TV-MMEΕπικαιρότητα

Κακούργημα οι υποκλοπές τηλεφώνων και οι παράνομες βιντεοσκοπήσεις

ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΟΙ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣΣημαντική αλλαγή αναμένεται στη νομοθεσία, στο θέμα της υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών, αλλά και της παράνομης βιντεοσκόπησης. Συγκεκριμένα, μετατρέπεται σε κακούργημα, το αδίκημα των τηλεφωνικών υποκλοπών και των παράνομων βιντεοσκοπήσεων, με ειδική τροπολογία που θα περιληφθεί σύντομα σε συναφές νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης: “Με αφορμή δημοσιεύματα, άρθρα και σχόλια μεγάλης μερίδας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία ορισμένες πρακτικές αθέμιτων μαγνητοφωνήσεων και μαγνητοσκοπήσεων έλαβαν έντονο χαρακτήρα, δεν συνδέονται αποκλειστικά με δικαστικούς σκοπούς και αποτελούν ως φαινόμενο πλέον, βάρβαρη παραβίαση του ιδιωτικού βίου και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων όλων των πολιτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης απέστειλε επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιο Σανιδά με την οποία διατυπώνει την παράκληση, εφόσον συμφωνεί και ο ίδιος, να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό της ανομίας με την αυστηρή τήρηση των διατάξεων οι οποίες αναφέρονται στην προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής του κάθε ατόμου που αποτελεί, θεμελιώδες στοιχείο της προσωπικότητάς του.
Επίσης, με ειδική τροπολογία που θα περιληφθεί σύντομα σε συναφές νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο υπουργός Δικαιοσύνης – όπως δήλωσε μετά τη συνεργασία του με τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή- θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε στο εξής να τιμωρούνται ως κακουργήματα οι παραβάσεις αυτές και να περιοριστεί η χρήση παράνομα αποκτηθέντων στοιχείων από αθέμιτες μαγνητοφωνήσεις και μαγνητοσκοπήσεις ακόμη και από τα δικαστήρια”.

Με ποιo σκεπτικό

Αναλυτικά το σκεπτικό της νέας νομοθετικής ρύθμισης, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι το ακόλουθο: “Ενόψει της γενικευμένης, εσχάτως και, χωρίς όρια, απόκτησης και χρήσης των αθέμιτων μαγνητοφωνήσεων ή μαγνητοσκοπήσεων, μέσω της δημοσιοποίησής τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που έχει οδηγήσει, πλέον, κατ’ ουσία, στην κατάργηση της ιδιωτικότητας και στην ανεμπόδιστη εισβολή στην ιδιωτική ζωή των ατόμων ποικιλώνυμων συμφερόντων, κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση, επί το αυστηρότερο, της διατάξεως του άρθρου 370Α του Ποινικού Κώδικα και η αναβάθμισή της σε κακούργημα, τιμωρούμενο με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, ώστε να περιφρουρηθούν και θωρακισθούν τα ιδιωτικά δικαιώματα, η ιδιωτική, ζωή και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ατόμου, που αποτελούν εκδήλωση της προσωπικότητάς του, την οποία πρωταρχικά προστατεύει το Σύνταγμα. Με την ίδια ρύθμιση αποκλείεται εντελώς η χρήση τέτοιων, παράνομα αποκτηθέντων στοιχείων, ακόμη και από τα δικαστήρια. Τούτο γίνεται και για να τηρηθεί και η συνταγματική διάταξη του άρθρου 19, μετά την αναθεώρηση του έτους 2001, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται απόλυτα και χωρίς διακρίσεις η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί παράνομα”.

Πηγή:http://www.ert.gr

Μια σκέψη για το “Κακούργημα οι υποκλοπές τηλεφώνων και οι παράνομες βιντεοσκοπήσεις

  • Εαν καταλάβεις οτι έχεις υποστεί τηλ. υποκλοπή, τι μπορείς να κάνεις; Πως μπορείς να το αποδείξεις νομικά; Μια εταιρεία που παρέχει εταιρικά τηλέφωνα στους υπαλλήλους της, έχει δικαίωμα να κάνει υποκλοπές σε αυτά τα τηλέφωνα;

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *