Κόσμος

Εκκενώνουν χωριό στην Ουγγαρία

Την εκκένωση του χωριού Κολοντάρ διέταξαν οι αρχές της Ουγγαρίας, καθώς φοβούνται νέα διαρροή από την δεξαμενή τοξικής λάσπης, του εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας της εταιρείας MAL, που διερράγη για άγνωστους λόγους.

Το τμήμα της δεξαμενής στο οποίο σημειώθηκαν ρήγματα παρουσιάζει προβλήματα και τα συνεργεία διάσωσης έκριναν πως το χωριό πρέπει να εκκενωθεί. Το πρωί έφτασε στο χωριό Κολοντάρ ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν.

Φόβους για την πιθανότητα μια δεύτερης διαρροής κόκκινης τοξικής λάσπης, εκφράζουν οι ουγγρικές αρχές οι οποίες διέταξαν την πλήρη εκκένωση του χωριού Κολοντάρ.

Την εκκένωση του χωριού αποφάσισε ο υπουργός Εσωτερικών Σαντόρ Πίντερ καθώς εκτιμάται ότι η δεξαμενή θα καταρρεύσει τελείως αφού παρουσίασε και άλλο ρήγμα.

Αν κριθεί αναγκαίο θα απομακρυνθούν και οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού Ντεβετσέρ.

Στον τόπο της καταστροφής βρίσκονται ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, υπουργοί, ο αρχηγός της αστυνομίας Γιόζεφ Χατάλα και ο γενικός διευθυντής των μονάδων κατά των καταστροφών Γκιοργκι Μπακόντι.

Οι περίπου 800 κάτοικοι του Κολοντάρ μεταφέρθηκαν οδικώς στο Αζκα. Την περιοχή υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν και οι εκπρόσωποι των ουγγρικών και ξένων μέσων ενημέρωσης.

Η οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε την Δευτέρα όταν διερράγη δεξαμενή εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας στο Αζκα, 160 χιλιόμετρα δυτικά της Βουδαπέστης, έχει προκαλέσει μέχρι τώρα το θάνατο επτά ανθρώπων και απειλεί το οικοσύστημα του Δούναβη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *