Κόσμος

Στο κόκκινο η ανεργία στην ευρωζώνη

anergia5Στη “μέγγενη” της οικονομική ύφεσης εισήλθαν άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες. Η Δανία και Φινλανδία που ανακοίνωσαν συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 2% και 1,3% αντίστοιχα ενώ σε ακόμα βαθύτερη ύφεση βυθίζεται και η γειτονική Σουηδία, που ανακοίνωσε περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 2,4% το τελευταίο τρίμηνο. Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη τον περασμένο Ιανουάριο ανήλθε στο 8,2%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2006, ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 1,6% το Δεκέμβριο σε 1,1% τον Ιανουάριο ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 3,2%. Παρόμοια είτε δυσμενέστερη η οικονομική εικόνα και άλλων χωρών ανά τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,2%,σε ετήσια βάση, έναντι 3,8% που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ο γενικός γραμματέας της Διάσκεψης για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD) προέβη σήμερα στην εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί, φέτος, σε ποσοστό τουλάχιστον 1%.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η Eurostat, αναθεώρησε επίσης προς τα άνω, κατά 0,1%, το ποσοστό ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2008.

Συνολικά, ο αριθμός των ανέργων στην ευρωζώνη ανήλθε σε 13,036 εκατομμύρια. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2008, ο αριθμός των ανέργων στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 256.000 και κατά 1,641 εκατομμύρια σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008.

Στην Ευρώπη των 27, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε τον περασμένο Ιανουάριο στο 7,6%, σε σύγκριση με 7,5% τον Δεκέμβριο του 2008 και με 6,8% τον Ιανουάριο του 2008.

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην ΕΕ ανήλθε σε 18,412 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 386.000 σε μηνιαία βάση και κατά 2,194 εκατομμύρια σε ετήσια βάση.

Μεταξύ των χωρών-μελών της Ενωσης, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ολλανδία (2,8%) και την Αυστρία (4%) και τα υψηλότερα στην Ισπανία (14,8%) και τη Λετονία (12,3%).

Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός μειώθηκε από 1,6% το Δεκέμβριο σε 1,1% τον Ιανουάριο ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 3,2%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2,2% σε 1,7% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 3,4%.

Τον Ιανουάριο τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο (0,%), την Πορτογαλία ( 0,1%), την Ισπανία και την Γαλλία (από 0,8%) και τα υψηλότερα στη Λετονία (9,7%), τη Λιθουανία (9,5%) και τη Ρουμανία (6,8%).

Σε σχέση με το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Ιανουάριο σε 24 κράτη μέλη της ΕΕ, παρέμεινε αμετάβλητος στην Ολλανδία με 1,7% και αυξήθηκε στη Λιθουανία και τη Ρουμανία.

ΟΗΕ – UNCTAD: Δυσοίωνες προβλέψεις

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Ρόιτερ, γενικός γραμματέας της Διάσκεψης για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD) Σουπατσάι Πανιτσπάκντι είπε ότι αυτό το ποσοστό αντικατοπτρίζει οικονομική ανάπτυξη 2,5% με 2,6% στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και συρρίκνωση 2% των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Στην αναθεωρημένη έκθεση “Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές”, που έδωσε στη δημοσιότητα στα τέλη Ιανουαρίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο διεθνής οικονομικός οργανισμός προέβη στην εκτίμηση για αναπτυξιακό ρυθμό 0,5% της παγκόσμιας οικονομίας το 2009, με το ποσοστό αυτό να αντικατοπτρίζει ανάπτυξη 3,3% των αναπτυσσόμενων χωρών και συρρίκνωση 2% των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Αν και πολλοί εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα δεχθεί ώθηση από τις ανθεκτικές ασιατικές οικονομίες, ο επικεφαλής της UNCTAD είπε ότι τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση του παρέχουν ενδείξεις για το ότι η πτώση των εξαγωγών στην Ασία ενδέχεται να συγκριθεί με την πτώση που σημείωσαν κατά την κρίση στην Ασία τη διετία 1997-1998. Τόνισε, ωστόσο, ότι σε αντίθεση με αυτή την κρίση, ο ασιατικός χρηματοπιστωτικός τομέας μοιάζει να είναι συγκριτικά ισχυρός.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *