Κόσμος

Ένα ζευγάρι Ελλήνων ανάμεσα στα θύματα των πυρκαγιών στην Αυστραλία

fotia_australiaΈνα ζευγάρι Ελλήνων συγκαταλέγεται, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ των 181 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στις πολύνεκρες πυρκαγιές που έπληξαν την πολιτεία της Βικτόριας και εξακολουθούν να μαίνονται στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για τους Δημήτρη και Τάνια Τσιμικλή, 39 και 35 ετών αντίστοιχα, τα πτώματα των οποίων εντοπίστηκαν απανθρακωμένα από την αστυνομία μέσα στο σπίτι τους όπου παγιδεύτηκαν από τις φλόγες, στο χωριό Κίνγκλέϊκν το οποίο έχει εξαφανιστεί από το χάρτη

Λόγω του φόβου ότι δεν αποκλείεται ο συνολικός αριθμός των ομογενών που έπεσαν θύματα της πύρινης λαίλαπας να αυξηθεί καθώς υπάρχουν ακόμα πάνω από 80 αγνοούμενοι στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας άνοιξε διεθνή γραμμή επικοινωνίας ώστε να μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να ενημερώνονται για συγγενείς ή φίλους τους που ζουν στις πυρόπληκτες περιοχές.
Το τηλέφωνο του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού είναι το 0061 3 9328 3716 και οι πληροφορίες δίνονται μόνο στην αγγλική γλώσσα.
Παράλληλα, στο μέτωπο της φωτιάς, η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, χωρίς να μπορούν μέχρι στιγμής οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της, ενώ η μεγάλη ανησυχία των αρχών είναι η πιθανότητα τις επόμενες μέρες τα τρία μέτωπα θα ενωθούν σε ένα, πράγμα που όλοι απεύχονται αλλά δεν το αποκλείουν ως ενδεχόμενο.
Έντονη είναι και η ανησυχία των Αρχών για τον αριθμό των θυμάτων, αφού οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς που μέχρι στιγμής είναι 181, κάνουν λόγο ότι μπορεί να φτάσουν και τους 300, δεδομένου ότι η πρόσβαση για τα ειδικά συνεργεία που έχουν αναλάβει το έργο των ερευνών, της ανεύρεσης και ταυτοποίησης των θυμάτων είναι από ιδιαίτερα δύσκολη ως ακατόρθωτη σε πολλές περιοχές.

Μέχρι σήμερα έχουν καεί σε είκοσι περιοχές, περίπου 900 σπίτια και έχουν γίνει στάχτη πάνω από 400.000 εκτάρια δασώδους και καλλιεργήσιμης γης ενώ οι ομάδες πυρόσβεσης κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια νε μην καταστραφούν άλλες κατοικίες.

Τόσο οι κάτοικοι της Βικτόριας όσο και η ομοσπονδιακή και οι πολιτειακές κυβερνήσεις προσφέρουν απλόχερα για να ανακουφιστούν οι πάνω από 5.000 πυρόπληκτοι που έχασαν τα σπίτια τους.

Έρανος για τους πληγέντες

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω $31 εκατ. στους δύο λογαριασμούς που ανοίχθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό και τον Στρατό Σωτηρίας αντίστοιχα.

Έγινε γνωστό, επίσης, ότι οι τραγουδίστριες της ποπ, Κάιλι Μινόγκ, Ντάνι Μινόγκ και Νάταλι Ιμπρούγκλια, ετοιμάζουν συναυλία στο Λονδίνο της οποίας τα έσοδα θα δοθούν στους πυρόπληκτους. Αναφέρεται, επίσης, ότι η βασίλισσα Ελισάβετ πρόκειται να ανακοινώσει και τη δική της δωρεά.

Εράνους για την ανακούφιση των πυρόπληκτων διεξάγουν και αρκετοί ομογενειακοί φορείς. Οι Αρχές δηλώνουν ότι έχουν βάσιμες υποψίες ότι δύο από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Βικτόρια το Σάββατο είναι έργο εμπρηστών.

Έρευνες για εμπρησμούς

Όσον αφορά στο έργο των ερευνών για τα αίτια και τις συνθήκες εκδήλωσης των φονικών πυρκαγιών,η αστυνομία της Βικτόριας βρίσκεται πολύ κοντά στην σύλληψη ενός ατόμου το οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Τσέρτσιλ του Γκιπσλαντ από την οποία χάθηκαν 21 ζωές και καταστράφηκαν 40,000 εκτάρια δασώδους έκτασης και η οποία ακόμα μαίνεται.

Όπως δήλωσε ο βοηθός αρχηγός της Αστυνομίας της Βικτώριας, αστυνομικοί συλλέγουν αποδείξεις και υπάρχουν πολλές μαρτυρίες από το κοινό. “Δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσουμε ακόμα κάποιο σκίτσο. Όταν έχουμε αρκετά στοιχεία θα το κάνουμε”.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Βικτόριας έχει επισπεύσει τις ενέργειες για την άμεση αναχώρηση της κ. Κριστίν Νίξον από το πόστο της αρχηγού της Αστυνομίας προκειμένου αυτή να αναλάβει την ηγεσία του νέου οργάνου αναδόμησης των κατεστραμμένων περιοχών το οποίο σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή και πολιτειακή κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνο για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και για την άμεση αναστήλωση των χαμένων οικισμών.

Ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Τζον Μπράμπι, ανακοίνωσε επίσης την διεξαγωγή Κυβερνητικής Έρευνας που θα εξετάσει την όλη πολιτική που εφαρμόζει η Πολιτεία τόσο όσον αφορά την αντιμετώπιση πυρκαγιών αλλά και την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *