Κόσμος

Αντινατοϊκές διαδηλώσεις με συγκρούσεις και τραυματίες

police-diadlilwshΧιλιάδες διαδηλωτές από όλο τον κόσμο συμμετείχαν το Σάββατο σε μία μεγάλη αντινατοϊκή διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, με αφορμή τη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται από την Πέμπτη το βράδυ στη γαλλική πόλη, φρουρώντας, τόσο το κέντρο της, όπου διαμένουν οι αρχηγοί του ΝΑΤΟ, όσο και την περιοχή γύρω από το Palais de la Musique όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής. Ωστόσο, το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που έκανε ρίψη δακρυγόνων, αλλά και σφαιρών από καουτσούκ, όπως μεταδίδουν οι διεθνείς ανταποκριτές. Στην Αθήνα, συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και σφοδρές συγκρούσεις

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί εμπόδιζαν την προσέγγιση διαδηλωτών στο κέντρο της πόλης, ωστόσο ομάδες διαδηλωτών κατόρθωσαν να πλησιάσουν.

diadlilwsh_natoΟμάδες 150-200 ατόμων σχηματίσθηκαν σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας της Αλσατίας από νωρίς το πρωί και κατόρθωσαν να φθάσουν σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τις “κόκκινες ζώνες” της πόλης, που είναι αποκλεισμένες με μεταλλικά φράγματα, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους εμποδίσουν.

Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και διαδηλωτέ. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου έκανε λόγο για ύπαρξη τουλάχιστον δύο τραυματιών.

Επίσης έκαναν την εμφάνισή τους, χθες και σήμερα, μικρές ομάδες, περίπου 30 μεταμφιεσμένων σε κλόουν νεαρών. Οι νεαροί, κρατώντας πλαστικά ρόπαλα και νεροπίστολα, θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να σατιρίσουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη. Οι Γάλλοι αστυνομικοί αντιμετώπισαν αυτές τις διαμαρτυρίες με αμηχανία, χωρίς να επέμβουν. Ωστόσο, διευκρίνισαν στους διαδηλωτές ότι απαγορεύεται η χρήση νεροπίστολων.

Το κέντρο του Στρασβούργου έχει χωριστεί σε δύο περιμετρικές ζώνες ασφαλείας, στις οποίες οι κάτοικοι μπορούν να περάσουν δείχνοντας ειδική κάρτα. Αστυνομικά αυτοκίνητα έχουν λάβει θέσεις στους μεγάλους οδικούς άξονες, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται αργά, ενώ ελικόπτερα πετούν επάνω από την πόλη.

Ενδεικτικό του εκνευρισμού που έχει προκαλέσει στην καθημερινότητα, η κατάσταση αυτή, είναι ότι οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν φύγει από την πόλη, ενώ αρκετά μαγαζιά είναι κλειστά.

Στόχος των αντινατοϊκών διαδηλωτών είναι να εμποδίσουν τις εργασίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ με πράξεις πολιτικής ανυπακοής, ενώ μεγάλη διαδήλωση είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα, κατά την οποία 30.000 – 60.000 διαδηλωτές αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι την Γέφυρα της Ευρώπης, μακριά από το κέντρο της πόλης του Στρασβούργου.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *