ΤΕΧΝΕΣ

Ο Πατρινός Βασίλης Παπαϊωάννου στην 6η Διεθνή Biennale Κεραμικής

flames3Τη συμμετοχή  του διεκδίκησε και πέτυχε ο Πατρινός κεραμίστας Βασίλης Παπαϊωάννου  στην 6η Διεθνή Biennale Κεραμικής του Kapfenberg της Αυστρίας μεταξύ 297 Συμμετοχών από 37 Χώρες με το έργο του «Φλόγες» (http://www.keramik-biennale-kapfenberg.at). Προτάθηκαν συνολικά δε, 700 έργα.

Η επιτροπή της Biennale επέλεξε τελικά 79 κεραμίστες οι οποίοι προέρχονται από 29 χώρες. Σημειώνεται ότι είναι ο μοναδικός Έλληνας που επιλέχτηκε στη Biennale.

Η Biennale ξεκινάει στις 9 Οκτωβρίου, οπότε θα ανακοινωθούν και τα βραβεία της διοργάνωσης, και θα παρευρεθεί και ο Πατρινός καλλιτέχνης. Η Biennale θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου και στη συνέχεια τα έργα θα μεταφερθούν στο Μουσείο Κεραμικής Westerwald του Höhr-Grenzhausen. Το μουσείο είναι μέλος του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου στο  Höhr-Grenzhausen στο οποίο συμμετάσχουν 7 Ιδρύματα τα οποία ασχολούνται με τη κεραμική τέχνη (http://www.keramikmuseum.de).

Το θέμα της 6ης Διεθνής Biennale Κεραμικής του Kapfenberg για το 2009 είναι «η στιγμή». Όπως αναφέρει η διοργανωτική επιτροπή «Η πρώτη εντύπωση που δίνει αυτό το θέμα είναι ότι δεν είναι σαφές για ποια στιγμή μιλάει. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές όπως, στην πρώτη στιγμή, στην τελευταία στιγμή, την ίδια στιγμή, τη σωστή στιγμή, τη λάθος στιγμή, τη κρίσιμη στιγμή.

Η έφεση της στιγμής στη σχετικότητα του χρόνου. Μιλάμε για το «άχρονο τώρα» του Arthur Schopenhauer ή για το φαινόμενο του πως συλλαμβάνουμε το χρόνο όπως στην νουβέλα του Thomas Mann “Το Μαγικό Βουνό” όπου αναφέρεται  «το ενδιαφέρον του περιεχομένου και η πρωτοπορία κινεί ή αλλιώς μειώνει το χρόνο, ενώ η μονοτονία και το κενό τον επιβραδύνει»

Στο έργο του «Στην αναζήτηση του χαμένου χρόνου» ο Marcel Proust ορίζει ως χαμένο χρόνο τον χρόνο «αυτόν που θα χαθεί αμετάκλητα αν δεν διατηρηθεί στη μνήμη ή σε ένα έργο τέχνης»

Η αίσθηση  της στιγμής λοιπόν είναι πολυποίκιλη και διαφορετική για κάθε καλλιτέχνη.» Πάνω σε αυτό το θέμα κλήθηκαν οι απανταχού κεραμίστες να εκφραστούν.

Οι «Φλόγες» του Βασίλη Παπαϊωάννου αποτελούν μια επιδαπέδια εγκατάσταση διαστάσεων δύο επί δύο μέτρα και μέγιστου ύψους 35εκ. Αποτελείται από 37 κεραμικά. Οι φλόγες αναπτύσσονται ακτινωτά από το κέντρο εξελισσόμενες από τις πλέον σκοτεινές στις πλέον φωτεινές. Η κάθε μια από μόνη της αποτελεί ένα ξεχωριστό έργο τέχνης στην οποία αποτυπώνεται και παγώνει η στιγμιαία κίνηση μιας φλόγας. Όλη η εγκατάσταση αποπνέει μια δυναμικότητα και μια ελευθερία στην κίνηση και στην ανάπτυξη της.

Ο Βασίλης  Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Πάτρα  το 1972 και σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών στη Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής στη Ζωγράφο Μάγδα Κουνούσου-Ραυτοπούλου, φωτογραφίας στη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης Πατρών και κεραμικής στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων. Σπουδάζει στο Τμήμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ε.Α.Π. και εργάζεται στο Δήμο Πατρέων ως Μηχανικός Η/Υ. Έχει ασχοληθεί με το ραδιόφωνο και το θέατρο. Το 2004 εκδόθηκε το λεύκωμα του «Καρναβαλικές Προσωπογραφές» από το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «ΡΕΦΕΝΕ». Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και κεραμικής εντός και εκτός Πατρών και έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας, «Καρναβαλιού Πρόσωπα», Πάτρα 2007 και «ΓΥΜΝΟ», Πάτρα και Δημητσάνα Αρκαδίας, 2008.Συμμετείχε στις παρακάτω εκθέσεις: «S.O.S. Το Πρόσωπο της Πόλης που φεύγει» στη Πάτρα, 6η Διεθνής Έκθεση Κεραμικής στο Βόλο, 45η, 46η και 47η Πανελλήνια Έκθεση Καλλιτεχνικής Κεραμικής στην Αθήνα, Έκθεση φωτογραφίας “Φωτογραφίζοντας σαν σινεμά” στα πλαίσια του “Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών”, Πάτρα, Βelle Arte Lamia 2007 στις κατηγορίες Φωτογραφίας και Γλυπτικής (Έπαινος στη κατηγορία Γλυπτικής), 1η Ομαδική Έκθεση Φωτογραφικής Λέσχης Πάτρας ΗΔΥΦΩΣ – 2009

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *