Επικαιρότητα

Ανοίγει η μεταβατική δημόσια ραδιοτηλεόραση

ERT

Μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, ενδεχομένως και μεθαύριο, Τετάρτη, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από την κυβέρνηση ο νέος μεταβατικός φορέας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος, που σε πρώτη φάση (δεν διευκρινίζεται το χρονικό διάστημα) θα αποτελείται από ταινίες, σίριαλ, ντοκιμαντέρ και ειδήσεις σε τιτλάκια, μέσω κρόουλ. Το σήμα δεν θα εκπέμπεται από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.
Κατά τις πληροφορίες στο σχεδιασμό δεν γίνεται αναφορά σε ραδιοφωνικές μεταδόσεις διότι προτεραιότητα φαίνεται να δίδεται στην τηλεοπτική εικόνα.
Το πρόγραμμα που θα εκπέμπεται θα είναι απλό και μέχρι να γίνουν προσλήψεις για τον φορέα που θα λειτουργήσει στο μεταβατικό στάδιο και ως την έναρξη των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων της ΝΕΡΙΤ, θα μεταδίδονται ειδήσεις μεσω κρόουλ (crawl) από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ταινίες, σίριαλ και ντοκιμαντέρ «από προσβάσιμο αρχειακό υλικό».
Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει αποσαφηνιστεί ότι η έναρξη λειτουργίας του μεταβατικού φορέα δεν θα γίνει με το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, δηλαδή το τηλεοπτικό σήμα δε θα εκπέμπεται από πομπούς της ΕΡΤ και το πρόγραμμα δεν θα βγαίνει από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ή άλλο κτίριό της.
Αργότερα αναμένεται να γίνουν προσλήψεις με τη διαδικασία που έχει προαναγγείλει ο υφυπουργός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Π. Καψής, δηλαδή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που θα ανανεώνονται για όσο χρειαστεί και πάντως μέχρι τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ Α.Ε..
Στο μεταξύ ο ειδικός διαχειριστής που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών, Γκίκας Μάναλης, για την ΕΡΤ έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση συμβάσεων της ΕΡΤ με τρίτους για μετάδοση αθλητικών γεγονότων ώστε το δημόσιο να μην έχει απώλεια εσόδων και συνέπειες από τη μονομερή ρήξη συμβολαίων.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Την ίδια ώρα, πάντως, εξακολουθούν και συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, ομοσπονδίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα έχουν καλέσει σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας το απόγευμα της Τρίτης στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής για ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Δείτε :ΕΡΤ Όλες οι τελευταίες εξελίξεις (+ΕΡΤ live)

Συνολικά 11 ομοσπονδίες εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα έχουν απευθύνει κάλεσμα στις 19:00 της Τρίτης 9 Ιουλίου για συγκέντρωση στην ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.
Οι ομοσπονδίες καλούν στην κινητοποίηση «για να μην περάσει η  ισοπεδωτική  πολιτική των απολύσεων, η φασιστική πολιτική της κατάργησης κοινωνικών αγαθών, για να ακυρωθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που “μαύρισε” τον  πολιτισμό και την ενημέρωση», όπως αναφέρουν.
Παράλληλα, σύμφωνα με το site ERT open, την Κυριακή ομάδες πολιτών στην Πάτρα και στα Χανιά εμπόδισαν το κλείσιμο πομπών στις δύο περιοχές. Νωρίτερα, είχε κλείσει πομπός στην Κεφαλονιά  παρουσία, σύμφωνα πάντα με το site, πταισματοδίκη και αστυνομικών.
Τέλος, ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής της Αλέκος Μάρκελλος προανήγγειλε πως θα καταθέσει την ερχόμενη Πέμπτη μήνυση σε βάρος του Αντώνη Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Τονίζοντας, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, πως η ενέργειά του είναι προσωπική επιλογή, ο Αλ. Μάρκελλος μίλησε για τις οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης της κυβέρνησης, τις επιπτώσεις στη διεθνή εικόνα της χώρας διεθνώς και τις συνέπειες για τον ίδιο προσωπικά και τους υπόλοιπους εργαζομένους της ΕΡΤ.

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *