Κόσμος

Επτά πολίτες νεκροί από διαδηλώσεις στο Ιράν

iran_smΕπτά πολίτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στην Τεχεράνη στο περιθώριο της διαδήλωσης υπέρ του μετριοπαθούς υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Μιρ Χουσέιν Μουσαβί. Πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας της Τεχεράνης έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς. Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στην ιρανική πρωτεύουσα διέψευσαν τις πληροφορίες για νεκρούς. Η πορεία διαμαρτυρίας για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα μέσα σε απόλυτη ηρεμία στη λεωφόρο Αζαντί. Τα επεισόδια άρχισαν αργότερα, όταν νύχτωσε, σε κοντινούς δρόμους. Στο μεταξύ, συνελήφθη σήμερα το πρωί ο Ιρανός μεταρρυθμιστής Μοχαμάντ Αλί Αμπταχί, πρώην αντιπρόεδρος, ο οποίος υποστήριξε τον Μιρ Χουσεΐν Μοσαβί στις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής.

Αίσθηση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουν τα επεισόδια τα κρατικά μέσα ενημέρωσης: “Αρκετοί αλήτες ήθελαν να επιτεθούν σε στρατιωτικό φυλάκιο και να προχωρήσουν σε βανδαλισμούς κοντά στην πλατεία Αζαντί. Δυστυχώς επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν”, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός

Το βράδυ της Δευτέρας, Ιρανός φωτογράφος είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον βάσης της παραστρατιωτικής αστυνομίας (Μπασίτζ) και τα μέλη της άνοιξαν πυρ εναντίον τους με αυτόματα όπλα.

Στη Ρωσία ο Αχμαντινετζάντ

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έφτασε σήμερα, Τρίτη, στην πόλη Εκατερίνεμπουργκ της Ρωσίας προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (OCS), μια περιφερειακή οργάνωση στη οποία συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, το Καζακστάν, στο Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν. Το Ιράν συμμετέχει ως παρατηρητής.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ο Αχμαντινετζάντ ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στη Ρωσία την Δευτέρα αλλά καθυστέρησε το ταξίδι του λόγω των διαδηλώσεων στην Τεχεράνη, που ξέσπασαν με αφορμή τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη Παρασκευή.

Η Ρωσία καλωσόρισε στη χώρα τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ να τονίζει πως το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών είναι ένα εσωτερικό θέμα του Ιράν.

Στο ίδιο κλίμα και η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι η χώρα του δε σκοπεύει να πάρει μέρος στην πολιτική διαμάχη που ξέσπασε στο Ιράν μετά τις προεδρικές εκλογές.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *