Επικαιρότητα

Κρίσιμη συνεδρίαση του Εcofin για την ελληνική οικονομία

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση  του Εcofin για την ελληνική οικονομία, όπου αναμένεται να εξειδικευτούν οι αποφάσεις των Βρυξελλών για τη μορφή στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Κατά τη συνεδρίαση τη Δευτέρα του Eurogroup, ο πρόεδρός του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ανακοίνωσε πως η χώρα μας συμφώνησε στη λήψη πρόσθετων μέτρων, αν μέχρι το Μάρτιο αποδειχθεί ότι δεν είναι δυνατή η υλοποίηση του στόχου για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος κατά 4% το τρέχον έτος. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποφάσεις ερήμην της Αθήνας, σε περίπτωση διχογνωμίας με την Κομισιόν.

Πάντως ο κ. Γιουνκέρ, δήλωσε πολύ εντυπωσιασμένος από την ελληνική αντίδραση στην κρίση και προειδοποίησε ότι οι αγορές απατώνται βαθύτατα εάν σκέφτονται ότι μπορούν να συντρίψουν την Ελλάδα.

Αναφερόμενος, σε ενδεχόμενα έμπρακτα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε ότι δεν θα ήταν σοφό να δημοσιοποιηθούν τώρα.

Δεν επιθυμούμε να εκφραστούμε σήμερα δημοσίως για τα μέτρα που ξεκινούμε γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι σωστό να τα συζητήσουμε δημοσίως” είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ως ενδεικτικά μέτρα την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση των φόρων στα είδη πολυτελείας, στα Ι.Χ και στην ενέργεια.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα αποθεματικά των υπουργείων και στη μείωση των δαπανών για μισθούς.

Η Αθήνα είναι έτοιμη, εφόσον χρειαστεί, να λάβει πρόσθετα μέτρα, αλλά μόνο μετά την αξιολόγηση της Κομισιόν, στις 16 Μαρτίου, δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης
να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης .

“Η κυβέρνηση, επιχειρεί να αποφύγει τη λήψη επιπλέον μέτρων, θεωρώντας ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι εφικτοί και υλοποιήσιμοι” πρόσθεσε ενώ χαρακτήρισε αδιανόητα τα σενάρια που εμφανίζονται στον ευρωπαϊκό Τύπο και μιλούν για κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *