Συναυλίες (Live)

Pierced Arrows (ex-DEAD MOON) live στο ΑΝ Club 17 Μαϊου

Mετά την διάλυση των underground θρύλων DEAD MOON το φθινόπωρο του 2006, η είδηση ότι οι ιδρυτές Fred και Toody Cole συγκρότησαν νέα μπάντα, δεν ξάφνιασε κανέναν. Τον Απρίλιο του 2007 επιστράτευσαν τον ντράμερ Kelly Haliburton και σύντομα οι PIERCED ARROWS αποτέλεσαν ζωντανή πραγματικότητα, δίνοντας συναυλίες και ηχογραφώντας κομμάτια για προσεχείς κυκλοφορίες. Οι PIERCED ARROWS συνεχίζουν εκεί που σταμάτησαν οι DEAD MOON – οργανώνοντας μια επίθεση στις αισθήσεις με την ειλικρίνεια και το συναίσθημα που ανέδειξε τους DEAD MOON σε μια ιδιαίτερη μπάντα μεταξύ των οπαδών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΜΑΙΟΥ στο ΑΝ CLUB
PIERCED ARROWS “EX DEAD MOON”
SPECIAL ACT: THE B-SIDES / LOW GRAVITY
eisodos 25 euro

BACK FROM THE DEAD

Για το θρυλικό δίδυμο πίσω από την επιτυχία των DEAD MOON, η ιδέα της συνταξιοδότησης μοιάζει με ένα φρέσκο ξεκίνημα.

«Η τελευταία περιοδεία παραλίγο να με στείλει στο τρελάδικο», είπε ο πρώην ντράμερ των DEAD MOON Andrew Loomis. To κοινό δεν ξέρει πως, όσο οδηγούσαμε 22 ώρες για να φτάσουμε στον προορισμό μας, σταματώντας καθοδόν για να αλλάξουμε λάστιχο, εγώ ενημερώθηκα τηλεφωνικά πως η μητέρα μου ήταν σοβαρά άρρωστη. Μέσα σε όλα αυτά έπρεπε να φορέσουμε τα βρεγμένα ρούχα της σκηνής που μύριζαν ύστερα από 13 συναυλίες και δεν είχαν ακόμη στεγνώσει. «Χαμογελάστε».
Οι DEAD MOON περιόδευαν στην Ευρώπη από το 1990, αλλά το περασμένο φθινόπωρο τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Τα τρία μέλη από το Clackamas του Oregon έπαιζαν μπροστά σε μεγάλα πλήθη, κανονίζοντας σχεδόν μόνοι τους όλη την περιοδεία, κάτι το οποίο δεν είχαν κάνει για πολλά χρόνια. «Τα κάναμε όλα μόνοι μας, αν και χρειαζόμασταν την βοήθεια άλλων, χωρίς όμως να την θέλουμε», είπε ο Loomis. Όταν η μπάντα επέστρεψε στις ΗΠΑ, ακύρωσε εμφανίσεις στο Seattle, Olympia και Portland. Οι τρεις ακυρώσεις ήταν μόλις η τρίτη, τέταρτη και πέμπτη της εικοσάχρονης καριέρας τους.

Μερικές μέρες αργότερα ο τραγουδιστής των DEAD MOON, Fred Cole, ανακοίνωσε ότι τα μέλη της μπάντας αποσύρονταν από την ενεργό δράση. Η ανακοίνωση αυτή συγκλόνισε τους πολυάριθμους οπαδούς του συγκροτήματος. Παρά την ταπεινή τους ύπαρξη, η επιρροή των DEAD MOON ήταν τεράστια. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που διασκεύασαν κομμάτια των DEAD MOON, ανήκουν οι Pearl Jam, ενώ είναι γνωστό ότι επηρέσαν την μουσική των Nirvana. Προς το τέλος της καριέρας τους, τα τρία μέλη της μπάντας φωτογραφήθηκαν για το εξώφυλλο του Rolling Stone. Έχοντας την ικανότητα να προσελκύσουν μερικές εκατοντάδες οπαδών οπουδήποτε στον Δυτικό κόσμο, οι DEAD MOON, αποτελούν την μεγαλύτερη DIY (Do It Yourself) μπάντα στην ιστορία της μουσικής.

Η ανακοίνωση του Fred, όμως, έδειξε πως η αυτοπεποίθηση και το DIY ήθος που είχε καθιερώσει το συγκρότημα, τους είχε πλέον κουράσει. Ωστόσο, οι Coles, ποτέ δεν θέλησαν να σταματήσουν να παίζουν μουσική. Όπως εξηγεί η Toody Cole, σύζυγος του Fred και πρώην μπασίστρια των DEAD MOON, ήταν η κατάλληλη στιγμή για να κάνουν κάτι καινούργιο. Η ευκαιρία παρουσιάστηκε όταν κυκλοφόρησε η ανθολογία «Echoes of the past» από την Sub Pop και το DVD “Unknown Passage”. «Λέγαμε πως θα ερχόταν κάποτε η στιγμή που θα έπρεπε να αποχαιρετήσουμε τους DEAD MOON , όσο η μπάντα ήταν ακόμη στα καλύτερά της. Είναι σημαντικό για εμάς να ξέρουμε πως έχει μείνει στους οπαδούς μια γλυκιά ανάμνηση».

Το ζεύγος Cole παρέμεινε ενωμένο, ενώ o Loomis κατέλαβε τη θέση του ντράμερ στους Shiny Things. Καθώς οι Shiny Things είχαν ήδη κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ και ετοιμάζονταν να περιοδεύσουν, η είσοδος του Loomis στο σχήμα ήταν διακριτική. «Η μετάβαση από θρύλο σε άσημο ήταν δύσκολη», εξομολογείται ο σαρανταεξάχρονος. Ωστόσο, του δόθηκε μεγάλη ελευθερία στη δημιουργική διαδικασία σε αντίθεση με τους DEAD MOON όπου ένα τραγούδι ήταν είτε ένα «γρήγορο κομμάτι του Fred», είτε ένα «μεσαίο κομμάτι του Fred» είτε ένα «αργο κομμάτι του Fred». Όλα ήταν προσχεδιασμένα. Παρόλα αυτά, ο Loomis παραδέχεται ότι αυτή είναι μια φόρμουλα που λειτουργεί καθώς ο Fred είναι ένας από τους καλύτερους στιχουργούς.

Την περίοδο εκείνη και, ενώ ο Loomis συνήθιζε σιγά το νέο μουσικό του περιβάλλον, οι φήμες για την δημιουργία νέων κομματιών ήταν έντονες. Μόλις πέντε μήνες μετά την διάλυση των DEAD MOON, οι Coles συγκρότησαν τους PIERCED ARROWS, έγραψαν ολοκαίνουργια «κομμάτια του Fred» και επιστράτευσαν τον ντραμερ Kelly Haliburton.

Τα νέα αυτά τραγούδια πρωτοπαίχτηκαν, όταν η νεοσύστατη μπάντα «άνοιξε» ένα sold-out show των Poison Idea στο Ash Street Saloon του Πόρτλαντ. Εκεί, δείγματα του ξεχωριστού ήχου των DEAD MOON ήταν ευδιάκριτα. Ήταν ο ίδιος συνδυασμός από δυνατά riffs, φόλκ μελωδίες και punk ύμνους. Αλλά ο βαλς ρυθμός του “Shades” και ο τζαζ ήχος του μπάσου στο “Clouds”, τονίζουν τον ξεχωριστό ήχο των Pierced Arrows.

To show των Pierced Arrows διαφέρει από τα show των DEAD MOON και σε κάτι άλλο. Το κοινό συμπεριφέρεται διαφορετικά και είναι περισσότερο προσηλωμένο στη μουσική παρά στο να φωνάζει άσκοπα και να πετάει μπύρες. Ο Fred είπε μετά το show: “ Για μένα αυτό αποτελούσε ένα πραγματικό τεστ για το πώς θα τα πηγαίναμε. Συνήθως, το κοινό χορεύει, περπατάει ή οτιδήποτε…Αλλά αυτή τη φορά όλοι ήταν στάσιμοι και προσηλωμένοι… Οπότε και εγώ άρχισα να αναρωτιέμαι τι συμβαίνει…”
Το “Lost”, πιο ήρεμο και συναισθηματικό, μιλά για την μεγάλη ιστορία του ζεύγους Cole, ως σύντροφοι, μέλη της μπάντας και συνταξιδιώτες. “Broken, hearts, aching pains/sleepless nights/ and more/waiting by the telephone, standing at the door/Never thought we’d get through that.”Και λίγο πιο μετά: “Feelings we thought couldn’t die just seem to get strange.” Η Toody παραδέχεται ότι ο στίχος αυτός αναφέρεται στους DEAD MOON.

“Αυτό υπέθεσα και εγώ…” , λέει ο Haliburton μετά την πρώτη συναυλία. Ο ίδιος παραδέχεται ότι ήταν πολύ νευρικός για αυτή την πρώτη συναυλία, όχι μόνο επειδή είχαν προηγηθεί μόλις 6 πρόβες και τα drums δεν ήταν το πρώτο και βασικό του όργανο, αλλά κυρίως γιατί όπως λέει: “ Δύσκολα αντικαθιστά κανείς τον Loomis”. Προς μεγάλη του χαρά, ο Loomis ήρθε στην συναυλία έχοντας φιλική διάθεση. Ακόμα και αν δεν είχε την ευλογία του Loomis, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να βρει κάποιο λάθος στο παίξιμό του Ηaliburton. Ήταν εμφανές ότι αν και οι DEAD MOON δεν υπάρχουν πλέον, το ζεύγος Cole συνεχίζει δυναμικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *