Επικαιρότητα

Πολιτική στήριξη Γερμανίας προς την Ελλάδα

Τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας των αγορών, που στην τρέχουσα συγκυρία πλήττει τον δανεισμό της Ελλάδας, τόνισαν Αγκελα Μέρκελ και Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πολιτική της στήριξη στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια και επισήμανε ότι εφόσον προκύψει ανάγκη οι Ευρωπαίοι θα διασφαλίσουν όλοι μαζί τη σταθερότητα του ευρώ. Την ικανοποίησή του για την πολιτική στήριξη της Γερμανίας και τις διμερείς συμφωνίες, εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε συνέντευξή στον Κόσμο του Επενδυτή, δηλώνει αποφασισμένος να κάνει υπόθεση ολόκληρης της ΕΕ την τιμωρία των κερδοσκόπων.

Πολύ θετική χαρακτήρισε την στήριξη των μέτρων που πήρε η Ελλάδα για την μείωση του ελλείμματος από ‘Αγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Γιώργος Παπανδρέου και Άνγκελα Μέρκελ  αποφάσισαν να δράσουν από κοινού κατά της κερδοσκοπίας ενώ συμφώνησαν και στην διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε επτά τομείς, συνεργασία την οποία θα επιληφθεί κοινή επιτροπή.

Ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που πήρε η κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας αναγκαία αν και σκληρά τα μέτρα που έλαβε το οικονομικό επιτελείο για να βγει η χώρα από την κρίση.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια , κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και η κυρία Μέρκελ, και πρόσθεσε ότι πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες αλλού  για να λύσει τα προβλήματά της και ζητά μόνο πολιτική και ηθική στήριξη την οποία και έλαβε από την Γερμανία.

Ο κ. Παπανδρέου , σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε στην κυρία Μέρκελ το θέμα της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως μία δυνατότητα της Ελλάδας, χωρίς, πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το ζήτημα αυτό.

Ωστόσο, η κυρία Μέρκελ στις δηλώσεις της αναφέρθηκε αρκετές φορές στην ανάγκη σταθερότητας της Ευρωζώνης και της επίλυσης των προβλημάτων εντός αυτής, κάτι που ερμηνεύεται και ως επιθυμία της το ελληνικό πρόβλημα να μείνει εντός της ευρωζώνης.

Σχετικά ,εξάλλου, με τη δράση κατά της κερδοσκοπίας, όπως είπε η κυρία Μέρκελ οι δύο χώρες θα φέρουν από κοινού το θέμα στην Κομισιόν, ενώ όπως είπε στον κ. Παπανδρέου , η Γερμανία προτίθεται να φέρει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο των G-20 καθώς και σε άλλα φόρα στα οποία συμμετέχει.

” Δεν μπορούμε να τους αφήνουμε ελεύθερους τους κερδοσκόπους να εκμεταλλεύονται τη δύσκολη στιγμή μιας χώρας, όπως συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι πολιτικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί παρά τις τεχνικές δυσκολίες που μπορεί να έχει.

Αναφερόμενη στο πρόσφατο δεκαετές ομολογιακό δάνειο της Ελλάδας που υπερκαλύφθηκε αν και με υψηλό επιτόκιο η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οι αγορές έδειξαν ότι εμπιστεύονται την Ελλάδα και προέβλεψε ότι η εμπιστοσύνη των αγορών θα επανέλθει πιο γρήγορα αν υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές.

Η Γερμανία , ανέφερε, επίσης, η κυρία Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση για το τι μπορεί να κάνει η χώρα της για την Ελλάδα, μπορεί να κάνει πολλά και κυρίως να επιδείξει την αλληλεγγύη της και να μην αφήσει να μιλάνε συνεχώς τα συναισθήματα, αλλά και οι πράξεις.

Σε ερώτηση για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, απάντησε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης , είναι στην ευρωζώνη και θέλουμε να είναι στην ευρωζώνη και πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας είναι η κοινή προοπτική όλης της Ευρώπης.

Προσπαθούμε, ανέφερε ,επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος να μην υπάρξουν σενάρια αποτυχίας των όποιων μέτρων λαμβάνονται από τις χώρες της ευρωζώνης και χαρακτήρισε χωρίς νόημα μια συζήτηση για το πως θα ήταν τα πράγματα σήμερα εάν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη.

Από τη συμμετοχή στην ευρωζώνη πρόσθεσε ωφελήθηκε η Ελλάδα, ωφελήθηκε η Γερμανία , ωφελήθηκαν όλοι τόνισε και συμπλήρωσε ότι οι οικονομικές εξελίξεις στις χώρες- μέλη πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο κεντρομόλων και όχι φυγόκεντρων δυνάμεων.

Ο κ. Παπανδρέου σχολιάζοντας δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, τόνισε ότι στις δύσκολες στιγμές δεν πρέπει να ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα. Υπήρξαν δημοσιεύματα πρόσθεσε τα οποία πλήγωσαν τους Έλληνες, αλλά διευκρίνισε ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη γερμανική κυβέρνηση, ούτε με τον ελληνικό λαό.

Σχετικά, εξάλλου, με δημοσίευμα για να πουλήσει η Ελλάδα νησιά προκειμένου να καλύψει το χρέος της , ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχουν καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι τρόποι από το ξεπούλημα των νησιών. Και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες πολέμησαν για να είναι σήμερα ελεύθερα τα νησιά.

Κοινή Ανακοίνωση Παπανδρέου-Μέρκελ

Η απόφαση συγκρότησης μιας μικτής ελληνογερμανικής κυβερνητικής Επιτροπής που θα προωθήσει τη συνεργασία των δύο χωρών στο πεδίο κυρίως της λεγόμενης “πράσινης ανάπτυξης” και η έκδοση μιας σχετικής Κοινής Ανακοίνωσης της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αποτέλεσαν βασικό αντικείμενο των χθεσινοβραδυνών ελληνογερμανικών συνομιλιών κορυφής στο Βερολίνο, με δεδηλωμένο τον στόχο της αποστολής ενός θετικού μηνύματος τόσο προς την κοινή γνώμη των δύο χωρών όσο και προς τις λεγόμενες “αγορές”.

Με δεδομένο ότι η έκδοση “Κοινής Ανακοίνωσης” ύστερα από μία επίσκεψη εργασίας αποτελεί εξαιρετικά ασυνήθιστη πρακτική για τη γερμανική διπλωματία, το γεγονός της προβολής της απόφασης συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αποτελεί – σύμφωνα με μία πρώτη αξιολόγηση Γερμανών αναλυτών – “ευανάγνωστο” μήνυμα έκφρασης εμπιστοσύνης και πολιτικής στήριξης του Βερολίνου προς την Αθήνα και κατ΄ επέκταση προς τις αγορές και παράλληλα μία κοινή προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών, ως “αντίδοτο” τρόπον τινά στις “καμπάνιες” λοιδωρίας της Ελλάδας από την πλευρά μερίδας του γερμανικού τύπου που δηλητηρίαζουν την ατμόσφαιρα.

Η διατήρηση ενός αρνητικού κλίματος μέσω του τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θεωρείται – σύμφωνα με μέλος της ελληνικής αποστολής που συνόδευε τον Πρωθυπουργό – επικίνδυνη για τον ελληνικό τουρισμό εξ ου και χαιρετίστηκε ιδιαίτερα τόσο η επανειλημμένη αναφορά στη “βαθιά φιλία” μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών από την πλευρά της γερμανίδας καγκελαρίου όσο και το ότι η αναφορά αυτή εμπεριέχεται ήδη στον τίτλο της Κοινής Ανακοίνωσης.

Με την Κοινή Ανακοίνωση διατυπώνεται η βούληση “της ανανέωσης και της διεύρυνσης” των σχέσεων συνεργασίας, πράγμα που συγκεκριμενοποιείται στους τομείς της περιβαλλοντικής, ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, (όπως π.χ. τεχνογνωσία για πόσιμο νερό και αφαλάτωση, διαχείριση σκουπιδιών, και ανανεούμενες πηγές ενέργειας), αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, (όπως π.χ. τεχνικές πρόληψης πυρκαγιών στα δάση και στις χωματερές αλλά και οργάνωσης εθελοντικών μονάδων πυρόσβεσης), στον τομέα της συνεργασίας των Οικονομικών Φορέων των δύο χωρών και στο πεδίο της έρευνας, της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης καθώς και της εμβάθυνσης των πολιτιστικών ανταλλαγών.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *