Αθλητικά

Ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Παναθηναϊκό 68-64 και σήκωσε το Κύπελλο

Ο Ολυμπιακός έσπασε την απόλυτη κυριαρχία του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ νικώντας δίκαια με 68-64 τον «αιώνιο» αντίπαλό του στο τελικό του κυπέλλου Ελλάδας και στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδας μετά από οκτώ άγονα χρόνια.

Ματς που δεν προσφερόταν για καρδιακούς έγινε στο κλειστό του Ελληνικού, όπου οι δύο «αιώνιοι» πάλεψαν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για τη νίκη και το τρόπαιο. Αν και προηγήθηκε ο Ολυμπιακός ακόμη και με οκτώ πόντους διαφορά 1:45΄΄ πριν τη λήξη, ο Παναθηναϊκός, που ήταν σε κακή αγωνιστική κατάσταση, κατάφερε να μετατρέψει στα τελευταία δευτερόλεπτα τον τελικό σε ντέρμπυ, εκεί όπου οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη κατάφεραν να κρατήσουν τη νίκη και να πανηγυρίσουν τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.
Ο Γιαννάκης πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο του απέναντι στον Ομπράντοβιτς, στις τέσσερις φορές που έχουν βρεθεί αντίπαλοι ως προπονητές σε τελικό Κυπέλλου. Πρώτος σκόρερ των νικητών αναδείχθηκε ο Τεόντοσιτς με 22 πόντους. Από την ομάδα του Ομπράντοβιτς καλύτεροι ήταν οι Νίκολας, Μπατίστ και Διαμαντίδης.

Τα δεκάλεπτα: 15-18, 37-31, 50-42, 68-64.

Το παιχνίδι λόγω της κρισιμότητάς του δεν ήταν ιδιαίτερα καλό, με τους παίκτες και των δύο ομάδων να υποπίπτουν σε πολλά λάθη και κακές επιλογές. Ο Παναθηναϊκός με τους Σπανούλη και Μπατίστ πήρε ένα προβάδισμα στο πρώτο δεκάλεπτο απέναντι στον Ολυμπιακό που προσπαθούσε να σταματήσει αμυντικά τα ατού των «πρασίνων».

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Q735dS_lYpQ[/youtube]

Με τους δύο προπονητές, να προχωρούν σε συνεχείς αλλαγές, ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Θοδωρής Παπαλουκάς ισοφάρισε σε 13-13 έξω από τα 6.25, ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης που πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής έφερε ξανά το παιχνίδι στα ίσα 15-15. Το σκορ της πρώτης περιόδου διαμόρφωσε ο κορυφαίος παίκτης του Παναθηναϊκού σ’αυτό το διάστημα που με γκολ φάουλ έφτασε τους 7 προσωπικούς πόντους, ευστοχώντας και στη βολή (15-18).

Μετά το 22-22 στο δεύτερο δεκάλεπτο με 2 βολές του Μπουρούση και τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να πατά για πρώτη φορά παρκέ στο 15ο λεπτό, ο Διαμαντίδης έδωσε και πάλι αέρα τριών πόντων, 22-25 στην ομάδα του, όμως κάπου εκεί άρχισε να πέφτει σταδιακά ο Παναθηναϊκός και να επιβάλλει το ρυθμό του ο Ολυμπιακός. Με ένα 15-6 των “ερυθρόλευκων” η ομάδα του Πειραιά πήγε στο 37-31 στα αποδυτήρια στο ημίχρονο με πρωταγωνιστές τους Τσίλντρες και Κλέιζα.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι «πράσινοι» προσπαθούσαν με ατομικές κυρίως ενέργειες να διατηρούνται κοντά στο σκορ και με τους Φώτση, Νίκολας και Πέκοβιτς μείωσαν σε 39-36, όμως Μπατίστ και Πέκοβιτς έφτασαν γρήγορα στα 3 φάουλ πριν συμπληρωθεί το πρώτο πεντάλεπτο της 3ης περιόδου. Κάπου εκεί άρχισε να «πυροβολεί» ο Τεόντοσιτς και ο Ολυμπιακός πήρε για πρώτη διαφορά εννιά πόντων (45-36).
Ο Μάρκους Χέισλιπ με δύο διαδοχικά καλάθια μείωσε προσωρινά σε 48-42 για να κλείσει η 3η περίοδος με καλάθι του Λουκά Μαυροκεφαλίδη στο +8 (50-42).

Οι φωνές του Ομπράντοβιτς «ξύπνησαν» τους παίκτες του Παναθηναϊκού που μείωσαν σε 52-47 με καλάθι του Χέισλιπ και τρίποντο του Περπέρογλου, όμως οι παίκτες του Γιαννακη είχαν πολλές λύσεις από την περιφέρεια και με διαδοχικά τρίποντα έκοβαν την όρεξη των παικτών του Ομπράντοβιτς. Με «βροχή» τριπόντων από τους Τεόντοσιτς, Κλέιζα και Πεν ο Ολυμπιακός διατηρούσε ένα προβάδισμα ασφαλείας την ώρα που ο Παναθηναϊκός έμοιαζε πελαγωμένος τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, ενώ ήταν ολοφάνερη η αδυναμία του στα ριμπάουντ, κυρίως στα επιθετικά. Η διαφορά έφτασε μέχρι το 63-55 για τον Ολυμπιακό, 1.45΄΄ πριν το τέλος όμως όσοι προεξόφλησαν μια άνετη νίκη των «ερυθρόλευκων» διαψεύστηκαν!

Λίγο η χαλαρότητα των παικτών του Γιαννάκη στο τέλος, λίγο και η ύστατη προσπάθεια του Παναθηναϊκού μετέτρεψαν σε ντέρμπυ τα τελευταία δευτερόλεπτα.  Με 2/2 βολές του Σπανούλη, καλάθι του Μπατίστ και 2/2 βολές του Νίκολας ο Παναθηναϊκός άρχιζε να ροκανίζει τη διαφορά, αλλά στην αμέσως επόμενη φάση ο Τσίλντρες με μακρινή πάσα βρήκε τον Γιάννη Μπουρούση μόνος του κάτω από το καλάθι και ο διεθνής σέντερ κάρφωσε εντυπωσιακά, στα 10΄΄. Ο Διαμαντίδης με εντυπωσιακό τρίποντο έφερε το ματς σχεδόν στα ίσια, 66-64.
Όλα τελείωσαν στα 6΄΄ όταν ο ΜVP του τελικού, Μίλος Τεόντοσιτς κέρδισε φάουλ, ευστόχησε και στις δύο βολές γράφοντας το 68-64 που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ του τελικού δίνοντας το πρώτο τίτλο στους Πειραιώτες μετά το 2002.

Διαιτητές: Βορεάδης, Μουζάκης, Γκόντας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 3 (1), Πεν 7 (2), Τσίλντρες 7, Βούιτσιτς 4, Μπουρούσης 8, Χαλπερίν, Κλέιζα 12 (1), Μαυροκεφαλίδης 2, Βασιλόπουλος, Σχορτσιανίτης 3, Τεόντοσιτς 20 (3)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Σπανούλης 4, Περπέρογλου 6 (2), Μπατίστ 10, Φώτσης 2, Χέισλιπ 6, Νίκολας 10 (2), Διαμαντίδης 12 (2), Πέκοβιτς 12, Γιασικεβίτσιους 2

Τι δήλωσαν οι δύο προπονητές μετά τον τελικό

Παναγιώτης Γιαννάκης (προπονητής Ολυμπιακού): “Ο κόσμος είδε ένα δυνατό παιχνίδι, στο οποίο αγωνιζόντουσαν δύο ομάδες με διαφορετική πίεση. Η μία ομάδα προερχόταν από νίκες σε τέτοιους αγώνες και η άλλη, η δική μου από την πίεση για τίτλο και έπρεπε να έχει υπομονή και να μπορέσει να μην κάνει εύκολα λάθη. Στο πρώτο ημίχρονο δεν χαρίζαμε ούτε ένα λάθος στον αντίπαλο. Αυτή η προσπάθεια έφερε καρπούς στο δεύτερο, αλλά προσπαθήσαμε να τελειώσουμε πιο γρήγορα το παιχνίδι και δώσαμε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να πετύχει εύκολα καλάθια. Συγχαρητήρια στα παιδιά, αφού τα κατάφεραν παίζοντας σε μία ομάδα που πιέζεται από το περιβάλλον και τον κόσμο να νικήσει έναν τίτλο. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου και στον κόσμο γιατί έχει κάνει υπομονή σ’ αυτό που προσπαθεί να κατακτήσει η ομάδα. Συγχαρητήρια και στους προέδρους μας. Ήταν ένα παιχνίδι που το θέλαμε πολύ και καταφέραμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Οι φίλαθλοι δείχνουν εμπιστοσύνη στην προσπάθεια που γίνεται. Θα συνεχίσουμε. Και πάλι συγχαρητήρια στα παιδιά γιατί έδωσαν ό,τι μπορούσαν ακόμη περισσότερο κι απ’ τις δυνάμεις τους. Ακόμη και τα λάθη τους στον αγώνα βγήκαν μέσα από την υπερπροσπάθεια. Φτάσαμε στην κατάκτηση του τίτλου μετά από πολύ πίεση τα τελευταία χρόνια.” Σε ερώτηση για τις αναμνήσεις του ως παίκτης από τους τελικούς Άρη-ΠΑΟΚ, ο Γιαννάκης είπε: “Η πίεση είναι τέτοια που γίνεται στενή η όρασή σου. Βλέπεις μόνο αυτό και χάνεις όσα συμβαίνουν γύρω σου.

Η ομάδα μου έχει δείξει πρόοδο. Ξέρει τι πρέπει να κάνεις στις δυσκολίες που έρχονται. Αυτό προσπαθώ να κάνω, δηλαδή να πείσω τα παιδιά, να μάθουν ν’ ανταποκρίνονται στις δυσκολίες που παρουσιάζονται. Κερδίσαμε ένα Κύπελλο που κάθε ομάδα θέλει να κατακτήσει. Δείχνουμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις ενός τελικού αν και μπορεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός. Ο κόσμος δεν ξέρει ότι κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό, κανένα δεν έχει σχέση με το προηγούμενο.”
Για τον MVP, Μίλος Τεόντοσιτς είπε ο Παναγιώτης Γιαννάκης: “Ο Ολυμπιακός προσπαθούσε από πέρυσι να βοηθήσει τον Μίλος μέσα από το ταλέντο του, να αναπτύξει και την κριτική σκέψη και να έχει σωματική βελτίωση. Να εκμεταλλεύεται το ταλέντο του, αλλά και τις αδυναμίες του αντιπάλου. Πολλοί βιάζονται να του πουν ότι κέρδισε κάτι χωρίς να έχει φτάσει εκεί που μπορεί.”

Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς (προπονητής Παναθηναϊκού): “Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για τον τίτλο κι επειδή πιστεύω πως άξιζε να νικήσει τον αγώνα απόψε. Ήταν δύσκολο και σκληρό παιχνίδι όπως κάθε τελικός. Όταν ήμασταν στο +5, σουτάραμε δύο ελεύθερα τρίποντα, τα χάσαμε και μετά υποπέσαμε σε λάθος. Οι αντίπαλοι ευστόχησαν σε τρία τρίποντα, δύο πέτυχε ο Τεόντοσιτς και ένα και ο Κλέιζα. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα μετά. Αισθάνομαι υπερήφανος για τους παίκτες μου γιατί αγωνίστηκαν και προσπάθησαν μέχρι το τέλος. Όλοι το γνωρίζουν πως αυτή η ομάδα διαθέτει χαρακτήρα. Θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους που ήταν όπως πάντα στο πλευρό μας και όπως πάντα θα έρθουν να βοηθήσουν την ομάδα και στον επόμενο αγώνα. Μία ακόμη φορά συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό.”

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *