Επικαιρότητα

Μέτρα για το πάγωμα των πλειστηριασμών ζητά το Ελληνικό Ινστιτούτο Δανειοληπτών

Τη λήψη μέτρων για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών για οφειλές από δάνεια και κάρτες στις τράπεζες ζητεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Δανειοληπτών (ΕΛ.Ι.ΔΑ.), σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι καθ’ ύλη αρμόδιοι (διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος και υπουργός Οικονομίας) αντί να πάρουν μέτρα ανακούφισης και λύτρωσης απ’ τον εφιάλτη των κατασχέσεων και πλειστηριασμών, περιορίζονται σε απλή διάγνωση του προβλήματος και σε ευχολόγια».

Αναλυτικά το ΕΛ.Ι.ΔΑ προτεινει τη λήψη των παρακάτω μέτρων:

1. Να καταργηθεί δια νόμου ο ανατοκισμός του τόκου υπερημερίας (ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ) που επιβάλλουν οι Τράπεζες στις καθυστερημένες οφειλές. «Αυτά -αναφέρει- αποτελούν την μόνη γενεσιουργό αιτία της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και την αδυναμία εξόφλησης των χρεών». «Αν διαγραφούν τα παράνομα ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ θα παραμείνουν καθυστερημένες οφειλές μόνο το 10% από αυτές. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (αλλά και παγκοσμίως) που διατηρεί τα επάρατα ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ, με τα οποία οι Τράπεζες πραγματοποιούν κάθε χρόνο ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ (αυξανόμενα κατά 70% έως 150% κατά μέσο όρο Τραπεζών), οφειλόμενα στην “αξιοποίηση” των τόκων των οφειλετών», τονίζεται.

2. Να υποχρεωθούν οι Τράπεζες να εισπράττουν από το δανειολήπτη μόνο το οφειλόμενο κεφάλαιο (ή τις συμφωνηθείσες δόσεις), τους συμβατικούς τόκους και σε περίπτωση υπερημερίας και τον τόκο υπερημερίας. Όχι όμως και τα ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Όπως επισημαίνεται, «στην Ελλάδα, κατά σκανδαλώδη τρόπο η

“ψαλίδα” ανάμεσα στο επιτόκιο καταθέσεων και στο επιτόκιο χορηγήσεων δανείων είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στα καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια με τον τόκο καθυστέρησης η συνολική επιβάρυνση ξεπερνάει το 25% (με επιτόκιο καταθέσεως 1-1½ %)».

3. Να ελεχθούν τουλάχιστον οι παραπλανητικές διαφημίσεις των Τραπεζών για δήθεν δάνεια χωρίς καταβολή τόκων, που -όπως αναφέρεται- παγιδεύουν τον αδαή δανειολήπτη και να καταργηθούν όλες οι πονηρές δαπάνες και έξοδα δανείου, που -όπως υπογραμμίζεται- επιβαρύνουν ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ τους δανειολήπτες.

4. Να απαγορευθεί η έκδοση από τις Τράπεζες πιστωτικών καρτών στο όνομα δανειοληπτών, που ΟΥΔΕΠΟΤΕ ζήτησαν την κάρτα αυτή και η αποστολή τους στο σπίτι τους, διότι με τη χρήση τους αυτόματα αποδέχονται τους δεσμευτικούς όρους.

5. Να καταργηθεί το “καρτέλ” των Τραπεζών, οι οποίες εφαρμόζουν την ίδια πολιτική και έχουν τους ίδιους όρους στις συμβάσεις των δανείων και των πιστώσεων, με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να μην έχει τη δυνατότητα να επιλέξει καλύτερους όρους δανειοδότησης από άλλη Τράπεζα.

Επ’ αυτού καλείται ο αρμόδιος υπουργός «να προκαλέσει την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να επιβάλει κυρώσεις για το υφιστάμενο “καρτέλ” των Τραπεζών».

6. Να απαγορευθεί η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (δηλαδή να τροποποιηθεί η διάταξη της παρ. 11 του άρθρου 18 του Ν. 3.587/2007, που έθετε προϋποθέσεις, οι οποίες ακυρώνουν στην πράξη το ευεργετικό μέτρο).

7. Η Τράπεζα της Ελλάδος ν’ ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στις Τράπεζες και να επιβάλει κυρώσεις σε κάθε περίπτωση που αυτές αρνούνται να χορηγήσουν αντίγραφα των παραστατικών της κίνησης του λογαριασμού των δανειοληπτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *