Κόσμος

Προβάδισμα Ομπάμα 2 ημέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές

Σταθερό προβάδισμα διατηρεί ο Μπάρακ Ομπάμα έναντι του Τζον ΜακΚέιν, δύο 24ωρα πριν από την επίσημη έναρξη των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Καθώς η ψηφοφορία σε κάποιες πολιτείες έχει ήδη αρχίσει, οι δύο μονομάχοι επιδίδονται σε ένα ανεξάντλητο κυνήγι ψήφων, αφού στο παρελθόν το παιχνίδι είχε αλλάξει όρους στο παρά πέντε. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα Κυριακή, ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται με 6 μονάδες -κατά μία επιπλέον μονάδα από χθες Σάββατο. Στην Ευρώπη τώρα, πανευτυχείς είναι ορισμένοι, που ο προσφιλής τους υποψήφιος Μπαράκ Ομπάμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, και ελπίζουν πως επιτέλους θα υπάρξουν ομαλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, όμως οι πολιτικοί αναλυτές δεν πιστεύουν πως πρόκειται να υπάρξει μία ριζική μεταβολή της αμερικανικής πολιτικής. “Στόχος μας είναι να συνεργασθούμε περισσότερο από θέση ισότητος με τη νέα κυβέρνηση” τόνισε η επίτροπος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.

Στην τελική ευθεία

Ο Ομπάμα προηγείται του ΜακΚέην με 50% έναντι 44% μεταξύ των δυνητικών ψηφοφόρων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε εθνικό επίπεδο που έγινε με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.201 πολιτών κι έχει ποσοστό σφάλματος ±2,9%.

Και οι δύο υποψήφιοι μοιάζουν να συσπειρώνουν εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που τους υποστηρίζουν -ο Ομπάμα τις γυναίκες και τους ανεξάρτητους, ο ΜακΚέιν τους γηραιότερους ψηφοφόρους και τους συντηρητικούς.

Όλες οι εθνικές δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στον γερουσιαστή του Ιλινόις, που εμφανίζεται να προηγείται του ΜακΚέιν σε μια σειρά πολιτειών που πιστεύεται ότι θα κρίνουν την αναμέτρηση.

Ο ΜακΚέιν έκανε εμφανίσεις χθες Σάββατο στη Βιρτζίνια και την Πενσυλβάνια, πολιτείες που εκλογολόγοι θεωρούν κρίσιμες για τον ίδιο και τις ελπίδες του να νικήσει, ενώ ο Ομπάμα επέλεξε να συνεχίσει την εκστρατεία του σε τρεις πολιτείες όπου το αποτέλεσμα είχαν κριθεί υπέρ του Μπους το 2004 -τη Νεβάδα, το Κολοράντο και το Μισούρι.

Η δημοσκόπηση κατέδειξε επίσης ότι ο Ομπάμα προηγείται κατά πολύ μεταξύ των ψηφοφόρων που επέλεξαν να συμμετάσχουν νωρίς στην διαδικασία, με 56% έναντι 39%. Μεταξύ των γυναικών, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος διατηρεί προβάδισμα 8%, και μεταξύ των αυτοπροσδιοριζομένων ως ανεξάρτητων 10%.Ο ΜακΚέιν συνεχίζει να διατηρεί ευρύτατο προβάδισμα μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων, με 54% έναντι 40%, και των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της “τάξης των επενδυτών”, με 9%.

Το ποσοστό του Ομπάμα μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων φθάνει το 93% και μεταξύ των Ισπανόφωνων είναι 65%.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ραλφ Νέιντερ συγκεντρώνει ποσοστό 2% κι ο Μπομπ Μπαρ 1%.

Το 2% των ψηφοφόρων δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *