Κόσμος

Χαλαρώνουν τον αποκλεισμό της Γάζας οι Ισραηλινοί

Υπέρ της χαλάρωσης του χερσαίου αποκλεισμού της Γάζας ψήφισε το συμβούλιο Άμυνας του Ισραήλ. Μία απόφαση που έρχεται έπειτα από την πίεση που δέχεται το εβραϊκό κράτος και την διεθνή κατακραυγή για το ρεσάλτο των ισραηλινών στρατιωτών εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο συντονιστή της βοήθειας προς το ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό έδαφος η εγκεκριμένη λίστα των αγαθών των οποίων η είσοδος θα επιτρέπεται περιλαμβάνει όλα τα είδη τροφίμων, και διάφορα οικιακά αγαθά. Επίσης το Ισραήλ φαίνεται ότι θα επιτρέψει υπό όρους την εισαγωγή οικοδομικών υλικών και χάλυβα, ωστόσο στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά στη χαλάρωση των όρων του ναυτικού αποκλεισμού. Την Πέμπτη με ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο ζητά τη διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας για την ισραηλινή επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας και τον άμεσο τερματισμό του αποκλεισμού, ενώ καλούν τους “27” να διαμορφώσουν αποφασιστικότερη πολιτική στο Μεσανατολικό.

Εν τω μεταξύ, στο Ισραήλ, η αστυνομία τέθηκε την Πέμπτη σε κατάσταση υψηλού συναγερμού φοβούμενη επεισόδια από τις διαδηλώσεις υπερορθόδοξων Εβραίων. Περίπου 30.000 άτομα κατέκλυσαν τους δρόμους της Ιερουσαλήμ και άλλα 20.000 την πόλη Μπνέι-Μπρακ.

Η αναταραχή προκλήθηκε από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που υποχρεώνει δεκάδες εβραίους ορθόδοξους Ασκενάζι ευρωπαϊκής καταγωγής να δεχτούν στο σχολείο τους κορίτσια εβραϊκής σεφαρδίτικης καταγωγής που έχουν ρίζες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Κατηγορούμενοι για ρατσισμό, οι γονείς Ασκενάζι καταδικάστηκαν τη Δευτέρα από το ανώτατο δικαστήριο σε φυλάκιση δύο εβδομάδων σε περίπτωση άρνησής τους να υπακούσουν.

Συναντήσεις του Αμερικανού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ με τον κ. Νερτανιάχου και άλλους ισραηλινούς αξιωματούχους

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου στο πλαίσιο μιας νέας σειράς έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, έγινε γνωστό από ισραηλινή κυβερνητική πηγή.

Μετά από τις συναντήσεις του με ισραηλινούς αξιωματούχους , ο κ. Μίτσελ θα έχει την Παρασκευή συναντήσεις με Παλαιστίνιους αξιωματούχους και με Αιγύπτιους το Σάββατο, όπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μίτσελ είχε εγκαταλείψει την περιοχή δύο ημέρες πριν την επίσκεψη στο Λευκό Οίκο του παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος έλαβε διαβεβαίωσεις από τον πρόεδρο Ομπάμα ότι θα λάβει αμερικανική βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *