Επικαιρότητα

Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Περικοπές 30% σε δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων στο Δημόσιο, κλιμακωτή αύξηση του ΦΠΑ και αυξήσεις σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, είναι μεταξύ άλλων τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που ενέκρινε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, και τα οποία παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

ΕΚΤΑΚΤΟ:Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπ.Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου 2/5/2010
κάντε κλικ εδώ

Η κυβέρνηση, με την εφαρμογή του πακέτου των πρόσθετων μέτρων, εκτιμά ότι στα ταμεία του κράτους θα μπουν 4,8 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η χώρα έπραξε τα πάντα. Τώρα, πρόσθεσε, είναι η ώρα της Ευρώπης και επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις για την σωτηρία της χώρας. Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συναντήθηκε με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων. Το νομοσχέδιο με τα έκτακτα οικονομικά μέτρα κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και την Παρασκευή θα ψηφιστεί.

Σε 4,8 δισ. εκτιμώνται τα έσοδα

Οι περικοπές αφορούν μισθωτούς του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και υπολογίζονται σε 700 εκατομμύρια ευρώ. Όπως διευκρινίστηκε, δεν θα υπάρξουν περικοπές στον ιδιωτικό τομέα. Οι περικοπές θα εφαρμοστούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Οι οικονομικοί κύκλοι της κυβέρνησης ανέφεραν ότι δεν θα θιγούν τα επιδόματα των συνταξιούχων, ενώ θα ισχύσει η επιστροφή ΦΠΑ από το 7% στο 11% στους αγρότες.

Επίσης, από το ΦΠΑ δεν θα εξαιρεθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, ωστόσο θα υπάρξει αντισταθμιστικό πακέτο στήριξης του τουρισμού.

Τα μέτρα

  • περικοπή σε ποσοστό 30% στο δώρο Χριστουγέννων
  • περικοπή σε ποσοστό 30% στο δώρο Πάσχα
  • περικοπή σε ποσοστό 30% στο επίδομα αδείας
  • αύξηση του ΦΠΑ από 4,5% σε 5%, κατά δύο μονάδες του 19% στο 21% και κατά μία μονάδα του 9% στο 10%
  • πάγωμα των συντάξεων για το 2010
  • αύξηση κατά 8 λεπτά στη βενζίνη και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο
  • αύξηση σε ποσοστό 20% στα ποτά και τσιγάρα
  • μείωση των επιδομάτων κατά 12% αντί για 10% αλλα δεν θα θιγούν τα οικογενειακά επιδόματα
Παράδειγμα

Για δημόσιο υπάλληλο που έχει μισθό 1.000 ευρώ

*Δώρο Χριστουγέννων : 700 ΕΥΡΩ

*Δώρο Πάσχα: 350 ΕΥΡΩ

*Επίδομα αδείας: 350 ΕΥΡΩ

Όσον αφορά στη μείωση των επιδομάτων:

*Επίδομα Θέσης Ευθύνης: 65 ευρώ έως 130 ευρώ

-με μείωση 12% : 7,8 ευρώ έως 15,6 ευρώ

*ΔΙΒΕΕΤ,ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ : 989 ευρώ έως 2150 ευρώ

– με μείωση 12% :111 ευρώ έως 258 ευρώ

Τα 4,8 δισ ευρώ, που εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από την εφαρμογή των νέων μέτρων, είναι το ποσό που είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση οι Βρυξέλλες.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, στον οποίο ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τους βουλευτές να καταθέσουν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας στο Ταμείο Στήριξης της Οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο μέτρων αποφασίστηκε ομόφωνα και όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά μπορεί τα μέτρα αυτά να κινούνται στα όρια της πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, είναι μέτρα που λαμβάνονται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ελληνική οικονομία.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν, σύμφωνα με υπουργούς της κυβέρνησης, έχουν ορίζοντα τριετίας και δεν χαρακτηρίζονται από το αν είναι μόνιμα ή προσωρινά καθώς σε αυτή τη φάση έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος.

Πηγή: ΕΡΤ

5 σκέψεις σχετικά με το “Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

  • http://www.youtube.com/watch?v=3c2SFm0AGCg

    akouste to.
    me apla logia ta leei ola.
    ftanontas to maxairi sto kokkalo arxise o ponos na einai entonoteros, eite apo peina eite apo ftwxeia eite apo oti allo mas exoun fortwsei sto mualo (kriseis, arrwsteies k.a) apofasisame ki emeis na eimaste pio omoi oso anafora to stixo……
    apolauste skata….
    …..kernaei to kratos………

    Σχολιάστε
  • το θεμα ειναι οτι τα φαγανε ολα υπουργοι και βουλευτες και τα πληρωνουμε ολα εμεις και το αλλο θεμα ειναι οτι μειωσεις πρεπει να γινουν σε αυτους και οχι σε εμας…γιατι να ζουνε αρχοντικα αυτοι ολοι και εμεις με τρεις και εξηντα.ελεος ποια κουτοχορτο δεν τρωει ο λαος αλλα θα ερθει συντομα η δικαιοσυνη και εκει θα τους δουμε ολους αυτους τους δηθεν……..

    Σχολιάστε
  • …και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στην πραγματικότητα.
    Μέχρι τώρα απλά το συζητάγαμε, τώρα θα το ζήσουμε κιόλας.
    Καλή μας δύναμη.

    Σχολιάστε
    • τα δυσκολα τα περναμε εδω και χρονια δεν ειναι κατι νεο αυτο με αυτους που μας κυβερνανε…..

      Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *