Κόσμος

Ισπανία και Βρετανία προκαλούν νέα ανησυχία στην Ε.Ε.

Μετά την Ελλάδα, η Ισπανία και η Βρετανία είναι πλέον οι δύο χώρες που προκαλούν ανησυχία στους αναλυτές για την οικονομική τους κατάσταση. Με υπερβολικά ελλείμματα και τους κερδοσκόπους να εποφθαλμιούν την αγορά εθνικού χρέους, η εκτός ευρωζώνης Βρετανία ανακοινώνει ότι και η στερλίνα βούλιαξε σε χαμηλά δωδεκαμήνου ενώ στην Ισπανία η ανεργία καλπάζει στο 19%, το χειρότερο ποσοστό της ευρωζώνης.

Το έλλειμμα του βρετανικού προϋπολογισμού φτάνει αυτό της Ελλάδας αφού αμφότερα ξεπερνούν το 12%, προειδοποιούσε στο φύλλο της Δευτέρας η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Η βρετανική οικονομία μετά τη μεγάλη ύφεση, θορυβεί τους Ευρωπαίους εταίρους και για την αναιμική της ανάρρωση. Να σημειωθεί ότι απώλειες για το βρετανικό νόμισμα έναντι του δολαρίου είναι μεγαλύτερες από τις απώλειες του 5,4% που υπέστη η αξία του ευρώ. Σειρά είχε η στερλίνα, που συγκεντρώνει εναντίον της τα βέλη των επενδυτών και τα στοιχήματα των κερδοσκόπων.

Στο μεταξύ, από την τεχνολογική έκθεση του Ανόβερο, η Άγγελα Μέρκελαπηύθυνε νέα έκκληση για υποστήριξη του ευρώ.Εκεί βρέθηκε και ο Ισπανός πρωθυπουργός την ώρα που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης βοούν και για την κατάσταση στην Ισπανία.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η Ισπανία δεν είναι μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα και αυτό αποτελεί μεγαλύτερο λόγο ανησυχίας. Τα προβλήματα του ευρώ θα είναι εμφανή για αν δεν αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ελλάδα, αλλά σε περίπτωση κατάρρευσης της ισπανικής οικονομίας, οι ειδικοί μιλούν για καταστροφή.

Το έλλειμμα προϋπολογισμού της Ισπανίας είναι το έκτο χειρότερο παγκοσμίως. Και τα νεότερα από το μέτωπο της ανεργίας που στο 18,8% είναι το αρνητικό ρεκόρ της ευρωζώνης, είναι ότι ο αριθμός των θυμάτων μετά τις απολύσεις του Φεβρουαρίου ξεπέρασε τα 4,1 εκατομμύρια.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *