Επικαιρότητα

Καταγγελία του δημάρχου Αθηναίων για παιχνίδια real estate στο κέντρο

Η «απαράδεκτη κατάσταση, που επικρατεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας», η “έλλειψη πολιτικής βούλησης” και η “άμεση ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών”, με “ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και συντονισμό”, ήταν οι κοινές διαπιστώσεις όλων [βουλευτών, αρμοδίων φορέων και κατοίκων], οι οποίοι συμμετείχαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Η φράση του νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρού, «είμαστε στο σημείο μηδέν», έδωσε με ανάγλυφο τρόπο τη σημερινή εικόνα της περιοχής. Εξ ίσου ενδεικτική ήταν και η καταγγελία του δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος -μεταξύ άλλων- είπε ότι «παίζονται απίστευτα “real estate” παιχνίδια στο κέντρο της Αθήνας και αυτό θα πρέπει να το ερευνήσει η Βουλή και η Επιτροπή Θεσμών», φέροντας ως παράδειγμα την περιοχή του Μεταξουργείου, όπου «συγκρότημα κατοικιών έφθασε να πωλείται προς 4.500 € το τ.μ.!».

Τοποθέτηση Νικήτα Κακλαμάνη
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πρόβλημα των μεταναστών, τονίζοντας ότι «η μόνη λύση για την αντιμετώπισή του είναι η πρόληψη και η αποτροπή εισόδου τους στην Ελλάδα».
Όπως ανέφερε, στη χώρα μας, μόνον οι καταγεγραμμένοι μετανάστες φθάνουν τους 800.000. Από αυτούς, ζουν στην Αττική 600.000, εκ των οποίων οι 200.000 στο κέντρο της Αθήνας.
«Θα ήταν εύκολο να κραυγάζω εναντίον των μεταναστών. Ίσως να μου έφερνε και ψήφους, αλλά, δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση», σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης.
Παράλληλα, τόνισε πως «η Βουλή πρέπει να στείλει ένα πολύ αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συζητά την ένταξη της στην Ε.Ε., αν δεν συνεργαστεί πλήρως σε αυτό το θέμα. Όχι μόνον δεν το κάνει, αλλά, λειτουργεί και βάσει συγκεκριμένου σχεδίου».

Ο δήμαρχος Αθηναίων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση λοιμωδών νόσων, κυρίως ηπατίτιδας. Ήταν δε, δεικτικός και στο θέμα των οίκων ανοχής. «Το νέο μοντέλο είναι τα λεγόμενα στούντιο, για τα οποία όμως, δικαίωμα ελέγχου δεν έχει ούτε η αστυνομία, ούτε ο δήμος Αθηναίων. Λειτουργούν δε, με ταμειακές μηχανές μετά από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών», όπως είπε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ως τον Αύγουστο θα είναι έτοιμο και το «ξενοδοχείο των φτωχών» του δήμου Αθηναίων για να προστεθεί στα άλλα δύο, που ήδη λειτουργούν, αλλά, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες των αστέγων, από τους οποίους, μόνον οι καταγεγραμμένοι -σύμφωνα με στοιχεία του Υπ. Εσωτερικών- είναι 1.700.

Επιπλέον, ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι πίσω από το Εθνικό Θέατρο, σε έκταση 1,3 στρεμμάτων -που ανήκαν στο ΝΑΤ και αγοράστηκαν από τον δήμο Αθηναίων- θα δημιουργηθεί η πλατεία “Μινωτή-Παξινού” και θα είναι η πρώτη, που θα φτιαχτεί στο κέντρο της Αθήνας μετά από 150 χρόνια.

Τοποθετήσεις Σγουρού – Πολύζου – Κωστίκα & Δούκα
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Σγουρός, μίλησε «για κράτος που τρέχει με κάρβουνο» και επισήμανε την ανάγκη “Διϋπουργικής Επιτροπής”, που θα συντονίζει -κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου οργάνου, το οποίο λειτούργησε το 2004 εν όψει των ολυμπιακών αγώνων- την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων του ιστορικού κέντρου.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας [ΟΡΣΑ], Γιάννης Πολύζος, πρότεινε μεταξύ άλλων, «πακέτο κινήτρων προς τις νέες γενιές για να κατοικήσουν στο κέντρο της Αθήνας, όπως χαμηλότοκα δάνεια και φοροαπαλλαγές».

Την “δημιουργία άμεσα συντονιστικού οργάνου υψηλού κύρους και την αποκατάσταση της έννομης τάξης στο κέντρο της Αθήνας”, πρότεινε ο εκπρόσωπος της “Κίνησης Πολιτών για τη Διάσωση του Ιστορικού Κέντρου”, Αδάμ Κωστίκας.
Ο κος Προκόπης Δούκας, ως εκπρόσωπος κατοίκων της περιοχής μίλησε για «κέντρο της Αθήνας, με ντεκόρ τοξικομανείς, άστεγους, μετανάστες δουλεμπόρους και οίκους ανοχής, που μέσα από αυτό δουλεύει ένα κέντρο εκμετάλλευσης».

Τοποθέτηση Καρτάλη
«Η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας δεν επιλύεται με επιχειρήσεις “σκούπα”, αλλά, μέσα από έναν «κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό Ξενοκράτη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κώστας Καρτάλης, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως ότι «η πρωτοβουλία της Επιτροπής, να ανοίξει το θέμα αυτό, γίνεται με στόχο να καταγραφούν τα προβλήματα, να εντοπισθούν οι αναγκαίες λύσεις, να οργανωθεί ένα σύστημα συντονισμού των επιμέρους φορέων και να δρομολογηθεί ένα ουσιαστικό σύστημα παρακολούθησης της εφαρμογής των λύσεων».

Όπως ανέφερε ο κ. Καρτάλης, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [2008], η Αθήνα μαζί με το Αμβούργο και την Μπρατισλάβα, είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις, στις οποίες αναπτύσσονται με ανησυχητικό ρυθμό περιοχές-γκέτο με σημαντικά ποσοστά ανεργίας.

Είπε ακόμη, ότι σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του οίκου Gushman & Wakefield, τα δύο τελευταία χρόνια η Αθήνα καταλαμβάνει την τελευταία θέση, επί συνόλου 34ων ευρωπαϊκών πόλεων, σε κρίσιμες παραμέτρους του επιχειρηματικού γίγνεσθαι.

Επίσης, ανέφερε ότι διαπιστώνεται σταδιακή απομάκρυνση παραδοσιακών ελληνικών επιχειρήσεων από το κέντρο της Αθήνας, ιδιαίτερα στις περιοχές γύρω από την Ομόνοια, η οποία φθάνει το 40%.

Πηγή:ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *