Επικαιρότητα

Μόνιμο ταμείο στήριξης ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Έχοντας αντιληφθεί πλήρως, ότι η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα η Ευρώπη σπεύδει, έστω με καθυστέρηση μηνών, να προλάβει το κερδοσκοπικό ντόμινο. Κάτω από την ασφυκτική πίεση των αγορών, το ΕΚΟΦΙΝ, συνεδριάζει εκτάκτως για να προχωρήσει στη δημιουργία μηχανισμού σταθερότητας στην Ευρωζώνη και να αποφασίσει μέτρα – ανάχωμα στους κερδοσκόπους, η δράση των οποίων επεκτείνεται πέραν των ελληνικών συνόρων, απειλεί άμεσα τον ευρωπαϊκό νότο και ανησυχεί και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μόνιμου ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης και οικονομική ενίσχυση με δάνεια που θα συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη διαφωνία της εξέφρασε η Βρετανία που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης. Την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και τις πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία εξέφρασε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα που είχε και τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Μόνιμο ταμείο στήριξης

Στο “κόκκινο” έχει ανέβει το θερμόμετρο καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αποφασίζουν για τα μέτρα τα οποία θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα να επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ΕΕ κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης το οποίο θα μπορεί να συνδράμει τάχιστα χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα παρόμοια με αυτά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κεφάλαιο του “ταμείου”:

  • θα ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ τα
  • θα το εγγυώνται και τα 27 μέλη της ΕΕ.
  • η Κομισιόν θα μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση του ποσού αυτού κατά 10 φορές
  • τα δάνεια, αν καταβληθούν σε χώρα μέλος της ΕΕ θα ακολουθούνται από τους όρους του ΔΝΤ

Δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση-Διαφωνία Βρετανίας

“Η σημερινή συνεδρίαση του Ecofin είναι μία σημαντική συνάντηση για τη στήριξη της ευρωζώνης και την αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές”, δήλωσε κατά την άφιξή της η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι σήμερα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που αποκαταστήσουν τη σταθερότητα του ευρώ.

“Θα υπερασπιστούμε το ευρώ. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στο νόμισμά μας και θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους”, δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Ελενα Σαλγάδο, η οποία θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Ecofin.

Θετικός στην προοπτική δημιουργίας ενός ταμείου στήριξης εμφανίστηκε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα του να συμμετάσχει με κεφάλαια στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης παρότι η ίδια δεν είναι μέλος της ευρωζώνης.

Ωστόσο οι πρώτες διαφωνίες έκαναν την εμφάνισης τους, με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει στήριξη στο ευρώ.

“Πρέπει να δείξουμε ξανά σήμερα ότι με τη συνεργασία μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη με αργούς ρυθμούς. Και θα συμμετάσχουμε σε αυτό. Αλλά αναφορικά με τη στήριξη του ευρώ, αυτό αφορά προφανώς τις χώρες της ευρωζώνης”, τόνισε Αλιστερ Ντάρλινγκ.

Ανησυχία Ομπάμα – Επικοινωνία με Μέρκελ

Την ανησυχία του για την ελληνική κρίση και τις επιπτώσεις της στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών εξέφρασε ο Μπάρακ Ομπάμα

“Ανησυχώ για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Όμως πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί πως είναι πολύ σοβαρό. Η Ελλάδα λαμβάνει πολύ δύσκολα μέτρα, εφαρμόζει ένα σχέδιο που απαιτεί δύσκολα μέτρα. Εάν μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στην Ευρώπη, αυτό θα είναι καλό για τις ΗΠΑ και επίσης για τη Ρωσία”, τόνισε ο κ. Ομπάμα.

Σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και την αναγκαιότητα λήψης “αποφασιστικών μέτρων” από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εδραίωση εμπιστοσύνης στις αγορές.

Την ίδια ώρα στην Γαλλία ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συγκαλούσε σύσκεψη με θέμα “την οικονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη”.

Εκταμιεύει τα πρώτα ποσά η Ελλάδα

Στη χώρα μας, η αντίστροφη μέτρηση για να ξεκινήσει η εκταμίευση των 110 δισ. ευρώ που εξασφαλίσαμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχει ξεκινήσει καθώς η πρώτη δόση αναμένεται να καταβληθεί πριν τις 19 Μαΐου.

Το στοίχημα της ανάπτυξης είναι το μεγαλύτερο που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση καθώς το 2010 η ύφεση θα φτάσει στο 4% για να περιοριστεί το 2011 στο 2,5% και η οικονομία να αρχίσει να ανακάμπτει το 2012.

Από το σύνολο των 110 δισ. ευρώ, τα 10 δισ. ευρώ θα δοθούν στο Ταμείο για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

Αντιδράσεις

“Εάν είχε υιοθετηθεί η πολιτική μας και εξαρχής ο κ. Παπανδρέου επιχειρηματολογούσε για το ότι είμαστε τα θύματα ενός οικονομικού πολέμου και όχι οι δράστες, και τα εύσημα θα είχαμε πάρει νωρίτερα και η βοήθεια θα είχε αποδεσμευθεί πιο έγκαιρα”, σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

Η λύση που αναζητείται δεν θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της συμφωνίας που ισχύει για την Ελλάδα. Ο νέος ευρωπαϊκός θεσμός, που αναζητούν, αφού δεν θα περιλαμβάνει το ΔΝΤ, δεν θα πρέπει να εμπεριέχει και την ιδεολογία του. Δηλαδή, όποιο κράτος έχει πρόβλημα θα πρέπει να ενισχύεται χωρίς να απαιτείται να εφαρμόζει ακόμα πιο αυστηρά το Σύμφωνο Σταθερότητας”, τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΕΡΤ

Μια σκέψη για το “Μόνιμο ταμείο στήριξης ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

  • Pingback: Το μεγάλο κόλπο. Για δύο ημέρες, η Ελλάδα θα πληρώσει κάποια δις παραπάνω σε τόκους. Ποιοί μοιράζονται τη μίζα; « www.olympia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *