Επικαιρότητα

Η Ελλάδα καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση κατά του “Στόλου της Ελευθερίας”

Άμεση και καταδικαστική ήταν η αντίδραση της Αθήνας μόλις έγινε γνωστή η ισραηλινή επίθεση κατά του “Στόλου της Ελευθερίας” στα διεθνή ύδατα. Ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, διακόπηκε η ελληνο-ισραηλινή άσκηση ”ΜΙΝΩΑΣ 2010″ που ήταν σε εξέλιξη από τις 26 Μαΐου, ενώ ακυρώθηκε η αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του Ισραηλινού αρχηγού Αεροπορίας. Την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης και την καταδίκη της επίθεσης μετέφερε στον Ισραηλινό πρέσβη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος μετέβη στη 1 το μεσημέρι στο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει εκτενώς τον Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Την ρητή καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της ισραηλινής επίθεσης εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ενώ την αιματηρή επίθεση καταδικάζουν έντονα όλα τα κόμματα, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, ο ΔΣΑ, η ΠΟΕΣΥ κ.ά. Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας για την αιματηρή επίθεση.

Καταδίκη της επίθεσης από τον Πρωθυπουργό

Τα σημερινά τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν τη στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ κατά στολίσκου πλοίων ακτιβιστών με κατεύθυνση τη Γάζα, είναι καταδικαστέα και απαράδεκτα, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Πρωθυπουργός.

Η βία που ασκήθηκε κατά τη σημερινή επιχείρηση των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατά της διεθνούς αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Γάζα, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Είχε τραγικά αποτελέσματα που μας προκαλούν βαθύτατη θλίψη.

Στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Ευτυχώς, μεταξύ των θυμάτων και των τραυματιών δεν υπάρχουν Έλληνες. Αναμένουμε από το Ισραήλ να εξασφαλίσει τον άμεσο επαναπατρισμό τους.

Η ασφάλεια του Ισραήλ και όλης της περιοχής, όπως και η αναζήτηση λύσης στα προβλήματα της περιοχής, εξυπηρετείται μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων και της συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε συναγερμό τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας

Σε συναγερμό είναι τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας που παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ενημέρωσε το πρωί τον Ισραηλινό πρέσβη για τη διακοπή της ελληνο- ισραηλινής αεροπορικής άσκησης, ενώ ακυρώθηκε από την ελληνική πλευρά και η προγραμματισμένη για αύριο επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας του Ισραηλινού Αρχηγού Αεροπορίας.

Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι προέχει η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και η ασφαλής επιστροφή τους στην πατρίδα και για το λόγο αυτό υπάρχει συνεργασία με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ενώ το Ισραήλ, όπως είπε, έχει την υποχρέωση να μας παρέχει όλες τις πληροφορίες για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.

Ο κ. Δρούτσας καταδίκασε τη χρήση βίας από τις ισραηλινές αρχές, τονίζοντας ότι “δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη χρήσης τέτοιας έκτασης βίας“.

Την καταδικάζουμε και ακριβώς αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερα στον πρέσβη του Ισραήλ σήμερα το πρωί, τον οποίο κάλεσα στο γραφείο μου και του ανακοίνωσα ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τη διακοπή της κοινής στρατιωτικής άσκησης καθώς και την αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο επίσκεψης του αρχηγού της ισραηλινής αεροπορίας εδώ“, συμπλήρωσε.

Ο κ. Δρούτσας είχε το πρωί τηλεφωνική επαφή με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για το θέμα, ενώ το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, όπου τον ενημέρωσε για τα τεκταινόμενα.

Το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τη Βουλή.

Όπως τόνισε με βάση τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ στις λίστες με τους τραυματίες και τα θύματα δεν αναφέρονται ονόματα Ελλήνων πολιτών.

Πρόσθεσε επίσης ότι η πρεσβεία μας είναι σε συνεχή επαφή με τις ισραηλινές αρχές για την επιστροφή των Ελλήνων και αύριο όπως είπε αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα πρώτα άτομα.

Ενημέρωση για το θέμα είχε από τον υπουργό Άμυνας και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και από κοινού καταδίκασαν το επεισόδιο. Λόγω των γεγονότων στη Γάζα η Αθήνα διακόπτει την Ελληνοϊσραηλινή άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 26 Μαΐου, ενώ ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινούαρχηγού Πολεμικής Αεροπορίας στη χώρα μας.

Τη ρητή καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της ισραηλινής επίθεσης εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ο κ. Πεταλωτής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του σε θέματα Τύπου, ζήτησε από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Τελ-Αβίβ να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις Διπλωματικές Αρχές. Ζήτησε επίσης, να ενημερώνεται απρόσκοπτα η Κυβέρνηση για τα τεκτενόμενα στην περιοχή και την κατάσταση των Ελλήνων πολιτών και των δημοσιογράφων που τους συνοδεύουν.

Επιπρόσθετα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνομίλησε με τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Π. Σόμπολο, με τον οποίο συμφώνησαν να υπάρχει επικοινωνία και αλληλοενημέρωση, ειδικά για την κατάσταση των δημοσιογράφων που βρίσκονται στο Ισραήλ.

Έντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων

Κόμματα και σύλλογοι καταδικάζουν την ισραηλινή επιδρομή κατά της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Απρόκλητη και κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου χαρακτηρίζει η ΝΔ την ισραηλινή επίθεση. Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά:

Ζητούμε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες σε διμερές επίπεδο, προς την Ισραηλινή κυβέρνηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη διαμόρφωση κοινής στάσης και σε πολυμερές επίπεδο, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ώστε να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα οι Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στη νηοπομπή και να καταδικαστεί διεθνώς η ενέργεια αυτή. Είναι αυτονόητο ότι κάθε δραστηριότητα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται απρόσκοπτα, πέρα και πάνω από σύνορα, ο δε κριτής της νομιμότητάς της είναι τα διεθνή θεσμικά όργανα και όχι μονομερώς ένα κράτος“.

Για νέο έγκλημα της ισραηλινής κυβέρνησης και του κράτους, που “σηματοδοτεί την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας όχι μόνο κατά του παλαιστινιακού λαού αλλά και στους λαούς της περιοχής”, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

Η προκλητική στρατιωτική δράση του ισραηλινού κράτους στηρίζεται και πριμοδοτείται σταθερά από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ευθύνες έχουν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που όχι μόνο ανέχτηκαν την ισραηλινή επιθετικότητα, αλλά υπέγραψαν συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας διοργανώνοντας μεγάλης έκτασης κοινά στρατιωτικά γυμνάσια. Η κυβέρνηση πρέπει αμέσως να διακόψει κάθε είδους στρατιωτικά γυμνάσια, όχι μόνο τα τρέχοντα, και να καταγγείλει όλες τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Να αποχωρήσει αμέσως το πλοίο του πολεμικού ναυτικού που περιπολεί ανοικτά του Λιβάνου. Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης“.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ “έδρασε ξανά και επισήμως ως πειρατής και “διέπραξε ένα νέο διεθνές έγκλημα”, για το οποίο πρέπει να δώσει λόγο στη διεθνή δικαιοσύνη, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: “Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας. Υποστηρίζουμε σταθερά το δικαίωμα των Παλαιστίνιων να έχουν ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του ’67 και να ζουν όπως όλοι οι πολίτες του κόσμου. Γι αυτό και στην αποστολή συμμετείχαν στελέχη μας, φίλοι και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η έμπρακτη συμμετοχή στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για την προστασία της ζωής των μελών της ανθρωπιστικής αποστολής που απειλείται“.

Ο ΛΑ.Ο.Σ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Το Ισραήλ έχει χάσει από μακρού το μέτρο. Κάθε φορά, γίνεται και πιο βίαιο. Η ανοχή κάποιων είναι εμφανές ότι τροφοδοτεί όχι μόνο την αδιαλλαξία του, αλλά και τη στείρα επιθετικότητά του. Όπου τυχόν και αν έχει κάποιο δίκιο, το χάνει από τις όλο και πιο βάναυσες ενέργειές του“.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι, με ανακοίνωσή τους “καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο αυτή τη δολοφονική επίθεση του κράτους του Ισραήλ εναντίον άοπλων ειρηνικών ακτιβιστών αλλά και την ολιγωρία που έχει δείξει η ελληνική κυβέρνηση στο να προστατέψει τους 40 Έλληνες της αποστολής και τα υπό ελληνική σημαία πλοία“.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη καταδίκασε την ισραηλινή επιδρομή κατά της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Καταδικάζω με αγανάκτηση την επίθεση αυτή που στοίχισε ανθρώπινες ζωές και πόνο στις οικογένειες των θυμάτων και κάνω έκκληση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ: Η ασφάλεια των δύο λαών είναι επιθυμία όλων και η διεθνής κοινότητα εργάζεται για μια λύση δύο κρατών που θα θέσει τέλος στην τραγωδία του Παλαιστινιακού λαού. Όμως ενέργειες όπως αυτή, θέτουν σε δοκιμασία τις σχέσεις της χώρας σας ακόμα και με εκείνους που κατανοούν τα προβλήματά σας και αγωνίζονται για την επίλυσή τους“.

Τέλος, την ισραηλινή επιδρομή κατά της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής καταδικάζουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, η Αυτόνομη Παρέμβαση, ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό-Ιντιφάντα, η Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό”, η ΠΟΕΣΥ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας.

Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στη σημερινή διαδήλωση στις 19:00, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ (Κηφισίας και Κατεχάκη).

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επίθεση των δυνάμεων του Ισραήλ στον “στολίσκο της Ελευθερίας”, οργανώνουν το απόγευμα, στα Χανιά, το “Φόρουμ μεταναστών Κρήτης” και το “Στέκι μεταναστών Χανίων”.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν από τις Βρυξέλλες οι Έλληνες ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των Οικολόγων Πράσινων, καταδικάζουν την “πρωτοφανή και απολύτως αδικαιολόγητη χρήση ωμής βίας” από την πλευρά του Ισραηλινού στρατού στη νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Επεισόδια στην πορεία διαμαρτυρίας

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας για την αιματηρή επίθεση στη Γάζα με αίτημα να απελευθερωθούν άμεσα οι όμηροι και τα πλοία και να διακόψει η Ελλάδα τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί έξω από την πρεσβεία. Οι αστυνομικοί απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων με αποτέλεσμα να διαλυθεί η συγκέντρωση. Οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους προς την Αθήνα, σπάζοντας στη διαδρομή μάρμαρα από τους δρόμους και συνεχίζοντας τον κλεφτοπόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Πορεία, από την Καμάρα προς το προξενείο των ΗΠΑ και κατάληξη στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή επίθεση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ εναντίον της ανθρωπιστικής αποστολής που κατευθύνονταν στους Παλαιστίνιους της Γάζας. μικρής έκτασης επειδόσιο σημειώθηκε όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν με καφέ και νερό στον ευρωβουλευτή των Οικολόγων, Μ. Τρεμόπουλο.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την επίθεση που δέχθηκαν πλοία της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για την Γάζα» από Ισραηλινούς, διοργανώθηκε στα Ιωάννινα με την συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών, κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *