωσαν στην κάψουλα, από το πουλί της ελληνικής μυθολογίας που ξαναγεννιέται από τις στάχτες του. Έτσι, ελπίζουν ότι ο σημερινός «φοίνικας», συνολικού μήκους τριών μέτρων, θα βοηθήσει ώστε να ξαναδούν το φως της μέρες οι 33 μεταλλωρύχοι, που παραμένουν παγιδευμένοι πάνω από 50 μέρες.

Η κάψουλα ζυγίζει 420 κιλά και έχει ωφέλιμο μήκος για ένα άτομο 1.90 μ. Είναι εξοπλισμένη με οξυγόνο, με μηχανισμό επικοινωνίας και έχει έναν μηχανισμό που επιτρέπει στο κάτω μέρος να ανοίξει και να μετακινηθεί πιο χαμηλά από το κυρίως τμήμα της.

Αν κάποιος, δηλαδή, από τους μεταλλωρύχους κολλήσει κατά τη μεταφορά του προς την επιφάνεια, θα μπορεί να αποδεσμευτεί από την κάψουλα, να βγει από το κάτω μέρος της και να επιστρέψει στο καταφύγιο σε βάθος 700 μέτρων.

Στο εσωτερικό της ατσάλινης, στενής κάψουλας μπήκαν συγγενείς των μεταλλωρύχων.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι ως τις αρχές Νοεμβρίου οι εργασίες διάνοιξης σήραγγας θα έχουν ολοκληρωθεί, ώστε να φιλοξενήσει την κάψουλα και ίσως ξεκινήσουν οι προσπάθειες απεγκλωβισμού.

Οι γιατροί πάντως προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν προβλήματα στους μεταλλωρύχους που θα δουν ξανά το φως της μέρας, προβλήματα στα μάτια, μολύνσεις, αναπνευστικά και πίεσης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, οι εργάτες δεν παίρνουν αντικαταθλιπτικά «εκτός από έναν. Συμπεριφέρονται πολύ καλά τώρα και είναι ενθουσιασμένοι που θα ξαναβγούν στην επιφάνεια».

Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ψυχολογικά προβλήματα που ίσως αντιμετωπίσουν οι μεταλλωρύχοι, ύστερα από τέτοια μεταβολή στον τρόπο και τις συνθήκες της ζωής τους.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GiFNdPXcT0k&feature=player_embedded[/youtube]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *