Επικαιρότητα

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Γιώργου Παπανδρέου

Εξελίξεις και πολιτικοί κραδασμοί εξακολουθούν να απορρέουν από την υπόθεση των λεγόμενων “μαύρων ταμείων” της Siemens. Ο κύκλος των εμπλεκομένων διευρύνεται συνεχώς, με τον αριθμό των ατόμων που καλούνται από τον Εισαγγελέα ως ύποπτοι στην υπόθεση, να φτάνει πλέον τους 40. Στο πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για τη Siemens, το Χρηματιστήριο και όλες τις μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν το πανελλήνιο και να μείνει ανοιχτή η Βουλή το καλοκαίρι.

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν πρόσωπα που κηλιδώνουν τον πολιτικό βίο, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως βρίσκεται υπό ομηρεία οικονομικών, εξωθεσμικών και ισχυρών συμφερόντων, ενώ ζήτησε εκλογές μετά την απόδοση των ευθυνών. Την κίνηση του κ. Παπανδρέου να δώσει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο για την καταπολέμηση του “μαύρου” χρήματος και για τη διαφάνεια σχολίασε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος.

Το αίτημα τους για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής επανέλαβαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Στο δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, η γραμματέας του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρου Τσουκάτου, Ισμήνη Πιστώνη, στην κατάθεση που παραχώρησε σήμερα, φέρεται να αποκάλυψε συναντήσεις του Θόδωρου Τσουκάτου στο γραφείο του με τον δικηγόρο του, τον Σπύρο Αυγερινό και τη Δήμητρα Παπαχρήστου, στις 19 Ιουνίου, δηλαδή πριν την κλήση του από τον Εισαγγελέα.

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Ξεκαθάρισμα όλων των υποθέσεων που πλήττουν το πολιτικό σύστημα, κατάθεση προτάσεων και εν συνεχεία προσφυγή σε εκλογές “προκειμένου ο λαός να επιλέξει ποιος θα είναι στην κυβέρνηση”, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε σήμερα στο Ζάππειο, με θέμα τη Διαφάνεια στη πολιτική ζωή.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για τις υποθέσεις της Siemens, του ΟΤΕ, των ομολόγων, των υποκλοπών και της υπόθεσης του καρτέλ γάλακτος.

“Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των επιτροπών, οι οποίες θα ερευνήσουν και πολιτικές ευθύνες, ενώ θα μπορούν να μετατραπούν και σε προανακριτικές, αν προκύψουν επαρκή στοιχεία, τα κόμματα θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις και εν συνεχεία να διεξαχθούν εκλογές “, είπε.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης να μείνει ανοιχτή η ολομέλεια της Βουλής σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και τάχθηκε κατά της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές πριν ξεκαθαρίσουν οι υποθέσεις αυτές, διότι, όπως τόνισε, θα υπάρξει κίνδυνος παραγραφής όλων αυτών των υποθέσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση αν φοβάται ότι ο κ. Καραμανλής θα χρησιμοποιήσει την υπόθεση της Siemens για να αποφύγει πρόωρες εκλογές δήλωσε ότι “αν ο κ. Καραμανλής θέλει να προσφέρει, να μην προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτές τις υποθέσεις, αλλά να συμβάλει στη διαλεύκανσή τους”.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε όλες τις υποθέσεις που πλήτουν το πολιτικό σύστημα καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι “προσπαθεί να τις κουκουλώσει” και κατήγγειλε την “εξαφάνιση” του πορίσματος Ζορμπά , στο οποίο, όπως είπε, γινόταν αποκάλυψη για παράνομο μαύρο κομματικό χρήμα στην υπόθεση των ομολόγων.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της Siemens, τόνισε ότι “το ΠΑΣΟΚ έδειξε άμεσα αντανακλαστικά, ενώ αντίθετα, η ΝΔ κωφεύει”.

Αναφέρθηκε επίσης, στις προτάσεις που διατύπωσε, κατά καιρούς, στον κ. Καραμανλή για τη διαφάνεια , αλλά και για την πρωτοβουλία του να ζητήσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, διότι, όπως είπε, “το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι”, ενώ κατηγόρησε και τον κ. Καραμανλή ότι “ήταν εκείνος που δεν ήθελε να ληφθούν μέτρα για τη διαφάνεια”.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμα ότι από αυτό, το οποίο ζει σήμερα η χώρα, μπορούμε να βγούμε μέσα από μια δημοκρατική επανάσταση και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, στην υπόθεση της Siemens. Υποστήριξε πως “πρωθυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος ψεύδονται, όταν υποστηρίζουν ότι η εξεταστική δεν μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με τη δικαστική διερεύνηση”.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι “ζούμε υπό καθεστώς διαρροών και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την απαξίωση, όπως είπε, των θεσμών.

“Οι διαρροές, ισχυρίσθηκε, προέρχονται από δικηγορικό γραφείο φίλου του κ. Καραμανλή και υπόδικου του Αλέξανδρου Λυκουρέζου , και αναρωτήθηκε “με βάση ποιες σκοπιμότητες ο κ. Λυκουρέζος κάνει αυτές τις διαρροές”.

Εξηγώντας περαιτέρω την πρότασή του για προσφυγή σε εκλογές, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι “πρέπει να γίνουν με νέο εκλογικό σύστημα και μικρότερες περιφέρειες”, ενώ μίλησε για διαφάνεια στα μέσα ενημέρωσης, όπου “πρέπει να υπάρχει πλήρης έλεγχος της ροής του χρήματος , το οποίο πολλές φορές προέρχεται από το κράτος και την κυβέρνηση με αδιαφανείς τρόπους, με σκοπό την χειραγώγηση των μέσων”. Ανέφερε παράδειγμα επαρχιακών τηλεοπτικών σταθμών που “χειραγωγούνται, μέσω των κρατικών διαφημίσεων” και επέρριψε την ευθύνη γι΄ αυτό στον κ. Ρουσόπουλο.

Είπε επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος εσόδων και εξόδων όλων των κομμάτων, η χρηματοδότηση των οποίων πρέπει να είναι κατά βάση δημόσια, ενώ οι ιδιωτικοί πόροι να προέρχονται μόνο από τις εισφορές των μελών και φίλων.

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι θα ενεργοποιηθεί πλήρως η επιτροπή διαφάνειας του κόμματος για να διερευνήσει οποιαδήποτε υπόθεση αφορά στο κυβερνητικό παρελθόν του Κινήματος και για την οποία έχουν διατυπωθεί υπόνοιες ή κατηγορίες. “Ως μια πρώτη κίνηση διαφάνειας, το ΠΑΣΟΚ θα αναρτά στο διαδίκτυο τον κατάλογο εσόδων και εξόδων του”, δήλωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε έτοιμος να συγκρουστεί για το ζήτημα αυτό και τόνισε ότι δεν είναι δέσμιος κανενός συμφέροντος, κάτι το οποίο, όπως διευκρίνισε έχει πληρώσει. “Το ζήτημα δεν είναι να γίνει κάποιος απλά πρωθυπουργός, αλλά ένας καλός πρωθυπουργός και για να είναι καλός πρωθυπουργός κάποιος, πρέπει να έχει ελεύθερα τα χέρια του και να μην είναι όμηρος κανενός. Αν δυσαρεστώ όσους θα με ήθελαν του χεριού τους, τούς πληροφορώ ότι θα συνεχίσω να τους δυσαρεστώ”, υπογράμμισε με έμφαση.

Απαντώντας στο ερώτημα “που τίθεται ηλιθιωδώς”, όπως είπε, αν παίρνει αποστάσεις από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι είναι υπερήφανος για τη συμμετοχή του στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και το έργο του Κινήματος, απαριθμώντας ταυτόχρονα σημαντικά έργα τους.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ “δεν στάθηκε πάντα στο ύψος του” και πρόσθεσε ότι “στο ΠΑΣΟΚ δεν νιώσαμε υπερήφανοι, όταν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης παρήχθη πλούτος, αλλά δεν έγινε σωστή διανομή, ενώ δημιουργήθηκαν και νέες ανισότητες”. Επίσης, ανέφερε ότι “στο ίδιο διάστημα εμφανίστηκαν στο κράτος φαινόμενα διαφθοράς” και πρόσθεσε ότι “με όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ επέτρεψε στη ΝΔ να γίνει κυβέρνηση και να απαξιώνει τώρα τη χώρα, τους θεσμούς και τον πολίτη”.

“Η ΝΔ, ισχυρίσθηκε, έχει γίνει μέρος του προβλήματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ με το νέο ξεκίνημα, που κάνει, γίνεται η λύση του προβλήματος”.

Για το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος και συμβόλων του Κινήματος, απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι “το ζητούμενο είναι ένα ισχυρό και προοδευτικό ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχει λόγος ίδρυσης νέου κόμματος”.

Σε ερώτηση για το αν ο Κώστας Σημίτης θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του Κινήματος, στις επόμενες εκλογές, ο κ. Παπανδρέου περιορίστηκε να πει ότι “δεν θα συζητήσουμε τώρα το θέμα των ψηφοδελτίων”. Ξεκαθάρισε όμως, ότι “σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα ετοιμότητας, ήθους και ακεραιότητας για τον κ. Σημίτη”, ενώ ανέφερε ότι “όλοι έχουμε ευθύνες”. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν χρειάζεται και δεν χρειάστηκε ποτέ μεσολαβητές, προκειμένου να συναντήσει τον κ. Σημίτη.

Σε ερώτηση, τέλος, αν για το ΠΑΣΟΚ προηγείται η ενότητα ή η κάθαρση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι “το ΠΑΣΟΚ μιλάει για μια νέα ενότητα βασισμένη στις ισχυρές του παραδόσεις, τις αρχές και τις αξίες”. Παραδέχθηκε τη δυσκολία των περιστάσεων, αλλά πρόσθεσε πως “κάθε γέννα έχει πόνους και εμείς τώρα γεννάμε το καινούργιο ΠΑΣΟΚ”.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος , σε σχέση με τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Ο κ. Παπανδρέου ζητά σήμερα, όσα πριν από λίγες μέρες ο ίδιος και το κόμμα του απέρριψαν στη Συνταγματική Αναθεώρηση στην οποία ξεκάθαρα προτείναμε τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων από ανεξάρτητη δικαστική αρχή. Ο ίδιος προφανώς ξεχνά. Δεν ξεχνούν όμως όσοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα μετέχουν στο δημόσιο βίο. Η υποκρισία του ΠΑΣΟΚ είναι έκδηλη για μια ακόμη φορά.”

Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος απατώντας στα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον ίδιο δήλωσε:

“Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπέπεσε σήμερα σε βαρύτατο εναντίον μου ολίσθημα.
Πρώτον: Ουδεμία απολύτως διαρροή σχετικά με την υπόθεση Siemens προέρχεται από το γραφείο μου, γεγονός που μπορούν να βεβαιώσουν όλοι οι δημοσιογράφοι. Δεύτερον: Θα έπρεπε οι νομικοί του σύμβουλοι να τον έχουν πληροφορήσει ότι δεν είμαι υπόδικος. Ως δικηγόρος της Siemens επιτελώ το χρέος μου συνδράμοντας στο έργο της την Ελληνική Δικαιοσύνη. Περιμένω από τον κ. Γ. Παπανδρέου πλήρη αποκατάσταση”.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς σχετικά με το θέμα της Siemens, δήλωσε ότι” Έχουν γραφτεί πολλά. Τόσο η πολιτική ηγεσία, όσο και η Δικαιοσύνη, να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαλευκανθεί η υπόθεση, ώστε να μείνει αλώβητη η δημοκρατία και ο πολιτικός κόσμος.

“Το ΚΚΕ ζητά εξεταστική για το σκάνδαλο Siemens, είπε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα , αλλά είναι φανερό ότι όσο υπάρχουν Siemens θα υπάρχουν και μίζες.

Όσον αφορά στα μέτρα που προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπέρ της διαφάνειας, με ανακοίνωση του το ΚΚΕ επίσημανε πως “έχουν την αξία των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της Ν.Δ. για την ακρίβεια. Είναι γενικολογίες, ευχολόγια και αποπροσανατολισμός”.

Τη σύγκληση άμεσα Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα ερευνήσει όλες τις υποθέσεις της Siemens και όχι μόνο όσες ήδη έχουν αναδειχθεί ως βρώμικες ζήτησε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος .

Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να λυπηθεί κανένα, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ο υπουργός μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης . Το σκάνδαλο -πρόσθεσε- δεν αφορά τη Ν.Δ.

Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν στη ΝΔ στελέχη που εμπλέκονται στην υπόθεση, θα πρέπει να φύγουν, διαφορετικά θα φύγω εγώ δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας .

Κληθείς να σχολιάσει όσα είπε ο κ. Σούρλας, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος είπε πως δεν πρόκειται να απαντήσει διότι η ίδια η ζωή έχει αποδείξει το πως έχει χειριστεί ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση τέτοιου είδους υποθέσεις.

Διεύρυνση του κύκλου εμπλεκομένων

Συμπληρωματική κατάθεση ως μάρτυρας έδωσε το απόγευμα στον Εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου που ερευνά την υπόθεση της Siemens ο εκπρόσωπος της εταιρείας SAIC, Γιώργος Τερπεκλης σχετικά με την σύμβαση του ελληνικού δημοσίου για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο μάρτυρας κλήθηκε να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με το πως διατέθηκε η αμοιβή του που σύμφωνα με δημοσιεύματα ανήλθε στο ποσό των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Αύριο ο εισαγγελέας, μεταξύ άλλων, έχει καλέσει σε κατάθεση ως μάρτυρα και τον επιχειρησιακό σύμβουλο του εκπροσώπου της εταιρείας SAIC.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία SAIC ανέλαβε μετά από διαγωνισμό το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων με την εγκατάσταση του συστήματος C4I και όρισε υπεργολάβο της την εταιρεία Siemens.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι κλήσεις του κ. Αθανασίου, για την υπόθεση.

Προθεσμία για τη Δευτέρα ζήτησε και πήρε ο Νίκος Δεβλέτογλου ένας από τους χρηματιστές που έχουν κληθεί ως ύποπτοι, όπως και ο χρηματιστής Αθανάσιος Ράμμος.

Τη Δευτέρα έχουν κληθεί να καταθέσουν, με την ιδιότητα του υπόπτου, ενώπιον του Εισαγγελέα, δύο χρηματιστές σε λογαριασμούς των οποίων κατευθύνθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά από off shore εταιρίες, οι οποίες φέρονται να διακινούσαν χρήματα από τα παράνομα ταμεία της Siemens.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *