Κόσμος

Στο επίπεδο 4 της εξάβαθμης κλίμακας η γρίπη των χοίρων από τον Π.Ο.Υ.

swin_fluΣτο επίπεδο 4 της εξάβαθμης κλίμακας, αποφάσισε να προχωρήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το συναγερμό για τον θανατηφόρο ιό της γρίπης των χοίρων, που ισοδυναμεί με προειδοποίηση πως η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ του ανθρώπινου πληθυσμού σε επίπεδο ευρύτερης κοινότητας, τόνισαν σήμερα καλά πληροφορημένες πηγές. Σύμφωνα με την προειδοποίηση του δεύτερου στην ιεραρχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Κέιτζι Φουκούντα, καμία περιοχή του κόσμου δεν είναι προστατευμένη έναντι του ιού της γρίπης των χοίρων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “Σε μία εποχή που ο κόσμος ταξιδεύει με αεροπλάνο ταχύτατα από άκρου εις άκρον του κόσμου, δεν υπάρχει κάποια περιοχή που να μην μπορεί να φθάσει ο ιός”. Ήδη 152 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί από την έξαρση της νόσου, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 150 ανθρώπους στο Μεξικό και έχει εξαπλωθεί επίσης στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη. Το πρώτο κρούσμα της γρίπης των χοίρων εντοπίστηκε στην Πολιτεία Οαχάκα, σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές. Το Μεξικό αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη μετάδοση του ιού της γρίπης των χοίρων που μέχρι τώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 152 ανθρώπους.

Σε πλήρη δραστηριότητα οι  υγειονομικές υπηρεσίες του Μεξικού κάλεσαν τα μέλη των οικογενειών των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό να υποβληθούν επειγόντως σε ιατρικές εξετάσεις. Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως διαθέτει αποθέματα αντιιικών φαρμάκων και επίσης έλαβε άλλα 100.000 κουτιά από την φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline (GSK). Ματαιώθηκε η πρεμιέρα της ταινίας “X-Men, η αρχή: Γούλβεριν”  που επρόκειτο να γίνει το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη του Μεξικού, διότι οι μεξικανικές αρχές έχουν καλέσει τους κατοίκους να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις και για αυτό το λόγο έχουν κλείσει σχολεία, θέατρα, μουσεία και ζωολογικοί κήποι.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και στην Ευρώπη, λόγω της εξάπλωσης του ιού της γρίπης των χοίρων, καθώς κρούσματα της ασθένειας εντοπίστηκαν σε Βρετανία και σε Ισπανία, ενώ νέα ύποπτα κρούσματα εξετάζονται σε Γαλλία και το Βέλγιο.
Κατεπείγουσα συνάντηση των 27 αρμόδιων υπουργών συγκάλεσε για μεθαύριο Πέμπτη η Κομισιόν.

Κιβώτιο που περιείχε δείγματα ιού της γρίπης των χοίρων και μεταφερόταν με ελβετικό τρένο από τη Ζυρίχη εξερράγη, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές, τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Τα δείγματα, όπως προκύπτει από τις πρώτες έρευνες, εξερράγησαν όταν ο ξηρός πάγος που περιείχε το κιβώτιο, έλιωσε εξαιτίας της αύξησης της πίεσης μέσα στο κιβώτιο. Όπως φαίνεται οι αρμόδιοι είχαν τοποθετήσει με λάθος τρόπο τον πάγο.

Στις ΗΠΑ οι υπηρεσίες υγείας του Ντάλας επιβεβαίωσαν ότι εντοπίστηκαν άλλα τρία κρούσματα της γρίπης των χοίρων ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών στην Πολιτεία του Τέξας στους έξι. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, μετά τον εντοπισμό τεσσάρων νέων κρουσμάτων, δήλωσε πως: “Οι υπηρεσίες της Πολιτείας μας έχουν λάβει κρίσιμα μέτρα. Έχουμε αναπτύξει ειδικούς και εντοπίζουμε ασθενείς σε όλο το μήκος και πλάτος της Πολιτείας. Σε βασικές γραμμές είμαστε προετοιμασμένοι”.

Η Νότιος Κορέα ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης των χοίρων στη χώρα, μεταδίδει το πρακτορείο Yonhap.Πέντε άτομα που φέρουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης των χοίρων εξετάζονται στην Αυστραλία ενώ οι αρχές αναζητούν άλλους 300 ανθρώπους που ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με την ασθένεια, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

Προληπτικά μέτρα ελέγχου ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας στη Σερβία, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη μόλυνση τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων από το μεταλλαγμένο ιό της γρίπης των χοίρων.  Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στο Μεξικό και σε άλλες χώρες όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα της γρίπης των χοίρων.
Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξετάζουν άλλα 56 “ύποπτα” κρούσματα της γρίπης των χοίρων. Πρόκειται για άτομα που είχαν επισκεφθεί το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες εβδομάδες και παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *