Επικαιρότητα

Απαγορευτικό για τα αυθαίρετα από το Συμβούλειο της Επικρατείας


Φρένο στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων βάζει μια ακόμη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς όμως να αφορά το θέμα της ρύθμισης των βοηθητικών χώρων, όπως διευκρίνισε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Για τη ρύθμιση των βοηθητικών χώρων, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση της προθεσμίας, η οποία λήγει στο τέλος του μήνα.

Η Υπουργός Περιβάλλοντος ανακοινώσε, επίσης  ότι θα υπάρξει πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού κατ οίκον, ανάλογο με αυτό που θα εφαρμόσει για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια.

Απαγορευτικό για τα αυθαίρετα από το Συμβούλειο της Επικρατείας

Κατεδαφιστέα θεωρεί με μια ακόμα απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όλα τα αυθαίρετα που χτίστηκαν μετά το 1983. Κι αυτή η απόφασηφαίνεται να φρενάρει την προοπτική να υπάρξει μια ανάλογη με τους ημιυπάιθριους ρύθμιση και για τα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα.

«Έχουμε κι εμείς τονίσει ότι δεν μπορεί να γίνει νομιμοποίηση. Η απόφαση δεν αφορά την τακτοποίηση των ημιυπαιθριων», τόνισε η υπουργός κατά την παρουσίαση του προγράμματος εξοικονόμησης νερού κατά οίκον.

Την ίδια ώρα συνεχώς αυξάνεται η προσέλευση πολιτών για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και πλέον το Υπουργείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων για τη ρύθμιση.

«Θα αξιολογήσουμε εάν θα δώσουμε παράταση, με δεδομένο ότι υπάρχει σημαντική προσέλευση των πολιτών», επεσήμανε η κ. Μπιρμπίλη.

Πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού

Στις αρχές του 2011 αναμένεται να ανακοινωθεί και η παροχή κινήτρων για εξοικονόμηση νερού στα σπίτια. Κάτι ανάλογο με αυτό που θα εφαρμοστεί σε λίγες ημέρες για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως ανέφερε ο ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, στις σκέψεις που έχουν κατατεθεί, είναι η εξοικονόμηση νερού στα σπίτια με την αξιοποίηση του βρόχινου νερού (γκρι), ή και των νερών των πλυντηρίων. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να υπάρξει κάποιου είδους βοήθεια ή κίνητρο για να έχουμε εξοικονόμηση νερού.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεαδάκης μέσα στο 2014 θα έχει λυθεί το θέμα της αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής. Ήδη έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ, για την σταδιακή ολοκλήρωση των έργων και μέσα στο 2011 θα προκηρυχθούν τα έργα βιολογικού καθαρισμού και αποχέτευσης.

Όπως ανέφερε η κα Μπιρμπίλη, η πολιτική του Υπουργείου στοχεύει στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος. Εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, παράλληλα με δράσεις που θα εξασφαλίζουν την επίτευξη ή διατήρηση της καλής χημικής και οικολογικής κατάστασης, του υδάτινου περιβάλλοντος.

Εντός του 2011, θα υλοποιηθεί και το έργο κατάρτισης του Μητρώου Ταυτοτήτων των ακτών κολύμβησης. Στόχος του μητρώου είναι η καταγραφή όλων των πιθανών πηγών ρύπανσης, σε κάθε ακτή, αλλά και η καταλληλότητά τους για κολύμβηση.

Για τα ειδικά προγράμματα, όπως για τον Ασωπό ποταμό, προτεραιότητα έχει, όπως τόνισε η κα Μπιρμπίλη, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος. Έχουν δρομολογηθεί ήδη, πρόσθεσε η υπουργός, οι απαιτούμενες ενέργειες για την ασφαλή υδροδότηση των κατοίκων της περιοχής με καθαρό πόσιμο νερό

Για το 2011, προγραμματίζονται σημαντικές νέες δράσεις όπως η διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, η προώθηση της θαλάσσιας στρατηγικής και μέτρα ολοκληρωμένης διαχείρισης και περιβαλλοντικής προστασίας υποβαθμισμένων υδάτινων συστημάτων της χώρας.

Πηγή: ΕΡΤ

Μια σκέψη για το “Απαγορευτικό για τα αυθαίρετα από το Συμβούλειο της Επικρατείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *