Επικαιρότητα

Δείτε τα νέα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο

vouli_papandreou

Νέο πολυνομοσχέδιο – σκούπα με ρυθμίσεις για την δημόσια διοίκηση, το τέλος ακίνητης περιουσίας, τη ρύθμιση οφειλών προς  τα ταμεία και την εφορία, τις ανανεώσιμες πηγές , αλλά και  τα φωτοβολταϊκά και ότι  άλλη δέσμευση ανέλαβε η κυβέρνηση προς την τρόικα, κατατίθεται για ψήφιση στη Βουλή.

Και αυτή τη φορά, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με 117 σελίδες που σχεδόν κανείς βουλευτής δεν έχει προλάβει να διαβάσει, που ορίζεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και που για άλλη μια φορά, περιλαμβάνει τις διατάξεις  όλες σε ένα άρθρο!

Και αυτή τη φορά η  βουλή που θα κληθεί προσχηματικά να συζητήσει και ουσιαστικά να αποφασίσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» και το μαχαίρι στο λαιμό… Ήδη το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας  και οι βουλευτές θα περάσουν ένα ακόμη δύσκολο Σαββατοκύριακο, καθώς στόχος είναι να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής, με ενδεχόμενο η εκταμίευση των πρώτων 2,8 δισ. ευρώ να εγκριθεί στο Euroworking Group της Δευτέρας. Τα υπόλοιπα θα εγκριθούν στις 13 Μαίου (4,2 δισ. ευρώ από το Eurogroup) και στο δεύτερο μισό του Μαίου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1,8 δισ. ευρώ).

Το πολυνομοσχέδιο συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Τι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής που εξασφάλισε όλο το πολυνομοσχέδιο,  περιλαμβάνονται οι εξής διατάξεις:

1. Η οριζόντια μείωση του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15%, το οποίο και φέτος θα καταβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

2. Ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Οι δόσεις θα είναι 48, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν χρέη έως 5.000 ευρώ θα είναι «απεριόριστες» με το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης να ορίζεται, πιθανότατα, στα 10 ευρώ. Τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους σε απεριόριστες δόσεις θα έχουν και όσοι χρωστούν άνω των 5.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα αποδεικνύουν οικονομική αδυναμία. Οι ρυθμιζόμενες οφειλές θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.

3. Απαλλαγή των άνω των 18 ετών από το τεκμήριο διαβίωσης εφόσον δεν έχουν εισόδημα και είναι προστατευόμενα μέλη. Ετσι, απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης οι νέοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν εισοδήματα, αλλά θα πρέπει από φέτος να λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

4. Ρυθμίσεις για τις ανεπίδεκτες και επιδεκτικές εισπράξεις οφειλών, με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για χρέη άνω των 10.000 ευρώ.

5. Ρυθμίσεις για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο. Θα πρέπει να περάσει ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε μία απόλυση. Για φέτος αναμένεται να αποχωρήσουν με αυτό το καθεστώς 4.000 υπάλληλοι και το 2014 άλλοι 11.000 εργαζόμενοι.

6. Ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων από τα πειθαρχικά συμβούλια. Στόχος είναι να λαμβάνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται οι αποφάσεις για την απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων.

7. Διατάξεις για προαγωγές εκτός επετηρίδας. Πρόκειται για διάταξη που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μπορέσει να στελεχώσει το υπουργείο με νέα άτομα που έχουν περισσότερες γνώσεις στη σημερινή εποχή.

8. Νέο σύστημα πληρωμής ΦΠΑ. Θα προβλέπεται υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με την καταβολή τουλάχιστον του ποσού των 10 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται σε δυο δόσεις εφόσον έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα η δήλωση.

9. Φορολογικές ρυθμίσεις για φωτοβολταϊκά, προκειμένου να περιοριστούν τα ελλείμματα στην αγορά ηλεκτρισμού.

10 Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Θα προβλέπεται και η επαναφορά διοικητικών αδειών σε ορισμένες περιπτώσεις.

11. Αναβάθμιση του θεσμού της διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών για να μην παραπέμπονται στα δικαστήρια και υπάρχουν καθυστερήσεις.

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *