Επικαιρότητα

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα

Σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα, οδηγεί το ναυάγιο της πρώτης συνάντησης του Κάρολου Παπούλια με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που συγκέντρωσαν άνω το 3%. Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό ο ίδιος ο Πρόεδρος, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους: «Θα είμαστε και αύριο εδώ;» τον ρώτησαν και ο κ. Παπούλιας απάντησε χαμογελώντας: «Δεν νομίζετε ότι πρέπει να είσθε κι αύριο εδώ; Δεν μπορώ να κάνω χωριό χωρίς εσάς».

Αργότερα  έγινε γνωστό ότι αύριο στις 7.30 μμ θα γίνει σύσκεψη υπό τον κ. Παπούλια με τη συμμετοχή των Α. Σαμαρά, Α. Τσίπρα, Ε. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη. Στη συνέχεια όμως όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει στη σύσκεψη ο Α. Τσίπρας, αφού όπως επισημαίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ η σύσκεψη αποφασίστηκε χωρίς να ενημερωθεί ο κ. Τσίπρας και αυτό η Κουμουνδούρου το ερμηνεύει ως προαπόφαση σχηματισμού κυβέρνησης των τριών κομμάτων.

Να σημειωθεί ότι βαρύνουσα σημασία στις διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας είχε  η  επιστολή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου,  στην οποία τόνιζε τα εξαιρετικά πιεστικά περιθώρια για την ελληνική οικονομία, αλλά όπως έγινε γνωστό,  κίνδυνος για τη μη καταβολή μισθών και συντάξεων  τον Μάιο δεν υπάρχει.

Την επιστολή αυτή επικαλέστηκε ο κ. Παπούλιας λέγοντας «όπως βλέπετε δεν υπάρχει χρόνος» επικαλούμενος τα μικρά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, τα σενάρια με την πληρωμή ή την μη πληρωμή του ομολόγου που λήγει άμεσα. Για το ομόλογο αυτό,  ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης έχει εισηγηθεί την πληρωμή του και έχει ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη των προέδρων των κομμάτων, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για την πορεία και τα προβλήματα στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών.
Η υπηρεσιακή  κυβέρνηση καλείται σήμερα -αύριο να αποφασίσει αν θα πληρώσει το ομόλογο που λήγει το Μάϊο, ενώ εκφράζει αγωνία την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Μετά την επίκληση της επιστολής του πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη δυσφορία του για τις πιέσεις που ασκεί στο πολιτικό σύστημα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας.

Ωστόσο, όλα πάλι φαίνεται ότι μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για δεύτερη ημέρα, υπο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και με μέχρι στιγμής, πιθανότερη εξέλιξη,  η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *