APN blogΚόσμος

Στους δρόμους Ισπανοί και Πορτογάλοι ενάντια στα μέτρα λιτότητας

Με κινητοποιήσεις απάντησαν οι Ισπανοί εργαζόμενοι στην κυβερνητική πρόταση για αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67 χρόνια. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την κυβέρνηση του Λουίς Θαπατέρο, να επανεξετάσει τις αλλαγές, οι οποίες θα είχαν σταδιακή εφαρμογή.

Η αντίθεση της κοινής γνώμης αποτυπώθηκε και σε δημοσκόπηση της εφημερίδας El Pais, όπου το 84% των ερωτηθέντων, αντιτίθεται στις προτεινόμενες αλλαγές. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Σαραγόσα, το Τολέδο και τη Λα Κορούνια.

Στους δρόμους οι Πορτογάλοι για τα μέτρα λιτότητας

Ημέρα απεργίας σήμερα στην Πορτογαλία για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η σοσιαλιστική κυβέρνηση, μεταξύ αυτών και το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα. Η κινητοποίηση αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών και μία δοκιμασία για την κυβέρνηση της χώρας, που μετά την Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τις αγορές για μείωση των δαπανών.
Στη δίνη της κρίσης η Πορτογαλία

Τα συνδικάτα της χώρας, διαμαρτύρονται για το φετινό πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα σημειώνοντας ότι η κατάσταση των εργαζομένων επιδεινώνεται εδώ και χρόνια καθώς έχουν ήδη γίνει περικοπές παροχών και μειώσεις στις συντάξεις.

Προειδοποιούν μάλιστα με νέες απεργίες αν η κυβέρνηση προχωρήσει στο πάγωμα των μισθών πέραν του τρέχοντος έτους, ενδεχόμενο που παραμένει ανοιχτό.

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με την ανεργία να βρίσκεται στο 10% το υψηλότερο ποσοστό της τα τελευταία 25 χρόνια κει τους ρυθμούς ανάπτυξης να έχουν μειωθεί δραματικά.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *