Επικαιρότητα

Στις ΗΠΑ ο Γ.Παπανδρέου για να συναντήσει τον Ομπάμα

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπου την Τρίτη θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Σήμερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Με εξασφαλισμένη την στήριξη Βερολίνου- Παρισιού και εκπεφρασμένη την ανάγκη ανάληψης κοινού ευρωπαϊκού μετώπου κατά των κερδοσκόπων, ο κύριος Παπανδρέου προσέρχεται στις κρίσιμες συναντήσεις επί αμερικανικού εδάφους ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με Σαρκοζί, Μέρκελ και Γιούνκερ.
Στην συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο ο Γιώργος Παπανδρέου θα μεταφέρει στον Μπαράκ Ομπάμα την πρωτοβουλία των Γιούνκερ-Σαρκοζί-Μέρκελ και του ιδίου, για την ανάγκη οργανωμένης παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας στην αγορά των ομολόγων, κατά των κερδοσκόπων. Θα ζητήσει μάλιστα από τον Αμερικανό Πρόεδρο, να εισηγηθεί την πρόταση στην Ομάδα των Οκτώ ισχυρών του πλανήτη.

Την Κυριακή, στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολα Σαρκοζι, μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου εξέφρασε την πλήρη ηθική και οικονομική, αν χρειαστεί, στήριξη για ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Προανήγγειλε, επίσης, κοινή πρωτοβουλία Γερμανίας, Γαλλίας και Ελλάδας για την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών επιθέσεων και την προστασία του ευρώ.

Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για σενάρια περί προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ξεκαθάρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η κρίση στη χωρα μας, πρέπει να γίνει αφορμή για πιο ισχυρή Ευρώπη και ευρωζώνη.

Κανείς δεν μπορεί να πει πλέον ότι η Ελλάδα είναι μόνη της, επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνομιλία του με τους Έλληνες δημοσιογράφους, θεωρώντας ότι το μήνυμα αυτό το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αγορές και κερδοσκόποι, καθώς η επίθεση τους εναντίον της χωράς μας είναι πλέον ζήτημα για όλη την ευρωζώνη.

Οι Ευρωπαίοι είναι σε θέση να χειριστούν το πρόβλημα της Ελλάδας και δεν θα χρειαστεί η παρέμβαση του ΔΝΤ, πέρα από το επίπεδο της τεχνικής βοήθειας, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς.

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ξένη βοήθεια για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με το χρέος της, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα. Η χωρά μας – πρόσθεσε- ανήκει στην οικογένεια του ευρώ και εάν χρειαστεί βοήθεια, αυτό είναι δουλειά της ευρωζώνης.

Το θέμα της οικονομίας συζητήθηκε και σε συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος είπε ότι το κλίμα δεν είναι ευχάριστο, ωστόσο ο πρωθυπουργός απέσπασε κάποιες καλές δεσμεύσεις.

Γαλλικά δημοσιεύματα για τη συνάντηση Σαρκοζί-Παπανδρέου

Εκτενή είναι τα ρεπορτάζ των γαλλικών εφημερίδων για τη συνάντηση Σαρκοζί Παπανδρέου. Στο γαλλικό τύπο γενικότερα, αλλά και στα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης υπογραμμίζονται οι  δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί ότι με την σημερινή διαμορφωθείσα κατάσταση  δεν παίζεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και το μέλλον της ίδιας της, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στην τριπλή τηλεφωνική επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα σε Σαρκοζί, Μέρκελ και Γιούνγκερ, που, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, έχουν ήδη καταλήξει στην απόφαση λήψης “συγκεκριμένων μέτρων” για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας αλλά και για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα “εφόσον χρειασθεί “.

“Ο κ. Σαρκοζί υπόσχεται αντεπίθεση στους κερδοσκόπους”, τιτλοφορεί η “Φιγκαρό”,υπογραμμίζοντας ότι για το Γάλλο πρόεδρο “αποτελεί πολιτική και ηθική υποχρέωση το να δοθεί οικονομική βοήθεια σε μία χώρα της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα”.

Η “Φιγκαρό” αναφέρει ότι πέρα από τα 5 δισ. ευρώ που μπόρεσε να δανεισθεί η Ελλάδα μέσα σε δύο ώρες την περασμένη Πέμπτη, θα χρειασθούν άλλα 20 δισ ευρώ μέσα σε τρείς μήνες, το δε συνολικό δάνειο που θα χρειασθεί για το 2010 θα ανέλθει στα 54 δισ. ευρώ.

Στις ιδέες και προτάσεις που κυκλοφορούν για την θωράκιση της ευρωζώνης, κάνει ειδική αναφορά η “Λες Εκώ”. Υπογραμμίζει την πρόταση του Βελγίου για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για το Χρέος και αυτή του Λουξεμβούργου για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οίκου Αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ισπανική προεδρία δηλώνει ότι δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί αυτόν τον καιρό τους υπουργούς οικονομικών, η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ιδιαίτερα προσεκτική, εκπρόσωπός της δε, φέρεται να δηλώνει:”Δεν αποκλείουμε την ίδρυση Κοινού Υπουργείου Οικονομικών ή ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για το Χρέος, πριν όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε στο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης “.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *