Κόσμος

Κλήση για κατάθεση σε εισαγγελέα για τον Αττίλα Ολγκάτς

attilas_olgatsΣε τοπικό εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης θα κληθεί να καταθέσει ο Τούρκος ηθοποιός Αττίλα Ολγκάτς, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή είχε ομολογήσει, ότι εκτέλεσε εν ψυχρώ δέκα Ελληνοκυπρίους, το 1974 στην Κύπρο. Ο εισαγγελέας  στη συνέχεια θα αποστείλει την έκθεση του στην Γενεύη όπου από εκεί θα κριθεί εάν θα του ασκηθεί δίωξη για εγκλήματα πολέμου. Με αφορμή την κυνική, όπως αποκάλεσε την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας την παρέμβαση της δικαιοσύνης για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου.

Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας στην Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε: “Οι δηλώσεις του Τούρκου ηθοποιού αξιολογούνται και δεν περνούν απαρατήρητες. Η απόπειρα ανακατασκευής των δηλώσεων του δεν τις μεταβάλλει. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να συνεργαστεί πλήρως σχετικά με την τύχη των αγνοούμενων”.

“Αυτή η ομολογία ανατρέπει την τουρκική επιχειρηματολογία περί δράσης παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Κύπρο. Τι κάνει η Ελλάδα? “, τόνισε απόν την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ.

Ο Σπύρος Χαλβατζής του Κουμμουνιστικού Κόμματος υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την ομολογία του Αττίλα Ολγκατς.

Ο δήμαρχος Νευροκοπίου, ο όποιος είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στο προξενείο μας στην Τουρκιά ως υπάλληλος της ΚΥΠ , αναγνωρίζει στο πρόσωπο του ηθοποιού τον άντρα που είχε ομολογήσει στον ίδιο τις δολοφονίες και είχε ζητήσει να εκδοθεί για δική στην Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή πάντως έχει ζητήσει από την Τουρκία να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση της για αποτελεσματική διαλεύκανση της τύχης των Ελληνοκύπριων αγνοούμενων.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *