Επικαιρότητα

Τιμές ρεκόρ και Ευρώ, πετρέλαιο και βενζίνη

Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών “σκαρφάλωσε” την Τετάρτη η τιμή του μαύρου χρυσού, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ οδήγησαν το δολάριο σε πτώση και τα εμπορεύματα σε άνοδο.
Η τιμή του αμερικανικού αργού έφθασε τα 102,08 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Την ίδια ώρα στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 1,5 δολαρίων. Σε ιστορικά υψηλά και η τιμή του χρυσού που κυμαίνεται στα 962 δολάρια η ουγγιά. Την διεθνή άνοδο των τιμών στο πετρέλαιο ακολουθούν κατά πόδας και οι τιμές στα ελληνικά βενζινάδικα δημιουργώντας ελλείμματα στα πορτοφόλια των οδηγών και παράπονα για την άμεση ενσωμάτωση της ανόδου στις τιμές των καυσίμων αλλά και την υπερβολικά αργή -όπως υποστηρίζουν – αποκλιμάκωση όταν οι διεθνείς τιμές πέφτουν. Πιο ακριβά πάντως πληρώνουν τα καύσιμα στην περιφέρεια.

Η απότομη πτώση του δολαρίου η αιτία

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε σήμερα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τα 102 δολάρια το βαρέλι και αγγίζοντας προσωρινά τα 102,08 δολάρια, για να υποχωρήσει στη συνέχεια πλησίον των 101 δολαρίων.

Η εκτίναξη της τιμής του αμερικανικού ελαφρού αργού πλησίον του ιστορικού ρεκόρ σε αποπληθωρισμένη βάση των 102,53 δολαρίων το βαρέλι, που είχε σημειωθεί το 1980, ένα χρόνο μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν, οφείλεται στην απότομη πτώση του δολαρίου στο ιστορικό χαμηλό των 1,5073 δολαρίων ανά ευρώ – λόγω των χθεσινών αρνητικών ανακοινώσεων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία – που πυροδότησε κύμα τοποθετήσεων στις αγορές εμπορευμάτων.

Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές διατηρούνται, παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα και λόγω του κύματος ψύχους σε ΗΠΑ και Ευρώπη, το οποίο οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για καύσιμα θέρμανσης και λόγω ενδείξεων ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής του κατά τη συνάντηση της 5ης Μαρτίου.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, κ. Σακίμπ Χελίλ, είπε ότι τα μέλη του καρτέλ θα συμφωνήσουν να μην προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής τους, εν μέρει λόγω φόβων για επιβράδυνση της ζήτησης.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων, που θα ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters εκτιμούν ότι, την εβδομάδα που έληξε στις 22 Φεβρουαρίου, τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Ωστόσο, τα αποθέματα προϊόντων διύλισης – συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντίζελ – εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου κέρδιζε, το μεσημέρι, 43 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό “κλείσιμο”, με την τιμή του να ανέρχεται στα 101,31 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 99,61 δολάρια, κερδίζοντας 14 σεντς στο βαρέλι.

Ανοδικά κινούνται οι περισσότερες αγορές εμπορευμάτων σήμερα, με τον χρυσό να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ στα 964,70 δολάρια η ουγκιά, ενώ οι τιμές του χαλκού, του αλουμινίου και του αργύρου κυμαίνονται πλησίον πολυετών υψηλών επιπέδων.

Ακριβή μου βενζίνη

Ιστορικό ρεκόρ καταγράφουν οι τιμές και στα ελληνικά βενζινάδικα.

Η αμόλυβδη σε 15 νομούς τιμάται πάνω από 1,15 ευρώ το λίτρο, η σούπερ αμόλυβδη σε 17 νομούς πάνω από 1,30 ευρώ, η σούπερ σε 16 νομούς πάνω από 1,20 ευρώ, το πετρέλαιο θέρμανσης σε 29 νομούς πάνω από 0,75 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης: σε 14 νομούς πάνω από 1,15 ευρώ το λίτρο.

Πιο ακριβά πάντως πληρώνουν τα καύσιμα στην περιφέρεια.

Στα νησιά και ιδιαίτερα στην Κρήτη η αμόλυβδη πωλείτε στο Λασίθι 1,216 ευρώ το λίτρο, στα Χανιά 1,213, στο Ρέθυμνο 1,207 και στο Ηράκλειο 1,188

Πάνω από 80 λεπτά το λίτρο πωλείτε στα Χανιά το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ στο Ρέθυμνο, από τις ακριβότερες πόλεις στα καύσιμα , δεν ξεπερνά τα 72,5 λεπτά.

Τα φθηνότερα καύσιμα απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Κιλκίς, των Γιαννιτσών και της Νάουσας, αναδεικνύοντας τους βορειοελλαδίτες στους πιο τυχερούς καταναλωτές.

Πηγή:http://www.ert.gr 

Μια σκέψη για το “Τιμές ρεκόρ και Ευρώ, πετρέλαιο και βενζίνη

  • « ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΠΕΙΛΕΙ;….. »

    Κυριες, -οι,

    Σε παγκόσμια κλίμακα εάν θέλεις να έχεις την επιροή, πρέπει να έχεις και την δύναμη και τους τρόπους να την επιβάλλεις. Η Αμερική ήταν πάντα μια απειλή για τόπους, τις χώρες και για τα πράγματα σε διεθνές επίπεδο. Τώρα, ήρθε η σειρά να απειλεί το Ιράν και τη Συρία.

    Στις γενικές απειλές της Αμερικής, τώρα που απειλεί το Ιράν, γιατί δεν πρόκειται να παρατηθεί;

    Μεταξύ το 2008 και το 2010, η Αμερική για να αποφύγει και να απαλλαγή απο την κρίσει, αναγκάστηκε να εκτυπώσει τρισεκατομύρια δολάρια και τα ώθησε στην αγορά των ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο.

    Όπως γνωρίζετε, μια χώρα πέραν απο τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγει, εάν συνεχίζει να εκτυπώνει περισσότερα χρήματα, δημιουργείται ο πληθωρισμός στη χώρα αυτή.

    Λοιπόν, η Αμερική συνέχεια εκτυπώνει χρήμα , που αυτό σημαίνει οτι δανείζεται και πώς είναι δυνατών να μην έχει πληθωρισμό στην χώρα αυτή; Πώς ειναι δυνατών να είναι σταθερή η οικονομία της; Όταν το χρήμα που κυκλοφορεί δεν έχει αντίκρυσμα, δηλαδή ειναι πλαστό.

    Πολλές φορές δείχνει λίγο ή καθόλου πληθωρισμό, ενώ στην ουσία αυτό που κάνει η Αμερική, είναι ενατίον το κανονισμό της οικονομίας και δέν έχει κανένα ηθικό, απέναντι στην παγκόσμια κοινωνία.

    Πρώτον, η Αμερική έχει επιβάλλει στις χώρες στις συναλλαγές τους να χρησημοποιουν το δολάριο. Δεύτερον, με το δολάριο να πωλούν το πετρέλαιο, που είναι και το πιο σημαντικότερο, δηλαδή με τα Κράτη του Κόλπου και τη Σαουδική Αραβία, έχει το δολάριο ισχυρό δεσμό και γι’ αυτό ονομάζεται και Πέτρο-δολάρια.

    Αλλά αυτά τα δύο στοιχεία, δεν είναι αρκετό για να κρατήσει το δολάριο ζωντανό. Με λίγα λόγια, δεν είναι επαρκής.

    Η ανταλλαγή των αγαθών και υπηρεσιών στον κόσμο με το δολάρια μειώθηκε π΄ρα πολύ. Τώρα πρέπει να βρίσκεται ή έπεσε στο 61%. Το χαμηλότερο ποσοστό στις συναλλαγές των κρατών ήταν 95% και το 1950, με λίγα λόγια το «κράτος απατεώνων» μετά την Αμερική αυξάνονται. Ο εκβιασμός και η απειλεί, κατά την οικονομία των ΗΠΑ μέρα-παραμέρα αυξάνεται.

    Αυτό που παρακολοθούμε το τελευταίο καιρό, η εμμονή στις τιμές του πετρελαίου δεν έπεσε ποτέ και συνεχίζει να ανεβαίνει. Κάποτε μας έλεγαν, όταν η τιμή του πετρέλαιου φτάσει στο μάξιμουμ, θα γίνει πόλεμος. Δεν ήταν και είναι παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Μάλιστα, η γείτονα χώρα Τουρκία εκέινη την περίοδο επειδή είχε πρόβλημα οικονομικό και δεν υπήρχε πετρέλειο, έφτασε σε σημείο να συμμετάσχει στο γιουροβίζιον με το «Αμάν Πετρέλαιο είσαι η ψυχή μου», που απ’ οτι θυμαμαι το είχε τραγουδήσει η Αζδα Πέκκαν και είχε βγεί προτελευταία.

    Όμως, επειδή υπάρχει η κρίση στις δυτικές χώρες, η παραγωγή είναι χαμηλή και είναι γεγονός πιά, ότι χρησιμοποιείται λιγότερη ενέργεια, αλλά η τιμή του πετρελαίου όλο και αυξάνεται. Γιατί;

    Το Ιράν που δέχεται την απειλεί της Αμερικής , ο κύριος σκοπός είναι να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα.

    Το πλούτο της Αμερικής, είναι ήδη γνωστό οτι προέρχεται απο το πετρο-δολάρια , γι’ αυτό πρέπει πάντα να κρατήσει ζωντανή την απειλή προς κάθε χώρα που παράγει πετρέλιο. Προκειμένου να την επιβάλλει την απειλεί, πρέπει να της παράσχει κάθε εθικτό μέσο.

    Αυτή τη στιγμή η απειλή της Αμερικής προς το Ιράν και την Συρία, την τιμή του Πετρελαίου την έφτασε στα 122 δολάρια το βαρέλι και όσο συνεχίζεται θα φτάσει στην κορυφή.

    Έτσι, όσο ανεβαίνει το ποσοστό των απειλών, τόσο πιό πολλά δολάρια συσσορευονται στην Αμερική, σε λίγο καιρό θα καταντήσει αυτό το πολύτιμο αγαθώ χαρτί για εμάς και γι’ αυτούς θα είναι σαν το χαρτί υγείας.

    Όταν το βαρέλι του πετρελαίου, απο 80 δολάρια έφτασε στα $ 122 δολάρια, η διαφορά των 42 δολαρίων ανα βαρέλι ενυσχύει την αγορά της Αμερικής, διότι τα δολάρια αυτά που προέρχονται απο τις συναλλαγές με την παροχή προσθέτουν αξία στο δολάριο. Αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη αξία του δολαρίου, άμεσα τα οφέλει εισρέουν στην Αμερική. Σκεφτήτε τα δισεκατομύρια βαρέλια την ημέρα που παράγουν οι χώρες και επι 42 δολάρια στο βαρέλι…. μόνο αυτό φτάνει και στο κάτω της γραφής, με ένα χρήμα χωρίς αντικρυσμα.

    Αυτό το έργο και το παιχνίδι των Αμερικάνων, ορισμένοι νομίζουν ότι συμφέρει και στην Ρωσία, αλλά λάθος κάνουν.

    Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, η Ρωσία θα αποκτήσει ένα μέρος του κέρδους της και αυτό οφείλεται στην δικιά της παραγωγή. Φυσικά, εδώ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι συμφωνίες υπάρχουν κάτω απο το τραπέζι; Γιατί όλο αντίπαλοι είναι, αλλά τελευταία όταν η μία βρίσκεται εν δράση και η άλλη δεν είναι τυχαίο που σιωπά.

    Η Αμερική, ώς αντίπαλος του παιχνιδιού αυτού, όταν κερδίζει χιλιάδες δολάρια απο το πετρελαίο, η Ρωσία φαίνεται οτι έχει παίξει κάποιο ρόλο, αλλά στα έσοδα είναι ένα πρός χίλια και πώς το δέχεται αυτό; Μία υπερδύναμη, όπως είναι η Ρωσία είναι φυσικά απίστευτο!

    Η Ρωσία πάντα να κερδίζει ένα δεν είναι νίκη, αλλά είναι φρίκη, γι’ αυτό το έργο της Ρωσίας σήμερα είναι και απαιτεί μια θέση στην παγκόσμια σκακκιέρα και ίσως εάν δεν τα βρούν θα δράση. Αλλά η ζυμώσεις που γίνονται τελευταία στο θέμα αυτό, είναι παιχνίδι μεταξύ των δύο, προκειμένου να βγάλουν την Κίνα απ’ έξω. Διότι στους δυο ο τρίτος δεν χωρά.

    Σήμερα το πεδίο που πρέπει να παιχτεί το παιχνίδι είναι το Ιράν και η Συρία. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Επίσης, ποιός μου λέει και μπορεί να μου εγγυηθει, ότι, όλα αυτά τα τερτίπια τα σημερινά, που ζούμε ως λαός δεν έχει σχέσει με το πλούτο που έχει αυτή η χώρα και απο σήμερα θέλουν να καθαρίζουν με εμάς.
    Απο την άλλη πλευρά η συνεχής αύξηση των τιμών της ενέργειας, παθών απο αυτά είναι εις διπλούν η Κίνα. Που αυτό, όπως γαίνεται άμεσα συνδέει τις δύο χώρες, δηλαδή την Κίνα και την Ρωσία.

    Η Ρωσία και η Κίνα το να είναι στο ίδιο στρατόπεδο, ο κύριος λόγος είναι η ενέργεια. Όμως, τα πράγματα μπορεί για την ώρα να φαίνονται έτσι, κατα βάθος δεν είναι έτσι καθόλου. Άσχετα εάν έχουν γίνει συμφωνίες μεταξύ την Ρωσία και την Κίνα, που αφορούν την σχέσει των συναλλάγων να υλοποιουνται σε εθνικό νόμισμα των χωρών, σε στρατιωτική συνεργασία, όπως και στην ενέργεια. Όμως, μην ξεχνάμε πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής ποτέ δεν έχει γίνει και αυτό λέει πολλά.

    Εδώ τίθεται το ερώτημα, η Αμερική είναι η πιό υπερχρεωμένη χώρα στον κόσμο, παρόλο αυτό γιατί το νόμισμα της είναι στην αγορά και χρησημοποιήται στις συναλλάγες μεταξύ των χωρών; Γιατί να μήν αλλάξη το νόμισμα αυτό σε παγκόσμια βάση ή γιατί να μην πάρει άλλο νόμισμα την θέση του;

    Η Ελλάδα, μετά το κούρεμα σχεδόν οφείλει 200 δισεκατομμύρια Αμερικανικά δολάρια και παραλίγο θα μας κρέμαγαν για το τίποτα. Το χρέος των Αμερικάνων που είναι 15.3 τρισεκατομμύρια δολάρια, πώς είναι δυνατόν το νόμισμα της Αμερικής να είναι το χρήμα των συναλλάγων του κόσμου;

    Στην ερώτηση αυτή υπάρχει μόνο μία απάντηση Κύριοι και ειναι: «Η Απειλή». Χωρίς την απειλεί, το δολάριο της Αμερικής αξία δεν θα έχει.

    Φιλικά,

    Μεχμέτ_ΙΜΑΜ (Οικονομολόγος-Ερευνητής)
    Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Συμπαραστάσεως των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα. «Η Φιλότητα».
    m.imam61@yahoo.gr

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *