Επικαιρότητα

Πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα απαιτούν οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ

Πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 1,5% του ΑΕΠ, απαιτούν οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες φέτος. Το μικτό κλιμάκιο με τους επιτηρητές Κομισιόν ΕΚΤ και ΔΝΤ, οι οποίοι ξεσκόνισαν τα δημοσιονομικά της χώρας αυτές τις μέρες εισηγούνται έκτακτα μέτρα κυρίως στο σκέλος των δαπανών. Έτσι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, σε νέα αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, αύξηση των φόρων πολυτέλειας, περαιτέρω περικοπή επιδομάτων και υπερωριών και περιστολή των επιχορηγήσεων ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ, και άλλων οργανισμών.

Πριν την επίσκεψη Ολι Ρεν η ανακοίνωση των μέτρων

Οι Βρυξέλλες επιμένουν στην περικοπή του 14ου μισθού, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτή θα είναι η ύστατη λύση.

Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο 10ημερο, και πριν από την επίσκεψη του Ολι Ρεν στην Αθήνα, έτσι ώστε στις 9 Μαρτίου οπότε και θα συνεδριάσει το κολλέγιο των επιτρόπων να έχει κλείσει το θέμα των πρόσθετων μέτρων για να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις στήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους.

Αν χρειαστεί να λάβουμε νέα μέτρα θα το κάνουμε για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι θα πετύχουμε τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά 4%”, τόνισε σε συνέντευξη στο Economist, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν ζήτησε ποτέ σχέδιο διάσωσης, αλλά να μπορέσει να δανειστεί με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα σταθερότητας και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κομισιόν και τις χώρες της Ευρωζώνης, αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Συνέντευξη Πάγκαλου στο BBC

Η Ιταλία έκανε περισσότερα από την Ελλάδα για να αποκρύψει την κατάσταση των οικονομικών της, προκειμένου να διασφαλίσει την είσοδό της στην Ευρωζώνη, είπε οΘεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέκρινε και την στάση της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κρίση, λέγοντας ότι η Αθήνα ποτέ δεν έλαβε αποζημιώσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είπε επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα έφθανε σε αυτό το σημείο αν υπήρχε ισχυρότερη ηγεσία εντός της ΕΕ.

Η αξιοπιστία του Ευρώ στις αγορές εξαρτάται από την επίτευξη των ελληνικών στόχων για μείωση του ελλείμματος κατά 4% αυτό το έτος, τόνισε από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Παράλληλα πρόσθεσε πως η εμπιστοσύνη στο Ευρώ θα αποκατασταθεί μόνο αν η Ελλάδα και άλλες χώρες με υψηλό χρέος χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένονται οι ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, με αφορμή και την κρίση στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε στην ανάγκη ευθύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, η Standard & Poor’s ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες εντός του επόμενου μήνα, αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ξένος οίκος επικαλούμενος πτωτικούς κινδύνους για την ανάπτυξη που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα σταθερότητας.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *