Κόσμος

Αφγανιστάν: Οι βομβαρδισμοί αμάχων συνεχίζονται

Το θάνατο τουλάχιστον επτά αμάχων προκάλεσε νέα αεροπορική επιδρομή της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, στο ΒΔ Αφγανιστάν, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της χώρας, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι ότι συμμαχικά μαχητικά σκότωσαν τουλάχιστον 40 πολίτες σε γαμήλια γιορτή στο νότιο τμήμα της χώρας. Ο Αφγανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις απώλειες μεταξύ των αμάχων ως το σοβαρότερο αίτιο των προστριβών με τους βασικούς του υποστηρικτές, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, και κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να θέσει ως πρωταρχική του προτεραιότητα τον τερματισμό των θανάτων αθώων.

Η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε αφότου κοινή οχηματοπομπή του αφγανικού και του αμερικανικού στρατού δέχθηκαν επίθεση από μαχητές των Ταλιμπάν στην περιοχή Γκόρμαχ της επαρχίας Μπάγκντις, αργά το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Ο περιφερειάρχης, Αμπντάλα, δήλωσε ότι από στην επιδρομή βρήκαν το θάνατο 7 άμαχοι και 15 μαχητές των Ταλιμπάν• όμως ο επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου Κάρι Νταουλάτ, επικαλούμενος χωρικούς, είπε ότι σκοτώθηκαν περίπου 30 άμαχοι.

Σε άλλο περιστατικό, την Τεταρτη, τρεις Αφγανοί άμαχοι, περιλαμβανομένου ενός παιδιού, έχασαν τη ζωή τους όταν ρουκέτα έπληξε το σπίτι τους, κοντά σε στρατόπεδο του ΝΑΤΟ.

Αφγανιστάν: Μακελειό σε Γαμήλιο γλέντι

Γαμήλιο γλέντι κατέληξε σε μακελειό από αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν. Δεκατρείς νεκροί, ανάμεσά τους και ένας βρετανός στρατιώτης, σε διάφορες επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε ένα “συμβάν”, στη διάρκεια του οποίου “τραυματίστηκαν και ίσως σκοτώθηκαν πολίτες”, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

“Μεγάλος αριθμός πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί για ένα γάμο στο Σαχ Ουάλι Κοτ, στην επαρχία του Κανταχάρ, σκοτώθηκαν στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής της πολυεθνούς δύναμης”, ανακοίνωσε ο Ουάλι Καρζάι, επικεφαλής του συμβουλίου της επαρχίας του Κανταχάρ και αδελφός του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι. Ο Ουάλι Καρζάι δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην επιδρομή αυτή, η οποία σημειώθηκε ύστερα από επίθεση των Ταλιμπάν εναντίον ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην ίδια περιοχή.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *