ΕπικαιρότηταΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Εύβοια:Βρέθηκαν νεκροί οι πιλότοι του ελικόπτερου Apache που έπεσε χθες

Απανθρακωμένοι εντοπίστηκαν μετά από πολύωρες έρευνες οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου Apache που συνετρίβη και ανεφλέγη στις 8.11, το βράδυ της Τετάρτης, σε χαράδρα κοντά στην Κύμη Ευβοίας, κατά τη διάρκεια άσκησης. Πρόκειται για τον ταγματάρχη Δημήτριο Σκούρα και τον λοχαγό Αθανάσιο Κακαμπάκο.

Το ελικόπτερο -στο οποίο επέβαινε διμελές πλήρωμα- χάθηκε από τα ραντάρ ενώ εκτελούσε διατεταγμένη εκπαιδευτική πτήση μαζί με άλλο ένα ελικόπτερο, του ιδίου τύπου, στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης. Επί ποδός τέθηκε από την πρώτη στιγμή η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία για τον συντονισμό της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι συνεχόμενες εκρήξεις που σημειώνονταν δεν επέτρεπαν την προσέγγιση του ελικοπτέρου. Προληπτικός έλεγχος για τυχόν ύπαρξη υλικών με ραδιενέργεια από ειδική μονάδα που μεταφέρθηκε το πρωί από την Αθήνα στο σημείο πτώσης του ελικοπτέρου καθυστέρησε την προσέγγιση των σωστικών συνεργείων και τον εντοπισμό των πιλότων. Από τις μετρήσεις που έγιναν δεν εντοπίστηκε πάντως ραδιενέργεια. Τα αίτια της τραγωδίας διερευνώνται.

Το εν λόγω μαχητικό ελικόπτερο το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη αποστολή, χάθηκε από τα ραντάρ στις 20:11 ενώ πετούσε κοντά στην περιοχή Αγ. Σωτήριος στην Κύμη.

Τα Apache που απογειώθηκαν από την Τανάγρα 19:51 και θα επέστρεφαν στην Τανάγρα, συμμετείχε σε άσκηση μαζί με άλλο ένα ελικόπτερο του ίδιου τύπου. Τα δύο ελικόπτερα είχαν μετασταθμεύσει από το Στεφανοβίκειο στην Τανάγρα προκειμένου να εκτελέσουν επιχείρηση αξιολόγησης πυροβολαρχίας ΧΩΚ. Συγκεκριμένα, τα δυο αυτά ελικόπτερα Απάτσι πραγματοποιούσαν άσκηση διαδικασίας αξιολόγησης μονάδας αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου Χωκ στην περιοχή της Κύμης.

Το ένα ελικόπτερο έπεσε κατά τη διάρκεια της άσκησης από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, περίπου στις 20:11 και κατόπιν πήρε φωτιά.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης στην περιοχή ακούστηκαν εκρήξεις και εκδηλώθηκε φωτιά. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης με εναέρια και επίγεια μέσα.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, συντρίμμια του ελικοπτέρου έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Μοναστηριού του Σωτήρος στην Κύμη. Την περιοχή έχουν αποκλείσει αστυνομικές δυνάμεις και επιχειρεί η Πυροσβεστική, λόγω της φωτιάς που έχει εκδηλωθεί.

Επί τόπου έχουν σπεύσει και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχουν απογειωθεί δύο ελικόπτερα Super puma και ένα αεροσκάφος C-130 από την Ελευσίνα για ρίψη φωτιστικών βολίδων στο πλαίσιο της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

Στις 20:35 τέθηκε σε ετοιμότητα επίσης το ελικόπτερο Σικόρσκι της φρεγάτας Ύδρα.
Στις 20:25 απογειώθηκε το πρώτο Σούπερ Πούμα, επίσης από την Ελευσίνα και στις 20:26 το δεύτερο Σούπερ Πούμα το οποίο ξεκίνησε από τη Χίο για να συνδράμει στις προσπάθειες.

Επίσης, στην περιοχή κινούνται και πεζοπόρα τμήματα και αστυνομικές δυνάμεις, προς αποκλεισμό του σημείου της πρόσκρουσης.

Μέχρι στιγμής, οι δύο πιλότοι χειριστές του ελικοπτέρου της Πολεμικής μας Αεροπορίας [ο ταγματάρχης Σ.Δ. και ο λοχαγός Κ.Α.] αγνοούνται.

Από την πρώτη στιγμή του τραγικού αυτού συμβάντος [20:18], η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης [Α/ΓΕΕΘΑ – Α/ΓΕΣ – υφυπουργός κ. Κ. Τασούλας] τέθηκε σε συναγερμό και μετέβη στον θάλαμο επιχειρήσεων για τον συντονισμό της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Ο υπουργός κ. Β. Μεϊμαράκης είναι στον υπουργικό του γραφείο στο πεντάγωνο, όπου ενημερώνεται διαρκώς από τους επιτελείς για την κάθε εξέλιξη.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *