cinemaΚόσμος

Σάρωσε τα Όσκαρ το Slumdog Millionaire

braveiabafta_slumdog_millionair1Με την καθιερωμένη συνοδεία των επωνύμων της μεγάλης οθόνης, εντυπωσιακών σόου, χιούμορ και λάμψης ολοκληρώθηκε η 81η απονομή των βραβείων της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο Kodak Theater του Λος Άντζελες, και τα πολυπόθητα αγαλματάκια παρέλασαν από το κόκκινο χαλί στα χέρια των νικητών. Η αγωνία ήταν μεγάλη και οι εκπλήξεις πολλές, αλλά ευχάριστες.

Mεγάλος νικητής της λαμπρής τελετής διακρίθηκε θριαμβευτικά το “Slumdog Millionaire” του Ντάνι Μπόιλ, το οποίο απέσπασε 8 όσκαρ -ανάμεσά στα οποία ήταν τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Φωτογραφίας, Ήχου, Καλύτερου Soundtrack και Καλύτερου Τραγουδιού για το “Jai Ho”- αφήνοντας στο παρασκήνιο τo φαβορί “Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον” που έφυγε με 3 μόνο χρυσά και αυτά όχι στις πρώτες βασικές κατηγορίες (όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Μακιγιάζ και Οπτικών Εφέ).

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους νικητές της βραδιάς ήταν αναμφίβολα ο δικαιωμένος Βρετανός Ντάνι Μπόιλ, που κατάπληκτος παρέλαβε το βραβείο για την Καλύτερη Σκηνοθεσία, ευχαριστώντας όσους βοήθησαν στο να βγει το “Slumdog Milionnaire” στη μεγάλη οθόνη μετά από τις αλλεπάλληλες δυσκολίες που συνάντησε.

Ξάφνιασμα αλλά και ευχάριστα συναισθήματα προκάλεσε και η βράβευση του Σον Πεν στην κατηγορία της Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για την ερμηνεία του στο “Milk”, με την οποία επικράτησε τελικά απέναντι στον αναμενόμενο νικητή για τον Ά ανδρικό ρόλο Μίκι Ρουρκ, ενώ η Αγγλίδα Κέιτ Γουίνσλετ, βραβευμένη ήδη φέτος με μια Χρυσή Σφαίρα και ένα BAFTA για τις υποκριτικές τις ικανότητες, κέρδισε για πρώτη φορά στην καριέρα της το όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου -αυτή τη φορά για την ερμηνεία της στα “Σφραγισμένα Χείλη”, το οποίο παρέλαβε με έκπληξη και συγκίνηση.

Στον Αυστραλό ηθοποιό Χιθ Λέτζερ, απονεμήθηκε μετά θάνατον, το όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, για την ανατριχιαστική ερμηνεία του ως Τζόκερ στην ταινία “Μπάτμαν, ο Σκοτεινός Ιππότης”. Το βραβείο παρέλαβαν ο πατέρας, η μητέρα και η αδελφή του αδικοχαμένου ηθοποιού μέσα σε μια γενικευμένη συγκινησιακή ατμόσφαιρα. Το αντίστοιχο όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου δόθηκε στην ισπανίδα Πενέλοπε Κρουζ, την πρώτη ηθοποιό από την Ισπανία που βραβεύεται με τη φημισμένη αυτή διάκριση του κινηματογραφικού χώρου, για την εκρηκτική της ερμηνεία στην ταινία “Βίκι, Κριστίνα, Μπαρσελόνα”.
Εντύπωση έκανε και το Ιαπωνικό “Okuribito”, αναφορά στον κόσμο των επικήδειων τελετουργιών, που επικράτησε του φαβορί “Βαλς με το Μπασίρ” στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ το όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων απονεμήθηκε με απόλυτη σιγουριά στην ταινία Wall-E των κινηματογραφικών στούντιο Disney-Pixar”.

Τέλος το τιμητικό Βραβείο Jean Hersholt απονεμήθηκε στον Τζέρι Λούις δια χειρός Έντι Μέρφι.

Αναλυτικά, τα βραβεία απενεμήθηκαν:

Καλύτερης ταινίας: Slumdog Millionaire.

Α’ Ανδρικού Ρόλου: Σον Πεν (Milk).

Α’ Γυναικείου Ρόλου
: Kέιτ Ουίνσλετ για το Σφραγισμένα Χείλη (The Reader).

Β’ Ανδρικού Ρόλου: Χιθ Λέτζερ (Σκοτεινός Ιππότης).

Β’ Γυναικείου Ρόλου: Πενέλοπε Κρουζ (Vicky Cristina Barcelona).

Σκηνοθεσίας: Ντάνι Μπόιλ (Slumdog Millionaire).

Ξένης Ταινίας: Departures (Ιαπωνία).

Διασκευασμένου Σεναρίου
: Σάιμον Μποφόι (Slumdog Millionaire).

Πρωτότυπου Σεναρίου
: Ντάστιν Λανς Μπλακ (Milk).

Κινουμένων Σχεδίων: WALL-E.

Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης
: Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον.

Φωτογραφίας: Slumdog Millionaire.

Ηχητικού Μοντάζ: Slumdog Millionaire.

Ηχου: Σκοτεινός Ιππότης.

Καλύτερης Μουσικής: Slumdog Millionaire, A.Ρ Ράχμαν.

Καλύτερου Τραγουδιού: “Jai Ho” από το Slumdog Millionaire, A.Ρ Ράχμαν και Γκουλζάρ.

Κοστουμιών: Η Δούκισσα.

Ντοκιμαντέρ: Man on Wire.

Ντοκιμαντέρ (μικρού μήκους): Smile Pinki.

Μοντάζ: Slumdog Millionaire.

Mακιγιάζ: Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον.

Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: La Maison en Petits Cubes.

Ταινία Μικρού Μήκους: Spielzeugland (Toyland).

Οπτικά Εφέ: Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *