Επικαιρότητα

Η πολιτική του μνημονίου ηθικός αυτουργός της τραγωδίας στη Λάρισα

DSC01936-1Σοκ έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η είδηση για τους φοιτητές στη Λάρισα που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν με αυτοσχέδιο μαγκάλι το οποίο έβαλαν μέσα στο σπίτι όπου διέμεναν.

Η είδηση μπορεί να αναφέρεται στο αστυνομικό δελτίο, ωστόσο, έχει πολιτικές προεκτάσεις και υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί, καθώς το τραγικό περιστατικό ήρθε ως απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής με την υπερφορολόγηση στο πετρέλαιο που έχει ανεβάσει τις τιμές στα ύψη, καθιστώντας το είδος πολυτελείας. Και κατά τα φαινόμενα, οι συνέπειες αυτής της πολιτικής, δεν είναι μόνο οικονομικές. Μέχρι τώρα ακούγαμε για την αιθαλομίχλη και τα αναπνευστικά προβλήματα που έχουν αποκτήσει πολλοί πολίτες από την κατακόρυφη αύξηση της χρήσης των καυσόξυλων και των τζακιών. Τώρα φτάσαμε στο σημείο να χάνονται ανθρώπινες ζωές…

Στο σπίτι βρίσκονταν συνολικά πέντε φοιτητές. Οι δύο εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι άλλοι τρεις (από την Αθήνα, τα Γιάννενα και τα Χανιά) νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Οι τρεις νεαροί φοιτητές του ΤΕΙ Λάρισας, φαίνεται να έχουν διαφύγει τον κίνδυνο αλλά όπως αναφέρουν οι θεράποντες γιατροί οι κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις που θα γίνουν θα καταδείξουν αν έχουν υπάρξει εγκεφαλικές βλάβες λόγω της ελλιπούς οξυγόνωσης των ιστών.
Μάλιστα, η κατάσταση του ενός εξ αυτών αρχικά θεωρήθηκε καλύτερη και νοσηλευόταν στην Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ωστόσο τελικά μεταφέρθηκε επίσης στην ΜΕΘ, με μάσκα οξυγόνου, ενώ οι άλλοι δύο είναι διασωληνωμένοι. Εντός της ημέρας αναμένεται να γίνει και η νεκροτομή των δυο άτυχων νέων από τα Χανιά και την Χαλκίδα, 21 και 22 ετών αντίστοιχα, ενώ θα ακολουθήσουν και οι τοξικολογικές εξετάσεις για την διαπίστωση των ακριβών αιτιών του θανάτου τους.
Οι πέντε φοιτητές είχαν φτιάξει ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι από κομμένο θερμοσίφωνα, το οποίο αρχικά έψησαν φαγητό. Έπειτα έβαλαν το μαγκάλι μέσα στο σπίτι για να ζεσταθούν και βρέθηκαν αναίσθητοι από τις αναθυμιάσεις μέσα στο σπίτι από συμφοιτήτριά τους χθες, Πέμπτη, το απόγευμα.

ΚΚΕ: «Αποδεικνύεται ο εγκληματικός χαρακτήρας της πολιτικής της κυβέρνησης»

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε με αφορμή το τραγικό περιστατικό το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο χαμός των δύο φοιτητών στη Λάρισα αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης». Παράλληλα, επαναλαμβάνει το αίτημά του για κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα και δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές.

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας και εξαναγκάζει τις λαϊκές οικογένειας να καταφεύγουν σε επικίνδυνες μορφές θέρμανσης προηγούμενων δεκαετιών». Σημειώνει, επίσης, ότι «ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους με τεράστιο κόστος, καθώς οι φοιτητικές Εστίες δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες για στέγαση».

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για τις συνέπειες της πολιτικής της και πρέπει τώρα να δώσει λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης καταργώντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα καύσιμα και εξασφαλίζοντας δωρεάν και ασφαλή στέγαση και συνθήκες σπουδών για όλους τους φοιτητές.

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Αποτέλεσμα των βίαιων ανατροπών που έφερε η μνημονιακή εποχή» 

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρει: «Χτες το απόγευμα,  δύο σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας βρέθηκαν νεκροί στο κέντρο της πόλης από αναθυμιάσεις  που προήλθαν από αυτοσχέδιο μαγκάλι, ενώ άλλοι τρεις χαροπαλεύουν.  Όλοι τους από λαϊκές οικογένειες (οι 2 παιδιά μεταναστών) που θυσιάζοντας αυτά που δεν έχουν, έστειλαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε ένα ίδρυμα που χαροπαλεύει το ίδιο. Παρόλα αυτά,  δεν μπόρεσαν να προσφέρουν στα παιδιά τους θέρμανση αυτόν τον χειμώνα και τα έχασαν. Το τραγικό συμβάν της Λάρισας είναι το αποτέλεσμα των βίαιων ανατροπών που έφερε η μνημονιακή εποχή στις ζωές των περισσοτέρων από εμάς».
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «όταν πριν λίγους μήνες προειδοποιούσαμε  για τις επιπτώσεις  που θα έχει το ακριβό πετρέλαιο και  ρεύμα, είχαμε λοιδορηθεί από την κυβέρνηση. Σήμερα, συντετριμμένοι από τον άδικο χαμό των 2 σπουδαστών ας αναλογιστούμε όλοι τι πρέπει να γίνει για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων παιδιών».

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Μια σκέψη για το “Η πολιτική του μνημονίου ηθικός αυτουργός της τραγωδίας στη Λάρισα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *