Επικαιρότητα

Εκλογές ξανά σε ένα μήνα

Σε νέα εκλογική αναμέτρηση οδηγείται η χώρα ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ ήδη το δηλώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Αύριο Τετάρτη συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να ορίσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα μας οδηγήσει στην κάλπη.

Η σύσκεψη υπό τον Κ. Παπούλια με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών (εκτός από την κ. Παπαρήγα που δεν προσήλθε και τον κ. Μιχαλολιάκο που δεν προσκλήθηκε), διήρκεσε δύο ώρες. Δεν επήλθε συμφωνία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Καμμένος, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για αν σχηματίσει κυβέρνηση υλοποίησης των επτά σημείων που είχε καταθέσει. Η πρότασή του απορρίφθηκε.

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ.Καμμένος δήλωσε επιγραμματικά ότι προτίμησαν τους δανειστές.

Στην πρώτη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος επέρριψε ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητους Έλληνες.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών:

Βενιζέλος: Κάποιοι έθεσαν πάνω από το εθνικό συμφέρον, το κομματικό

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε πως έκανε τα πάντα για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να αποφευχθούν  οι εκλογές, αλλά «η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον». Επέρριψε ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ κα ι ΔΗΜΑΡ  λόγω της άρνησης του πρώτου και «της επιμονής του κ. Κουβέλη πως χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να προχωρήσουμε οι υπόλοιποι». Δήλωσε πώς δεν μπορούσε να κάνει δεκτή την πρόταση για στήριξη «με ψήφο εμπιστοσύνης μια κυβέρνηση του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του, δηλαδή να καταγγείλει την δανειακή σύμβαση και να κάνει όλα όσα αυτός νομίζει».

Καμμένος: Οι δυνάμεις του Μνημονίου οδήγησαν σε αδιέξοδο και εκλογές

«Τα δυο κόμματα μπλόκαραν τις προτάσεις μας. Υπηρετούν τα συμφέροντα του Μνημονίου και όχι του λαού», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος. Τόνισε ότι το κόμμα του κατέθεσε ξεκάθαρες επτά προτάσεις για την καταγγελία της δανειακής σύμβασης και μείζονα, επείγοντα εθνικά θέματα επί των οποίων ζήτησε την στήριξη των υπολοίπων κομμάτων για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αλλά «δυστυχώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίθηκαν». Ο κ. Καμμένος επιτέθηκε προσωπικά και στον κ. Σαμαρά λέγοντας ότι «δεν θέλει εκλογές γιατί θέλει να γίνει αρχηγός», ενώ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «συμφώνησε στα επτά σημεία,  πλην της καταγγελίας των συμβάσεων και της διαγραφής του χρέους» .  Υπογράμμισε πως υποστηρίζουν σταθερά το «ναι» σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού χωρίς Βενιζέλο και Σαμαρά που επέλεξαν την αλαζονεία της εξουσίας.

Σαμαράς: Αριστερόστροφος καιάδας ή δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις

«Από τη μια πλευρά, λοιπόν, έχουμε όσους επιμένουν στον αριστερόστροφο Καιάδα του κρατισμού, που οδηγεί έξω από τη νέα Ευρώπη, που διαμορφώνεται και στην απόλυτη εξαθλίωση της χώρας μας, την απομόνωση, την οπισθοδρόμηση και τους εθνικούς ορατούς κινδύνους. Κι από την άλλη, έχουμε τις δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου, που αγωνιζόμαστε να ξανασταθεί η  Ελλάδα στα πόδια της». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του διαγγέλματος που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά το ναυάγιο σχηματισμού κυβέρνησης. Υποστήριξε ότι έκανε τα πάντα για να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες και ότι στις «εκλογές που έρχονται δεν θα μετρηθούν «κομματικές επιρροές»…

Κουβέλης: Ηταν εφικτή η Οικουμενική κυβέρνηση με προγραμματική συμφωνία, ήθελαν εκλογές

Η Δημοκρατική Αριστερά, κατέβαλε κάθε προσπάθεια για σχηματισμό Οικουμενικής κυβέρνησης η οποία με γραπτή «προγραμματική συμφωνία, με φερέγγυα πρόσωπα και τη συμμετοχή εκείνων των δυνάμεων που υπηρετούν την πολιτική της παραμονής της χωράς στην Ευρωζώνη και την αποδέσμευση από τις ρυθμίσεις του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας ότι ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί . «Η πρότασή μας απερρίφθη διότι φαίνεται ότι από την πρώτη στιγμή κάποιες πολιτικές δυνάμεις είχαν την πολιτική τους επιλογή να προσφύγει η χώρα σε νέες εκλογές με τη στενή, με την μικροκομματική επιλογή, να υπηρετηθεί το κομματικό συμφέρον», τόνισε.

Τσίπρας: Αρνηθήκαμε το μοναδικό δίλημμα που έθεσαν, Μνημόνιο ή εκλογές

«Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, πιστοί στις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους προς την κ. Μέρκελ και την κ. Λαγκάρντ, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας. Και το μόνο που έκαναν επί 8 και πλέον μέρες ήταν επί της ουσίας να μας θέσουν ένα δίλημμα: Ή μνημόνιο ή εκλογές», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Υποστήριξε ότι ο κόμμα του κατέβαλε «κάθε δυνατή προσπάθεια να δημιουργηθεί κυβέρνηση που θα σεβαστεί κατ’ ελάχιστο τη λαϊκή ετυμηγορία», με πέντε άξονες που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και σημαντικότερο, αυτόν που αφορά στην  «ακύρωση των νέων σκληρών μέτρων περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις και η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων».

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *