Κόσμος

Καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα της νέας γρίπης σ’ όλο τον κόσμο

gripi_xoirwn_ergastirio2775Την ώρα που εντοπίστηκε το πρώτο “εγχώριο” κρούσμα της νέας γρίπης Α (H1N1) στην Κίνα, στην Αυστραλία εξακολουθούν να αυξάνονται τα κρούσματα της νέας γρίπης. Ο κατάλογος των χωρών συνεχίζει να αυξάνεται με τη Βενεζουέλα να καταγράφει το πρώτο κρούσμα και τη Ρωσία το τρίτο. Η Κίνα, όπου έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 14 κρούσματα της νέας γρίπης Α, ανέφερε, σύμφωνα με την αγγλική υπηρεσία του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων “Νέα Κίνα”, το πρώτο τοπικό κρούσμα, το οποίο εντοπίστηκε στην επαρχία Γκουάνγκτονγκ, στο νότιο τμήμα της χώρας, κατά το οποίο ο ιός προσέβαλε τον ασθενή εντός των συνόρων της χώρας, χωρίς να έχει μετακινηθεί στο εξωτερικό. Ωστόσο η κινεζική υπηρεσία του πρακτορείου “Νέα Κίνα” αναφέρεται σε “πρώτο πιθανό εγχώριο κρούσμα”, το οποίο ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως εάν πρόκειται για ασθενή της νέας γρίπης.

Ευρεία σύσκεψη για τη νέα γρίπη

Ευρεία σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας με τους διοικητές να ενημερώνονται από τους λοιμωξιολόγους για τη νέα γρίπη, η οποία ήδη έχει προσβάλει τρεις νεαρούς Έλληνες. Εντωμεταξύ, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να πάρουν εξιτήριο από ΑΧΕΠΑ και Σισμανόγλειο οι δύο Έλληνες φοιτητές από το Εδινβούργο, ενώ κανείς από την υπόλοιπη παρέα των φοιτητών δεν νόσησε.

Οι ειδικοί στην Αυστραλία, όπου τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται, προειδοποιούν για επιδημία γρίπης στους αμέσως προσεχείς μήνες. Έως σήμερα οι αρχές έχουν καταγράψει 167 κρούσματα ενώ την ίδια στιγμή η υπουργός Υγείας Νίκολα Ρόξον αναμένει “σημαντική αύξηση” στα επόμενα 24ωρα. Μελβούρνη παραμένει η πλέον “επιρρεπής” μεγαλούπολη της επικράτειας. Σήμερα έκλεισαν πέντε σχολεία στη Μελβούρνη, ενώ ο υποδιευθυντής του Κέντρου Λοιμωδών Νόσων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ίαν Μπαρρ δήλωνε ότι “επειδή η γρίπη των χοίρων είναι νέα μορφή γρίπης, η ανοσία των πολιτών είναι χαμηλή και γι’ αυτό τα κρούσματα αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς”.

Ο κ. Μπαρρ σημειώνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αυστραλία, είναι χαμηλός ακόμη. “Η γρίπη εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς και καθώς μπαίνουμε στην περίοδο έξαρσης της γρίπης, η γρίπη των χοίρων -αν λάβουμε υπόψη μας τον τρόπο εξάπλωσής της σε άλλες χώρες- θα εξαπλώνεται και στην Αυστραλία, όπως η απλή γρίπη”. Να σημειώσουμε εδώ ότι η Αυστραλία μπαίνει στη χειμερινή της περίοδο.

Και τρίτο κρούσμα της νέας γρίπης Α (H1N1) καταγράφηκε στη Ρωσία, σε μία Λευκορωσίδα που ήρθε για επιχειρηματικό ταξίδι στη Μόσχα, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο επικεφαλής των ρωσικών υγειονομικών υπηρεσιών Γκενάντι Ονιτσένκο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γυναίκα, η οποία κατοικεί συνήθως στην Ιταλία, έφθασε στις 25 Μαΐου από την Πράγα, αφού προηγουμένως, από τις 19 έως τις 22 Μαΐου, βρισκόταν στη Νέα Υόρκη. Εισήχθη στο νοσοκομείο την επομένη της άφιξής της στη Μόσχα και οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Α (H1N1), δήλωσε ο Ονιτσένκο.

“Είναι το τρίτο κρούσμα. Η γυναίκα είναι καλά. Αύριο (σήμερα Παρασκευή) μπορεί να βγει από το νοσοκομείο και να επιστρέψει στην Ιταλία”, είπε. Τα δύο άλλα κρούσματα της νέας γρίπης που καταγράφηκαν στη Ρωσία, Ρώσοι που επέστρεφαν από τη Δομινικανή Δημοκρατία και τις ΗΠΑ, έχουν θεραπευθεί, σύμφωνα με τις ρωσικές υγειονομικές υπηρεσίες.

Αλλά και η Βενεζουέλα κατέγραψε το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης Α σε έναν 22χρονο άνδρα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στον Παναμά, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Χεσούς Μαντίγια, ο οποίος πρόσθεσε πως, καθώς πρόκειται για “εισαγόμενο κρούσμα”, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό.

Το υπουργείο Υγείας στο Καράκας ανακοίνωσε ότι ο ασθενής βρίσκεται στην κατοικία του και ανταποκρίνεται καλά στην φαρμακευτική αγωγή. Με ευθύνη του Υπουργείου γίνονται έλεγχοι σε έξι ανθρώπους που έχουν έλθει σε επαφή με τον 22χρονο ασθενή μετά το ταξίδι στον Παναμά και παρακολουθούνται άλλοι 80 άνθρωποι που συνταξίδευσαν με τον 22χρονο στο ίδιο αεροπλάνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *