Κόσμος

Αντιδράσεις και διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο κατά του Ισραήλ

Παγκόσμιο σοκ και αντιδράσεις σε όλον τον πλανήτη έχει προκαλέσει η πολύνεκρη επιδρομή των Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. O στολίσκος δεν είχε καμία σχέση με ανθρωπιστική αποστολή, τόνισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ. Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των θυμάτων. Για 10 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες κάνουν λόγο οι ισραηλινές αρχές. Να προσαχθούν οι υπεύθυνοι ως εγκληματίες πολέμου στη διεθνή δικαιοσύνη ζητά η Παλαιστινιακή Αρχή. Το θέμα φέρνει σε δύσκολη θέση την Ουάσιγκτον, η οποία στήριζε τα σχέδιά της για τη Μέση Ανατολή στη συμμαχία των δύο μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Η προσεκτική αντίδραση της Ουάσιγκτον έρχεται σε αντίθεση με εκείνη της Ευρώπης και του ΟΗΕ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητεί να διωχθούν ως εγκληματίες πολέμου οι υπεύθυνοι της επίθεσης στη διεθνή νηοπομπή με την βοήθεια προς τη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε να προσαχθούν “ως εγκληματίες πολέμου” στη διεθνή δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι “για το βάρβαρο έγκλημα πειρατείας”, που διέπραξε το Ισραήλ κατά της νηοπομπής που μετέφερε εφόδια στη Γάζα, τονίζεται στο ανακοινωθέν που διένειμε μετά την έκτακτη συνεδρίασή της στη Ραμάλα, υπό την προεδρία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής καταδίκασε την αιματηρή ισραηλινή επίθεση στον διεθνή στολίσκο με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας «σφαγή» την πράξη αυτή και κήρυξε τριήμερο πένθος στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της ΓάζαςΙσμαήλ Χανίγια κάλεσε το πρωΐ της Δευτέρας την Παλαιστινιακή Αρχή να διακόψει κάθε διαπραγμάτευση, έμμεση, ή άμεση, λόγω του εγκλήματος αυτού.

Ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ κατηγόρησε τον διεθνή στολίσκο ότι δεν είχε ανθρωπιστικούς σκοπούς

Ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ κατηγόρησε τη Δευτέρα τον διεθνή στολίσκο προς τη Γάζα πως είχε σκοπούς αλλότριους από τους ανθρωπιστικούς, επιχειρηματολογώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ΣΑ του Οργανισμού για την αιματηρή επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά της νηοπομπής. “Μολονότι από τα μέσα ενημέρωσης περιγραφόταν ως μία ανθρωπιστική αποστολή, που θα μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, ο στολίσκος αυτός ουδεμία σχέση είχε με μία ανθρωπιστική αποστολή”, τόνισε στο ΣΑ ο αναπληρωτής πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνιελ Κάρμον.

“Ποιού είδους ανθρωπιστική αποστολή χρησιμοποιεί μαχαίρια, μπαστούνια και άλλα όπλα για να επιτεθεί σε στρατιώτες, οι οποίοι ανέβηκαν σε ένα πλοίο σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους”, αναρωτήθηκε ο Ντανιέλ Κάρμον.

“Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα”, τόνισε ο Κάρμον, προσθέτοντας πως τα αγαθά και τα υλικά που προορίζονταν για τα παλαιστινιακά εδάφη θα προωθηθούν μέσα από τα επιτρεπόμενα μεθοριακά περάσματα.

Ο ισραηλινός διπλωμάτης υπενθύμισε πως η Λωρίδα της Γάζας είναι “κατεχόμενη από τρομοκράτες, οι οποίοι ανέτρεψαν την Παλαιστινιακή Αρχή κατά τη διάρκεια ενός βίαιου πραξικοπήματος” και πως “στα εδάφη της εισρέουν όπλα διαρκώς, ακόμη και διά θαλάσσης”.

Διεθνείς αντιδράσεις

Το μακελειό πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων από τη Δυτική Όχθη και το Αμάν ως τη Βηρυτό τη Σιδόνα, το Κάιρο και το Ισλαμαμπάντ, ενώ, ο αραβικός κόσμος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να καταδικάσει την αιματηρή επιχείρηση του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι έκαναν λόγο για “έγκλημα πολέμου” ως το Ιράν που υποστήριξε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ υποδεικνύουν το τέλος ενός άθλιου και ψεύτικου καθεστώτος.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στην Γενεύη δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να επιτίθεται σε κάθε σκάφος το οποίο προσπαθεί να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

“Κάθε σκάφος που παραβιάζει ή προσπαθεί να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό μπορεί να καταληφθεί ή ακόμη και να δεχθεί επίθεση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, ανέφερε ο Ααρόν Λέσνο Γιαρ, μιλώντας στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

“Οι ισραηλινοί πολίτες έχουν στο παρελθόν δεχθεί επίθεση από όπλα τα οποία εισήχθησαν λαθραίως στην Γάζα μέσω της θάλασσας”, πρόσθεσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ, καλώντας τα υπόλοιπα μέλη να “μην βγάζουν γρήγορα συμπεράσματα” μέχρι να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για την επίθεση.

“Το Ισραήλ λυπάται για την απώλεια ανθρώπινων ζωών αλλά ολόκληρη η ευθύνη είναι αυτών που σχεδίασαν αυτήν την βίαιη πρόκληση” σημείωσε ο πρεσβευτής, κατηγορώντας τους διοργανωτές της αποστολής.

Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμα και η Αίγυπτος μαζί με την Ιορδανία, οι μοναδικές χώρες του αραβικού κόσμου, που έχουν συνάψει ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, καταδίκασαν απερίφραστα τη βία.

Η Ισραηλινή επιχείρηση με την αιματηρή κατάληξη, πυροδότησε πλήθος διαδηλώσεων και συλλαλητηρίων σ΄ολο τον κόσμο έξω από Πρεσβείες και προξενεία του Τέλ Αβίβ. Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στην Αθήνα, η πιο επεισοδιακή όμως, ήταν στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη λύπη τους για την τραγωδία, αλλά επέμειναν στη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη. Η προσεκτική αντίδραση της Ουάσιγκτον έρχεται σε αντίθεση με εκείνη της Ευρώπης και του ΟΗΕ.

Δριμύ κατηγορώ Νταβούτογλου κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Σ.υμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου δήλωσε κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι το Ισραήλ έχει “χάσει κάθε διεθνή νομιμοποίηση” όσον αφορά την στρατιωτική επέμβαση κατά των ακτιβιστών που επιχείρησαν να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους από το Ισραήλ Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι το Ισραήλ διέπραξε “ένα σοβαρό έγκλημα παραβλέποντας πλήρως όλες τις αξίες που έχουμε θεσπίσει από ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών”

Διαδηλώσεις στην Τουρκία

Δέκα χιλιάδες Τούρκοι έφτασαν από τον ισραηλινό προξενείο στην πλατεία Τακσίμ στην Κωνσταντινούπολη. Οργισμένοι φωνάζουν συνθήματα κατά του Ισραήλ για την αιματηρή επιχείρηση στη Μεσόγειο, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως σημαντικός αριθμός μεταξύ των νεκρών είναι τουρκικής υπηκοότητας.

Τα ξημερώματα, είχε προηγηθεί απόπειρα εισβολής στο ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη από ομάδα διαδηλωτών. Ορισμένοι κατάφεραν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο πριν τους απωθήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Η οργή και η αγωνία ξεχειλίζει κυρίως για τους συγγενείς των ακτιβιστών. Περιμένουν πληροφορίες για την τύχη των αγαπημένων τους στα γραφεία ανθρωπιστικής οργάνωσης που συμμετείχε στην αποστολή “Ένα Καράβι για τη Γάζα”.

Τα αιματηρά γεγονότα στη Μεσόγειο παρασύρουν σε βαθύτερη κρίση, αν όχι σε οριστική ρήξη, τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, που δοκιμάζονται μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας πριν από δύο χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναχωρώντας εσπευσμένα από τη Λατινική Αμερική, έκανε λόγο για “κρατική τρομοκρατία”.

Ενοχλημένη από την πρώτη στιγμή η Τουρκία από τον τρόπο δράσης του Ισραήλ ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ, ακύρωσε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον άλλοτε στενό σύμμαχό της στη Μέση Ανατολή, ζήτησε και πέτυχε τη διεξαγωγή έκτακτου Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων, η ισραηλινή κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία και έθεσε σε συναγερμό της δυνάμεις της στα σύνορα με το Λίβανο, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας.

Διαδηλώσεις εναντίον του Ισραήλ στις Βρυξέλλες και το Παρίσι

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στις Βρυξέλλες, για να καταδικάσουν την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και να ζητήσουν την επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραήλ.

“Ισραήλ-δολοφόνε”, έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι περισσότεροι διαδηλωτές. Άλλοι φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν το σύνθημα “μποϊκοτάζ στο Ισραήλ”. Η ισραηλινή πρεσβεία είχε αποκλειστεί από ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας. Στη γαλλική πρωτεύουσα, έγινε διαδήλωση περίπου 1200 ατόμων, σύμφωνα με την αστυνομία, οι οποίοι φώναζαν “είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι”. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ. Περίπου 15 νέοι που κρατούσαν ισραηλινές σημαίες, παρατάχθηκαν μπροστά στους διαδηλωτές, οι οποίοι αντέδρασαν , με συνέπεια να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας που έκανε χρήση δακρυγόνων για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τη Δευτέρα στη Σουηδία, στη Δανία και στη Νορβηγία, για να καταγγείλουν την αιματηρή εισβολή ισραηλινών καταδρομέων σε διεθνή νηοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Στη Σουηδία, περίπου 6.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Κοπεγχάγης φωνάζοντας “Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ”, ή “το Ισραήλ στη Χάγη”, όπου βρίσκεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, και ανέμισαν παλαιστινιακές σημαίες και επιγραφές με συνθήματα όπως “θα υπάρξουν και άλλα πλοία προς τη Γάζα”.
Πολλές αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις της Σουηδίας, με πολλές χιλιάδες κόσμου στο Γκέτεμποργκ και 600 στο Μάλμε.

Στη Δανία εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, στα προάστια της Κοπεγχάγης, με συνθήματα όπως “Τέρμα στη σφαγή αμάχων” και “Ελευθεριά στην Παλαιστίνη”.

Δεν κατανοώ γιατί παιχνίδια Λέγκο, ή θερμοκοιτίδες, που προορίζονται για τα παιδιά που υποφέρουν από τον αποκλεισμό, μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ”, τόνισε ο δρ Καμάλ Κουρέσι, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Σοσιαλιστικού Λαού.

Στη Νορβηγία, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Όσλο, όπου έκαψαν και κάποιες ισραηλινές σημαίες.

Κύπρος: Συλλήψεις σε διαδήλωση κατά του Ισραήλ

Τέσσερα άτομα συνέλαβε η Κυπριακή Αστυνομία στη διάρκεια διαδήλωσης και εκδήλωσης διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία. Οι συλλήψεις έγιναν, όταν διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό. Οι περίπου τριακόσιοι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν από το κτίριο της Πρεσβείας, εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην ενέργεια των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων να επιτεθεί στα πλοία των ακτιβιστών που επιχειρούσαν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη κατεχόμενη Γάζα, με κάψιμο σημαιών του Ισραήλ και το ρίξιμο πετρών κατά του κτιρίου της Ισραηλινής Πρεσβείας. Στο κτίριο της πρεσβείας δεν υπήρξαν ζημιές.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *