Συναυλίες (Live)

HIGH ON FIRE + PELICAN στο ΑΝ club

mono an clubVENERATE INDUSTRIES PROUDLY PRESENTS:
HIGH ON FIRE (Relapse Records) + PELICAN (Hydrahead Records)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007 @ ΑΝ CLUB, ΑΘΗΝΑ


HIGH ON FIRE

Μετά την διάλυση των επικών SLEEP, ο θρυλικός και ιδιαίτερα επηρρρεαστικός στον stoner metal/ doom μουσικό χώρο, κιθαρίστας  Matt Pike, μην μπορώντας να παραμελήσει την εσωτερική του ανάκγη να παίζει όσο βαριά γίνετε την κιθάρα του, αναζήτησε ένα νέο μουσικό σχήμα να τροφοδοτήσει την «εξάρτησή» του. Έτσι, ο Pike, ο χρόνια φίλος του George Rice (DEAR DECEASED) και ο drummer Des Kensel, ένωσαν τις δυνάμεις τους και άρχισαν να παίζουν μαζί. Λίγους μόλις μήνες μετά την εκκίνηση των HIGH ON FIRE το 1998, η μπάντα ηχογραφεί ένα promo EP στην 12th Records το οποίο επανακυκλοφόρησε ως full-length το 2000 απο την Man’s Ruin με δύο νέα κομμάτια. Το ντεμπούτο τους, ‘The Art of Self Defense’, δέχτηκε σπουδαίες κριτικές από μουσικά περιοδικά όλου του κόσμου, όπως Rolling Stone, Spin, GQ, Alternative Press, Magnet, Chicago Sun-Times, The Washington Post και άλλα, και το οποίο οι HIGH ON FIRE αμέσως βγήκαν να υποστηρίξουν σε περιοδεία σε Ευρώπη και Αμερική.

Έχωντας λάβει τέτοια τεράστια δημοσιότητα, οι HIGH ON FIRE βρέθηκαν centre stage στον stoner/doom μουσικό χώρο μεν, αλλά με το κλείσιμο της Man’s Ruin το 2001, βρέθηκαν εταιρικά στον δρόμο δε. Το πρόβλημα γρήγορα λύθηκε μιάς και η Relapse Records θέλησε να αναλάβει αυτή την, πλέον, μπάντα-έκρηξη και το 2002 κυκλοφορεί την δεύτερή τους δουλειά, ‘Surrounded by Thieves’. Μετά από συνεχείς περιοδείες, ο μπασσίστας George Rice αποχωρεί. Την θέση του για την επακόλουθη περιοδεία του δίσκου αυτού, πήρε ο Joe Preston, μπασσίστας των THRONES και των underground antiheroes MELVINS. Η περιοδεία τελείωσε στο Chicago όπου και έγινε η εξαιρετική ηχογράφηση του ‘Blessed Black Wings’ (2005) από τον φημισμένο μουσικό παραγωγό Steve Albini (NEUROSIS, LOW, MOGWAI, MONO, OXBOW, MADE OUT OF BABIES και πολλά άλλα). Το line up όμως δεν κράτησε και πολύ μιάς και οι ταραχώδεις περιοδείες (και το, φημολογήτε, εξωφρενικό after-show ξεσάλωμα) οδήγησαν τον Joe να αποχωρίσει και αυτός. Βοήθεια στις επόμενες περιοδείες και στον επόμενο δίσκο τους δέχτηκε η μπάντα από τον ZEKE μπασσίστα Jeff Matz και πλάι στον NIRVANA/ SOUNDGARDEN παραγωγό Jack Endino, ηχογραφήται το φετινό ‘Death Is This Communion’.

Με 4 δίσκους, αμέτρητες περιοδείες πλάι σε ονόματα όπως οι MASTODON, SHADOWS FALL, MOTORHEAD, SUPERJOINT RITUAL, CLUTCH, GWAR και ALABAMA THUNDERPUSSY οι HIGH ON FIRE, με έναν ήχο που μεταδίδει την πρώιμη οργή και την τιμωρεισθέντα ισχύ ενός επιθετικού Θεού του Απόκοσμου έτοιμου να εξαπωλήσει τους κεραυνούς της εκδίκησης και της καταστροφής, και με μουσικές εξωπραγματικού βάρους και συντριπτικής πυκνότητας, θα σκίσουν τα αυτιά του ελληνικού κοινού χωρίς έλεος και λύπη. Prepare for a skull-crushing experience…

PELICAN
Τα πάντα ρεί. Και οι PELICAN είναι ένα κύμα εν κίνηση.

‘Οταν βγήκε το ‘Australasia’, ο πρώτος full-length δίσκος των PELICAN, πολλοί είχαν μείνει με ανοιχτό το στόμα και τεντωμένα τα αυτιά. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που είχε εμφανιστεί μία μπάντα που ούτε metal έπαιζε, ούτε καθαρόαιμο post-rock ή progressive ήταν αλλά ούτε θύμιζε μειρικασμό άλλων μουσικών ειδών.

Μέσα απο τις στάχτες της grindcore μπάντας TUSK, το 2003 υψώθηκε ο βαρύτονος φοίνικας των PELICAN. Οι κιθαρίστες Laurent Lebec και Trevor de Brauw, και οι αδελφοί Larry και Bryan Herweg (τύμπανα και μπάσσο αντίστοιχα), από την Πόλη των Ανέμων (Σικάγο ντε!) είναι οι συνθέτες 5 δίσκων-σταθμών στο heavy-ambient/ progressive instrumetal ηχοτοπίο των Ηνωμένων Πολιτειών. Με την κυκλοφορία του πρώτου τους self-titled EP (2003) έδωσαν στους ακροατές τους μία ιδέα των ικανοτήτων τους σαν παίκτες και της φιλοσοφίας και φιλοδοξίας τους σαν ενωμένο μουσικό σχήμα. Όταν τον επόμενο χρόνο η Hydrahead έβγαλε το καταπληκτικό ‘Australasia’ οι PELICAN απέδειξαν πως δεν θα ανέβουν το συνήθες μονοπάτι του post-metal/ ambient βουνού, που αρχίζει πλέον και μοιάζει περισσότερο με αυτοκινητόδρομο, μα θα προτιμήσουν να σκαρφαλώσουν απ’ τα κατσάβραχα και ας σκίσουν τα γόνατα τους μέχρι να φτάσουν στην κορυφή όπου συναντούν τους EARTH, τους GODFLESH, τους NEUROSIS και τους RED SPAROWES.

Με το ‘March Into the Sea’ ΕΡ (2005- περιέχει και ένα εξαιρετικό remix απο τον mastermind Justin Broadrick) και το ‘The Fire in our Throats will beckon the Thaw’ (ψηφίστηκε δίσκος της χρονιάς για το 2005 από το περιοδικό Decibel) επιβεβαίωσαν πως δεν μένουν στάσιμοι μα εξερευνούν την μουσική τους ταυτότητα και βρίσκουν νέους τρόπους να αψηφίσουν όσο και να προκαλέσουν τα μουσικά δεδομένα. Οι περιοδείες τους σε Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία και Αυστραλία/ Νέα Ζηλανδία με τους ISIS, ENVY, RUSSIAN CIRCLES, THESE ARMS ARE SNAKES, THRONES, KTL, BORIS, OPETH, RED SPAROWES απέδειξαν πως δεν κάνουν μία τρύπα στο νερό, μα δημιουργούν ένα παλιρροϊκό κύμα απο μόνοι τους.

Ο τελευταίος σπόρος της μπάντας, το περσινό ‘City of Echoes’ παραγωγή δια κονσόλας Andrew Schneider (KEELHAUL, CAVE IN, OLD MAN GLOOM), βαδίζει με αργά, βαριά βήματα μέσα απο πόλεις υπνωτισμένες, απρόσωπες και σκοτεινές, κάτω από νοσταλγικά αστέρια και φθαρμένους ουρανούς, προς την λυτρωτική διαφυγή που προσφέρει η φύση.

Με ερεθίσματα από τον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους κόσμο, από την παγκοσμιοποίηση, την διχόνοια και την αμέλεια που επικρατεί στον κόσμο, την ζωή on the road μέχρι την ψυχική αναζήτηση και την μαγεία και δύναμη της Μητέρας Φύσης, οι PELICAN εξυμνούν την ζωή από το ήσυχο και απόμερο κρεβάτι του βυθού. Όπως ένα κύμα υλοποιήται απο την μήτρα της θάλλασας και διασχίζει τους ωκεανούς, άλλοτε ήρεμα κυλάει μέχρι την όχθη και άλλοτε μανιασμένα χτυπάει τα βράχια, έτσι και οι μουσικές τους εξελίσσονται σαν μία φυσική, παλλόμενη οντότητα, πάντα εν κίνηση, μεταλλάσονται και προχωράνε όλο και πιό μακριά, όλο και πιό πέρα. Ας μας παρασύρει το κύμα των PELICAN και ας μας βγάλει σε όχθες άγνωστες, αγνές και μακρινές…

HIGH ON FIRE Discography::

2000-The Art of Self Defense- Man’s Ruin (CD/LP)

2001- The Art of Self Defense- Teepee Records Re-release (CD/LP)

2002- Surrounded By Thieves- Relapse Records (CD)

2005- Blessed Black Wings- Relapse Records (CD)

2007- Death is the Communion- Relapse Records (CD/LP)

PELICAN Discography::

2003- Self Titled (CD EP/ LP)

2004- Australasia (CD/ LP)

2005- March into the Sea (CD EP)

2005- Pelican/ Mono Split (CD)

2005- The Fire in our Throats will beckon the Thaw (CD/LP)

2006- City of echoes (CD/LP)

Τιμή εισιτηρίου ΑΘΗΝΑ à 25
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00 και η συναυλία αρχίζει στις 21:30.

Links::

www.highonfire.net

www.myspace.com/highonfireslays

www.pelicansong.com

www.hydrahead.tortugarecordings.com/pelican/

www.hydrahead.com

www.relapse.com

www.venerateindustries.com

www.myspace.com/venerateindustries

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *