Επικαιρότητα

Νέα συμβιβαστική πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ

ΣΚΟΠΙΑΝΟ-ΝΙΜΙΤΣΝέα συμβιβαστική πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, παρέδωσε σε Ελλάδα και Σκόπια, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς κατά τη συνάντησή του με τους διαπραγματευτές των δυο χωρών κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ. Ο κ. Νίμιτς επισήμανε ότι η πρότασή του δεν καλύπτει πλήρως τις επιδιώξεις των δυο χωρών, αναγνώρισε ότι στην πρόταση υπάρχουν στοιχεία που δύσκολα θα αποδεχθούν οι δυο πλευρές,τόνισε όμως ότι είναι δίκαιη και αξιοπρεπής και μπορεί να αποτελέσει βάση για μια λύση στο ζήτημα. Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι για τη νέα πρόταση θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα και δύσκολη διαπραγμάτευση. Εξέφρασε δε την ελπίδα να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

“Τώρα είναι η ώρα”

Ο Μάθιου Νίμιτς εξήρε το υψηλό επίπεδο των διαπραγματευτών και των γνώσεων που διαθέτουν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι είναι κοινή επιθυμία και των δύο χωρών και λαών να εξευρεθεί λύση.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και της σταθερότητας της περιοχής να εξευρεθεί λύση. “Τώρα είναι η ώρα”, τόνισε.

Αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει οτιδήποτε σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης, επικαλούμενος την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας και στο ερώτημα αν έλαβε υπόψη του τις ιστορικές ευαισθησίες της Ελλάδας απάντησε ότι έλαβε υπόψη του τις ευαισθησίες όλων.

Ο διαπραγματευτής των Σκοπίων, Ν. Ντιμιτρόφ περιορίστηκε να πει ότι θα παρουσιάσει την πρόταση στην κυβέρνησή του η οποία θα την εξετάσει και θα την αναλύσει προσεκτικά και επιβεβαίωσε τα λεχθέντα από τον Μ.Νίμιτς.

Φειδωλός ήταν στις δηλώσεις του και ο Αδαμάντιος Βασιλάκης, ο οποίος είπε ότι ο κ. Νίμιτς παρουσίασε μια νέα πιο επεξεργασμένη πρόταση από τη δέσμη ιδεών του Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις λεπτομέρειες και παραμέτρους αυτής της πρότασης, τονίζοντας ότι πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη διαπραγμάτευση.

“Οι προτάσεις του κ. Νίμιτς ξεκινούν μια ουσιαστική διαπραγμάτευση”, τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών, αμέσως μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε με τον ειδικό διαμεσολαβητή και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προσέρχεται με καθαρές θέσεις και ισχυρές όλες τις δυνατότητές της.

Η κ. Μπακογιάννη, αύριο Τετάρτη αναμένεται να ενημερώσει για τη νέα πρόταση Νίμιτς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πολιτικούς αρχηγούς.

Στις 2.00 το μεσημέρι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στις 5.00 το απόγευμα τη γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στις 6.00 τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στις 7.30 τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών και Άμυνας του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Οι εξελίξεις σχετικά με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο και την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εξαιτίας των επιλογών της, της ολιγωρίας και των λανθασμένων χειρισμών της. Την τελευταία τετραετία, η Ελλάδα έχει βρεθεί με μειωμένη διαπραγματευτική ισχύ και με δυσμενείς για τα συμφέροντα της χώρας ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς. Η θέση της Ελλάδας, όπως την υπερασπίστηκε με συνέπεια και αποφασιστικότητα το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, είναι σαφής. Υποστηρίζουμε μια κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση της ενιαίας, σύνθετης και κοινής για όλες τις χρήσεις ονομασίας, που θα εκφράζει τη γεωγραφική πραγματικότητα της ευρύτερης περιοχής μας. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί διπλής ονομασίας, ως τελική πρόταση, καλούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να την απορρίψει, όπως έχει συμβεί και πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οφείλει να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας στο βέτο, για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ”.

Αναφερόμενο, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ εκτιμά ότι είναι στενά συνδεδεμένο με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, επισημαίνοντας ότι “οι προτάσεις που μέχρι τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ή ακούγονται ότι κομίζει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, περί διπλής ονομασίας, δεν φαίνεται να αποτελούν λύσεις αποδεκτές και από τα δύο μέρη”.

“Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια απαιτούν εγρήγορση. Η υπεράσπιση της ειρήνης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό εμμένουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα με τα Σκόπια.”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οδηγούμεθα σε ολοκληρωτική ήττα τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχετικά με την πρόταση Νϊμιτς και προσθέτει ότι το ενδεχόμενο βέτο του κ. Καραμανλή δεν υπερασπίζεται επαρκώς τις επιτακτικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τις κυβερνητικές ολιγωρίες των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων.

Ένταση στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια

Αποχώρησαν πριν από λίγο τις 8μμ οι περίπου 1.000 νεαροί, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, στο οποίο ήταν παραταγμένη ισχυρή αστυνομική δύναμη. Νωρίτερα μπροστά από το Γραφείο Συνδέσμου, είχε επικρατήσει ένταση, όταν οι συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες και μπουκάλια, προκαλώντας φθορές σε αυτοκίνητα εργαζομένων στο Γραφείο Συνδέσμου, που ήταν παρκαρισμένα μπροστά από αυτό. Είχε προηγηθεί φραστική επίθεση εναντίον δύο οπερατέρ ελληνικών τηλεοπτικών συνεργείων και σε Ελληνίδα δημοσιογράφο. Διοργανωτής της συγκέντρωσης ήταν η μη κυβερνητική οργάνωση “Οι Νέοι Γνωρίζουν”.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Κουμουτσάκος δήλωσε σχτικά με το περιστατικό: “Την κρίσιμη στιγμή, τη στιγμή που καταβάλλονται ειλικρινείς προσπάθειες για κάποια διέξοδο από το 17ετές αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας, κάποιοι – ελπίζουμε λίγοι – στα Σκόπια επιδιώκουν την παραμονή στο πλήρες αδιέξοδο. Καταδικάζουμε τις ενέργειες κατά του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια και Ελλήνων δημοσιογράφων, ελπίζοντας ότι το ίδιο θα πράξουν η κυβέρνηση και οι αρχές της γειτονικής μας χώρας”.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *